Τρίτη 9 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αίτημα του ΑΚΡ για επανακαταμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη

Ενώ στελέχη της Κομισιόν ζητούν αποδοχή των εκλογικών αποτελεσμάτων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα ΑΚΡ (του Ρ. Τ. Ερντογάν) ανακοίνωσε ότι όσον αφορά το μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, θα ζητήσει τελικά ολική επανακαταμέτρηση των ψήφων, επιμένοντας ότι στις εκλογές (31 Μάρτη) υπήρξαν πολλές παρατυπίες και εξακολουθώντας να αμφισβητεί την επικράτηση του υποψηφίου του κεμαλικού σοσιαλδημοκρατικού CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Πάντως, όσον αφορά την πρωτεύουσα Αγκυρα, χτες η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας (YSK) ανακοίνωσε επίσημα ότι ο υποψήφιος του CHP, Μανσούρ Γιαβάς, είναι τελικά ο νέος δήμαρχος, αφού μετά και από την εξέταση ενστάσεων που υπέβαλε το ΑΚΡ προκύπτει ότι αυτός προηγείται κατά 124.000 ψήφους από τον υποψήφιο του ΑΚΡ Μεχμέτ Οζχασεκί.

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση της Αγκυρας προκάλεσε η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, που κάλεσε κι αυτός σε αποδοχή των εκλογικών αποτελεσμάτων, τα οποία το ΑΚΡ αμφισβητεί σε πολλές πόλεις. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, μίλησε για δηλώσεις «εκπληκτικές και απογοητευτικές», χαρακτηρίζοντας την παρέμβαση Τίμερμανς «ατυχή γκάφα» και ζητώντας προσμονή των οριστικών αποτελεσμάτων, μετά και από τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί. Ακόμα επανέλαβε ότι η ΕΕ έχει «δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά τη δέσμευσή της απέναντι στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ