Τρίτη 9 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στην εκτόξευση των ενοικίων

Σε Βερολίνο και άλλες μεγάλες πόλεις

«Η κατοικία δεν είναι εμπόρευμα. Σταματήστε την τρέλα των ενοικίων», γράφει στο πανό των διαδηλωτών στο Βερολίνο

Copyright 2019 The Associated

«Η κατοικία δεν είναι εμπόρευμα. Σταματήστε την τρέλα των ενοικίων», γράφει στο πανό των διαδηλωτών στο Βερολίνο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο Βερολίνο και άλλες γερμανικές πόλεις (Μόναχο, Κολωνία, Φρανκφούρτη κ.α.), καταγγέλλοντας την κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων και το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης στέγης, που προκύπτει από την καπιταλιστική ιδιοκτησία και την επιχειρηματική δράση στην κατοικία και στη γη, αλλά και την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού στην οικονομία, που μεταξύ άλλων οδηγεί τους περισσότερους εργαζόμενους στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στη διαδήλωση συμμετείχε και η Επιτροπή Αγώνα Βερολίνου.

Στο Βερολίνο, οι διαδηλωτές με συνθήματα όπως «Η στέγη είναι βασικό δικαίωμα» και «Ολοι μαζί ενάντια στον εκτοπισμό και την τρέλα των ενοικίων» έκαναν συμβολική πορεία προς τη συνοικία Κρόιτσμπεργκ, η οποία βρίσκεται υπό ανάπλαση και τα ενοίκια εκεί αυξάνονται διαρκώς. Σε ολόκληρη τη γερμανική πρωτεύουσα και στα περίχωρα τα ενοίκια έχουν ακόμα και υπερδιπλασιαστεί μέσα σε μία δεκαετία, και εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης, που δεν συνοδεύεται με το χτίσιμο προσιτών κατοικιών, ούτε από ένα κρατικό πρόγραμμα λαϊκής στέγης. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να νοικιάσουν ένα σπίτι. Μεγάλες ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση έχει και η συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - «Αριστεράς» (Linke) - Πρασίνων του κρατιδίου του Βερολίνου.

Παράλληλα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι κάνουν «πάρτι» κερδών. Ενδεικτικά, στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκαν οι όμιλοι ακινήτων «Vonovia» και «Deutsche Wohnen». Ο τελευταίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους του κλάδου, κατέχοντας μόνο μέσα και γύρω από το Βερολίνο 115.000 διαμερίσματα, βρίσκεται δε συχνά στα πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου για αυξήσεις ενοικίων που επιβάλλει και για τις βίαιες εξώσεις των ενοικιαστών. Αλλά και διεθνείς επενδυτές ακινήτων επένδυσαν στο Βερολίνο το 2017 το ποσό - ρεκόρ των 18,1 δισ. ευρώ (Εκθεση Αγοράς Ακινήτων).

Η Επιτροπή Αγώνα Βερολίνου απευθύνει κάλεσμα σε αγώνα για «να είναι η κατοικία λαϊκή περιουσία και όχι καπιταλιστική ιδιοκτησία. Το παράδειγμα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας (DDR), όπου ο λαός είχε εξασφαλισμένη φθηνή στέγη, μας δείχνει ότι είναι ρεαλιστική η πρόσβαση σε προσιτές και άνετες κατοικίες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τεράστια οικονομικά συμφέροντα πίσω από την αγορά και ενοικίαση στέγης(2021-12-31 00:00:00.0)
Αυξήθηκε ξανά ο αριθμός των αστέγων το 2018(2020-01-04 00:00:00.0)
Το ζήτημα της κατοικίας στην ΕΕ του κεφαλαίου(2019-05-04 00:00:00.0)
Το πρόβλημα της στέγης παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις(2017-11-11 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις κατά της ακριβής στέγης(2011-08-04 00:00:00.0)
Νέο πλήγμα στη λαϊκή κατοικία(2005-08-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ