Κυριακή 18 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιατί διαφωνούμε με τα απογευματινά ιατρεία

Συνηθισμένη τακτική της κυβέρνησης είναι να αξιοποιεί υπαρκτά προβλήματα του λαού, για να πάρει αντιδραστικά μέτρα, που φυσικά τα παρουσιάζει, με τη βοήθεια των εξαρτημένων από το κεφάλαιο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ως δήθεν λύσεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των τακτικών ιατρείων των νοσοκομείων, που δήθεν θα εξυπηρετήσουν καλύτερα το λαό, αν λειτουργήσουν και το απόγευμα.

Σ' αυτή την απλή σκέψη στηρίζουν την προπαγάνδα τους, που φυσικά συγκαλύπτει την πραγματικότητα.

Τα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων δεν μπορούν, ούτε πρέπει, να ασχολούνται με περιστατικά Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Οφείλουν να αντιμετωπίζουν σε δεύτερο επίπεδο τα περιστατικά που αποστέλλουν για παραπέρα έλεγχο και αντιμετώπιση οι μονάδες ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας - Περιφερειακά Ιατρεία - Μονάδες ΙΚΑ). Ομοια οφείλουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα όσων χρειάζονται παρακολούθηση, μετά νοσοκομειακή αντιμετώπιση και περίθαλψη. Αυτά πρέπει να αποτελούν τη βάση σύνταξης και της όποιας λίστας αναμονής χρειάζεται και πρέπει να τηρείται με διαφανή και αδιάβλητο τρόπο.

Το σκοπό, όμως, των τακτικών ιατρείων των νοσοκομείων τον αμφισβητούν και τον υπονομεύουν η κυβέρνηση, που θέλει να αποφύγει τις δαπάνες μιας ολοκληρωμένης συγκρότησης και λειτουργίας των μονάδων ΠΦΥ και πρόληψης και ορισμένοι γιατροί που στοχεύουν στο προσωπικό τους κέρδος.

Οι κομμουνιστές γιατροί έχουν επίγνωση πως τα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στους ασθενείς και πως δεν μπορούν παρά να αποτελούν κομμάτι του νοσοκομείου, του δευτεροβάθμιου, δηλαδή, επιπέδου περίθαλψης που θα λειτουργεί με κριτήρια και αρχές δημόσιας δωρεάν υπηρεσίας, χωρίς εισιτήριο και το κυριότερο, χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια... Εκφράζουν τη διαφωνία τους με τα απογευματινά ιατρεία που προωθεί δημαγωγικά το υπουργείο Υγείας.

Η διαφωνία με τα απογευματινά ιατρεία δεν αφορά τόσο το ωράριο λειτουργίας τους, που στο κάτω - κάτω θα διευκόλυνε τους εργαζόμενους. Αφορά όμως τον ιδιωτικο - οικονομικό χαρακτήρα της λειτουργίας τους, που εμπεδώνει την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του νοσοκομείου και τη λογική της ανταποδοτικότητας, σαν προέκταση της πολιτικής που θέλει την Υγεία εμπόρευμα. Και τη συνέχιση της απαράδεκτης κατάστασης που είναι η παντελής έλλειψη υπηρεσιών πρόληψης των ασθενειών και η λειτουργία στοιχειωδών υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα πλαίσια του δευτεροβάθμιου επιπέδου, όπως είναι τα νοσοκομεία. Στην ίδια κατεύθυνση ενισχύει τη δραστηριότητα του ιδιωτικού ασφαλιστικού κεφαλαίου και χτυπάει τα ασφαλιστικά ταμεία, που -όπως είναι γνωστό- βρίσκονται σε δεινή θέση, πληρώνοντας τις συνέπειες της πολιτικής στήριξης των συμφερόντων της εργοδοσίας.

Καταγγέλλουμε σε όλους τους τόνους την προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει κυρίως τους γιατρούς, αλλά και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό, για να στηρίξει την αντιδραστική πολιτική της. Επιχειρεί να αξιοποιήσει τη θέληση των υγειονομικών να αυξήσουν τις αποδοχές τους, γεγονός που μπορεί να συμβεί στους μεγαλογιατρούς των νοσοκομείων της Αθήνας και στις μονάδες των πανεπιστημιακών. Δεν πρόκειται όμως να γίνει το ίδιο για τη μεγάλη μάζα των υγειονομικών που θα συνεχίσουν να φυτοζωούν, ελπίζοντας σε παραχωρήσεις της κυβέρνησης.

Ολοι εκείνοι που βλέπουν το πρόβλημα με ξεκάθαρο τρόπο, μαζί με τους κομμουνιστές υγειονομικούς, να δώσουν τη μάχη για να αποκαλύψουν τη λαθροχειρία. Να δυναμώσουν τον αγώνα για δωρεάν, υψηλού επιπέδου υγειονομική περίθαλψη, που θα παρέχεται από ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και πρόληψης και από καλά στελεχωμένα και ολοκληρωμένα εξοπλισμένα δημόσια νοσοκομεία, σε όλη τη χώρα που να καλύπτουν πλήρως τις λαϊκές ανάγκες..

Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να κατανοήσουν πως ολόκληρη η συζήτηση γι' αυτό το ζήτημα τους αφορά και τους υποχρεώνει να ενεργοποιηθούν για όσα τους χρειάζονται και δικαιούνται.


Τάσος ΧΡΟΝΑΣ
Νοσοκομειακός γιατρός, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αν. Στερεάς του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ