Τρίτη 9 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Κλιμακώνεται η κρατική καταστολή

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Κλιμακώνεται η πολιτική ένταση στο Σουδάν καθώς ο Πρόεδρος της χώρας, Ομάρ Μπασίρ, προσπαθεί με δρακόντεια μέτρα αστυνόμευσης και κρατικής καταστολής να σταματήσει το «ποτάμι» χιλιάδων λαϊκών διαδηλωτών αλλά και μέρους των μεσαίων στρωμάτων και της αστικής τάξης που έχουν ξεσηκωθεί από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη με αφορμή το τελευταίο κύμα ακρίβειας.

Χτες, Σουδανοί στρατιώτες συγκρούστηκαν με ενόπλους των μυστικών υπηρεσιών και των δυνάμεων ασφαλείας «NISS» που προσπαθούσαν να διαλύσουν τριήμερη καθιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το στρατηγείο του στρατού στο Χαρτούμ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας στρατιώτης, στην προσπάθειά του να προστατεύσει διαδηλωτές, και να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι. Το γεγονός αυτό δείχνει πως πλέον ένα τμήμα του στρατού δεν υπακούει στις εντολές του Προέδρου Μπασίρ, ο οποίος είναι στην εξουσία τα τελευταία 30 χρόνια.

Νωρίτερα χτες, οι δυνάμεις κρατικής καταστολής σκότωσαν έναν 55χρονο διαδηλωτή σε νότιο προάστιο του Χαρτούμ, ενώ το Σαββατοκύριακο αναφέρθηκε ο θάνατος άλλων έξι διαδηλωτών στη διάρκεια διαδηλώσεων.

Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί εδώ και μήνες στο Σουδάν δείχνει πως πλέον δεν είναι αρκετή ούτε η στήριξη που έχουν προσφέρει στον Πρόεδρο η Αίγυπτος και πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου, αλλά ούτε και αυτή που απολάμβανε έως τώρα από σημαντικό μέρος της αστικής τάξης. Η ΕΕ, επιχειρώντας να κερδίσει ερείσματα, εξέδωσε χτες ανακοίνωση ζητώντας να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις για «δημοκρατικές αλλαγές» με «ειρηνικό τρόπο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ