Κυριακή 18 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Κάτω η χούντα των ... βολεμένων

Πικρές ώρες. 28 χρόνια μετά, επέτειος του λαϊκού νεανικού ξεσηκωμού που πήρε παραμάζωμα τη χούντα τη φυτεμένη απ' τους Αμερικάνους. Τρεις νύχτες Πολυτεχνείο. Τρεις αθάνατες μέρες φωτός. Φανός στη μετεμφυλιακή Ελλάδα...

Η θητεία τότε, στο στρατό της Ελλάδας των Ελλήνων Χριστιανών είχε παίξει το ρόλο της, ως μετερίζι αντίστασης και ως πόλος συσπείρωσης μιας γενιάς που δεν είχε ακόμα εκπαιδευθεί στο ν' αποφεύγει τη σκέψη, την κρίση, τη μάχη, τον κόπο.

Σήμερα, η γενιά που κυριάρχησε πατώντας και στο πτώμα των τότε κινήτρων της, στην πλειονότητά της σιώπησε, βολεύτηκε, ενσωματώθηκε. Μικρή μερίδα της βγαίνει ακόμα στους δρόμους και τα πεζοδρόμια για τα ιερά και τα όσια της εργατικής τάξης. Είναι οι λίγοι. Οι αναχρονιστές. Οι αρνητές της «ιστορίας» που έγινε για τους «πρωταγωνιστές» του Πολυτεχνείου, καριέρα. Τότε έβραζε το αίμα τους. Αλλά βράζει και σήμερα κι είναι πάντα κόκκινο.

Οι άλλοι, οι προσχωρήσαντες εγκαίρως και με το αζημίωτο στο σύστημα, που ίσως έγραφαν στους τοίχους εκτός από το «κάτω η χούντα, έξω οι Αμερικάνοι» και «λαοκρατία», «ψωμί - παιδεία - ελευθερία», είναι σήμερα αυτοί που αποφασίζουν:

Πως είναι γενναίο να στρατολογείς Ελληνόπουλα, κληρονόμους της ιστορίας του Πολυτεχνείου, σε μισθοφορικό στρατό τσιράκι του ΝΑΤΟ.

Πως είναι ωραίο να παίρνεις πτυχίο από ιδιωτικό πανεπιστήμιο και να παίζεις στο χρηματιστήριο τις κρατήσεις του ιδρώτα των εργαζομένων.

Πως είναι θεμιτό να στήνονται στρατοδικεία στην Αμερική του 21ου αιώνα και εξοργιστικό το σύνθημα κάτω η χούντα των λευκών κελιών.

Πως είναι παράδεισος η ΟΝΕ και κλειδί του παραδείσου το ευρώ κι άριστη η θητεία στον ευρωστρατό.

Αυτοί συνέφαγαν με τον Κλίντον και στηρίζουν στον «αγώνα» του Μπους.

Μπούσουλας έγιναν, θαρρούν, για τα παιδιά του 2001. Χόμπι τους η εξουσία επιμένουν όταν στήνουν τις τράπουλες της επιτυχίας των συμφερόντων τους.

Ξεχάστε τους όσο είναι καιρός. Είναι «φονιάδες του αγώνα των παιδιών, ντυμένοι με το αζημίωτο Αμερικάνοι». Αυτό το σύνθημα τούς πρέπει. Και μια τρανή αντίσταση των σημερινών παιδιών στη χούντα των βολεμένων τούς περιμένει!


Λιάνα ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ