Κυριακή 18 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "85 ΧΡΟΝΙΑ ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ"
83 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Δυο θεμελιώδεις ιστορικοί σταθμοί για την εργατική τάξη της Ελλάδας

Το 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ
Το 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ
Για την εργατική τάξη και το λαό της Ελλάδας, ο μήνας Νοέμβρης έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία. Δυο ιστορικοί σταθμοί, κορυφαίοι για την ίδια και το κίνημά της, στους οποίους αναφέρεται το σημερινό διπλό αφιέρωμα του «Ριζοσπάστη».

Ο πρώτος σταθμός, η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, στις 7 Νοέμβρη 1917 (25 Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο), το μεγαλύτερο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα, που άνοιξε το δρόμο στο προλεταριάτο της Ρωσίας, αλλά και στην παγκόσμια εργατική τάξη για την «έφοδο στον ουρανό». «Οι κολασμένοι της Γης» κατάφεραν να ανοίξουν την πύλη για το πέρασμα της ανθρωπότητας από την προϊστορία στην ιστορία, αφού η δική τους εργατική εξουσία γίνεται σταθμός και θεμέλιο για το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, για την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης, για την αταξική κομμουνιστική κοινωνία.

Ο δεύτερος σταθμός είναι η ίδρυση του ΚΚΕ, ένα χρόνο μετά την ίδρυση του πρώτου στον κόσμο εργατικού κράτους, στις 17 Νοέμβρη 1918. Το Κόμμα μας ιδρύθηκε με την ονομασία Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ). Το 3ο Εκτακτο Συνέδριό του (Νοέμβρης 1924), το μετονόμασε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ).

Με την ίδρυση του ΣΕΚΕ (ΚΚΕ), η εργατική τάξη της Ελλάδας δημιουργεί τους όρους της δικής της ταξικής πάλης για τους δικούς της σκοπούς. Η ίδρυσή του ήταν το νομοτελειακό επιστέγασμα μιας μακροχρόνιας διαδικασίας, που οδήγησε στη συνένωση της επαναστατικής κοσμοθεωρίας με το εργατικό κίνημα, έτσι ώστε να οργανωθεί, ως ιδεολογικοπολιτική πρωτοπορία, η ως τότε κατακερματισμένη εργατική τάξη στο δικό της ενιαίο επαναστατικό κόμμα. Ακολούθησε την ίδια γενικά βασανιστική στην αρχική της φάση πορεία, όλων των επαναστατικών εργατικών κομμάτων. Η οργανική συνύπαρξη της θεωρίας με το κίνημα προϋποθέτει μια μεγάλη περίοδο διεργασιών, που έχει σχέση, αφ' ενός, με τη διάδοση του μαρξισμού, αφ' ετέρου, με την ωριμότητα της πολιτικής συνείδησης της ίδιας της εργατικής τάξης και την κατάκτηση πείρας και οργάνωσής της σε δικούς της φορείς για τα δικά της συμφέροντα. Η εμφάνιση αυτών των προϋποθέσεων σημαίνει ότι η κοινωνική εξέλιξη έχει δημιουργήσει τους παράγοντες που γεννούν αυτές τις προϋποθέσεις, όπως η ύπαρξη και εδραίωση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, έτσι που να υπάρχει εργατική τάξη και να έχει αρχίσει η συγκέντρωσή της, αλλά και η δράση πρωτοπόρων αστών διανοητών για τη διάδοση της επιστημονικής κοσμοθεωρίας για το σοσιαλισμό μέσα στην εργατική τάξη. Αποφασιστική επίδραση στην ίδρυσή του άσκησε, επίσης, η Οχτωβριανή Επανάσταση.

Η Οχτωβριανή Επανάσταση ήταν η νομοτελειακή έκφραση της εκρηκτικής όξυνσης όλων των κοινωνικών αντιθέσεων της τσαρικής Ρωσίας, που την έκαναν αδύνατο κρίκο στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Η πραγματοποίησή της έγινε δυνατή με τη σωστή στρατηγική και τακτική του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων). Επιβεβαιώθηκε, έτσι, η λενινιστική θεωρία ότι μόνο ένα Κομμουνιστικό Κόμμα, που καθοδηγείται από την πρωτοποριακή επιστημονική θεωρία και έχει γερούς δεσμούς με την εργατική τάξη και τους άλλους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού, είναι σε θέση να ηγηθεί στον αγώνα όλων των εκμεταλλευόμενων και καταπιεζόμενων κοινωνικών δυνάμεων. Οτι μόνο ένα Κόμμα νέου τύπου, που συνδυάζει αρμονικά τη δημοκρατική λειτουργία με τη σιδερένια πειθαρχία και την ενιαία θέληση στη δράση, μπορεί να διασφαλίσει τον ηγετικό ρόλο της εργατικής τάξης, στον αγώνα για το άλμα «από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας».

Η Οχτωβριανή Επανάσταση δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί δίχως την αδιάλλακτη πάλη των μπολσεβίκων κατά του οπορτουνισμού και του σοσιαλδημοκρατικού ρεύματος μέσα στο εργατικό κίνημα, δίχως τη διάρρηξη των δεσμών των μπολσεβίκων με τη χρεοκοπημένη και προδοτική 2η Διεθνή. Η αποφασιστική και δίχως ταλαντεύσεις οριστική ρήξη μαζί της απελευθέρωσε όλες τις επαναστατικές δυνάμεις της κοινωνίας και της πολιτικής από τη μέγκενη του ρεφορμισμού και του σοσιαλπατριωτισμού. Εδωσε τη δυνατότητα να παίξει το ΚΚ τον αυτοτελή ιδεολογικοπολιτικό ρόλο του ως οργανωτή και καθοδηγητή των λαϊκών μαζών της Ρωσίας, ως δύναμης ικανής να αφομοιώσει δημιουργικά την πείρα της Παρισινής Κομμούνας και όλου του ριζοσπαστικού κινήματος της προεπαναστατικής Ρωσίας.

Πηγή δύναμής της στάθηκαν οι εργάτες και οι αγρότες, η εργατοαγροτική συμμαχία, αλλά και η αλληλεγγύη των εργατών πολλών χωρών, χιλιάδων κομμουνιστών, που είδαν στα Σοβιέτ την υπεράσπιση της δικής τους ζωής.

Μεγάλο δίδαγμα, επίκαιρο όσο ποτέ, είναι η σταθερή προσήλωση των μπολσεβίκων να συνδέουν τη μελέτη και την ανάπτυξη της μαρξιστικής θεωρίας με την καθημερινή δράση.

Η πορεία της Σοβιετικής Ενωσης στα χρόνια που ακολούθησαν απέδειξε το βάσιμο της δυνατότητας ο σοσιαλισμός να νικήσει και να οικοδομηθεί σε μια χώρα. Η εκβιομηχάνιση και η κολεκτιβοποίηση της γης, μονόδρομος για την καθυστερημένη τότε Ρωσία, τη μετέτρεψε σε μια γιγάντια δύναμη, ικανή να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες και να συντρίψει το φασισμό, μετά από λίγα χρόνια. Εβαλε τις γερές βάσεις που επέτρεψαν στην ΕΣΣΔ να σημειώσει αργότερα πρωτοφανή επιτεύγματα στην επιστήμη και στον πολιτισμό, να ανυψώσει τους λαούς της σε υψηλότατο επίπεδο, βγάζοντάς τους από το καθεστώς της πείνας, του αναλφαβητισμού και της καθυστέρησης.

Η ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη δε μηδενίζει τον τεράστιο ρόλο και την προσφορά στην ανθρωπότητα της Σοβιετικής Ενωσης και των άλλων σοσιαλιστικών κρατών. Ο σοσιαλισμός δεν απέτυχε. Ανατράπηκε, έχασε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο.

Οι αιτίες της ανατροπής του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη πρέπει να αναζητηθούν σε ένα πλέγμα εσωτερικών παραγόντων σ' αυτές τις χώρες, παραγόντων που επηρεάστηκαν βαθιά από τις εξωτερικές πιέσεις και επεμβάσεις, στο έδαφος της σύγκρουσης ανάμεσα στα δύο αντίθετα κοινωνικοπολιτικά συστήματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τους προβληματισμούς της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ (15 έως 16 Ιούλη 1995), από τους βασικούς λόγους των αρνητικών εξελίξεων ήταν και η απώλεια, σε μια πορεία, του πρωτοποριακού καθοδηγητικού ρόλου του Κομμουνιστικού Κόμματος εξουσίας, μια σειρά παρεκκλίσεις από τη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία και παραβιάσεις αρχών στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, η απουσία ενιαίας αντιμετώπισης της ιδεολογικής δολιοφθοράς που ασκούσε ο διεθνής καπιταλισμός, η υπερεκτίμηση νικών, που αναμφισβήτητα σημείωνε ο σοσιαλισμός, παράλληλα με την απολυτοποίηση των φαινομένων κρίσης του καπιταλισμού, η αδύναμη λειτουργία της διαλεκτικής σχέσης άμεσης και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και οι σοβαρές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη και στον εμπλουτισμό της θεωρίας μας. Η «περεστρόικα» αποτέλεσε το «Δούρειο Ιππο» της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.

Στο σημερινό αφιέρωμα, στο πρώτο του μέρος, παρουσιάζονται κείμενα του Λένιν(«Ενας από τους βασικούς όρους για την επιτυχία των μπολσεβίκων», από το έργο του «Αριστερισμός παιδική αρρώστια του κομμουνισμού» και «Η 4η επέτειος της Οχτωβριανής Επανάστασης»), στα οποία εξηγούνται οι όροι της νίκης της επανάστασης, η ταχτική των μπολσεβίκων για τη νίκη της επανάστασης στις συνθήκες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τα επιτεύγματα των πρώτων χρόνων της σοβιετικής εξουσίας και ο δρόμος που ακολούθησε η σοβιετική εξουσία για τις έως τότε κατακτήσεις και τις δυνατότητες για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Από λόγο του Στάλιν στην πρώτη πανενωσιακή σύσκεψη των σταχανοφικών («Οι ρίζες του σταχανοφικού κινήματος» και «Τα καθήκοντα»), που αναφέρεται στις δυνατότητες της ανόδου της παραγωγικότητας της εργασίας ως βασικού ζητήματος για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, στις συνθήκες που τις δημιούργησαν, αλλά και την ορμητικότητα που προσέδιδαν στη σοσιαλιστική οικοδόμηση οι επαναστατικές μέθοδοι δουλιάς των σταχανοφικών, με τις οποίες η εργατική τάξη είχε πολλαπλάσιες κατακτήσεις και αποτελέσματα στο δύσκολο έργο της οικοδόμησης της νέας κοινωνίας.

Ακόμη, άρθρο για τη συμβολή της ΕΣΣΔ στη συντριβή του φασισμού και τον τερματισμό του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, που αναδεικνύει ότι θεμέλιο αυτής της συμβολής ήταν ο σοσιαλισμός.

Κείμενο για ορισμένα θεωρητικά ζητήματα της σοσιαλιστικής οικονομίας, στηριγμένο στο έργο του Στάλιν «Οικονομικά προβλήματα του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ», με μερικές πρώτες προσεγγίσεις σε κάποια ζητήματα της οικονομίας που επέδρασαν στην ανατροπή του σοσιαλισμού, καθώς και κείμενο με τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

Στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος, το αφιέρωμα περιέχει κείμενα για τη συμβολή του ΚΚΕ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, τη διεθνιστική του δράση, καθώς και άρθρα με επίκαιρα ζητήματα από την πάλη του ΚΚΕ στις σύγχρονες συνθήκες, όπως το ζήτημα των συμμαχιών, αλλά και επίκαιρα ζητήματα στρατηγικής και τακτικής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ