Σάββατο 23 Μάρτη 2019 - Κυριακή 24 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Εναγκαλισμοί, παντρολογήματα και μεταγραφές μπροστά στις κάλπες των τοπικών εκλογών

Οσο περισσότερο αποκαλύπτεται ότι η γραμμή που υπηρετούν είναι κοινή, τόσο πιο εύκολα εγκαταλείπουν και τα προσχήματα, βγάζοντας με άνεση στην επιφάνεια κάθε είδους αλισβερίσια, συνεργασίες και μεταγραφές. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ο λόγος, που μπορεί τα κεντρικά τους στελέχη στα τηλεοπτικά παράθυρα να φουσκώνουν τις κάλπικες διαφορές τους για να εγκλωβίζουν δυνάμεις στη λογική του «μικρότερου κακού», όμως η στρατηγική τους σύμπλευση εκφράζεται σε κάθε είδους παντρολογήματα και μεταγραφές, κι αυτό αποτυπώνεται περίτρανα στους συνδυασμούς που στηρίζουν ενόψει περιφερειακών και τοπικών εκλογών.

Το γεγονός ότι η «άβυσσος» που τους χωρίζει δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα ψευτοχαντάκι, είχε φανεί και την περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διοργάνωνε τις «αναπτυξιακές» φιέστες ανά περιφέρεια, για να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της αστικής τάξης και να καλλιεργήσει την απάτη της «δίκαιης ανάπτυξης». Εκεί, σε κάθε τέτοια φιέστα, στην πρώτη γραμμή έβρισκε κανείς τοπικούς παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, πολλοί από τους οποίους είναι σήμερα υποψήφιοι είτε σε ίδιους είτε σε «αντίπαλους» συνδυασμούς.

Τι είναι αυτό που τους ενώνει; Οι στόχοι του κεφαλαίου για την ανάπτυξη της κερδοφορίας του, όπως και οι αναβαθμισμένοι ρόλοι που αναλαμβάνει η αστική τάξη στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της. Γι' αυτό και σε τοπικό επίπεδο, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, που ανακατεύονται τόσο πολύ μεταξύ τους, ομονοούν στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που κάνουν την Τοπική Διοίκηση ακόμα πιο εχθρική για τους εργαζόμενους, με καταμερισμένο ρόλο στην αντιλαϊκή επίθεση: Συμφωνούν στα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, στην εργασιακή ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων, που σε δήμους και Περιφέρειες γενικεύεται. Συμφωνούν στη φορομπηξία, στην ανταποδοτικότητα, στο ρόλο της Τοπικής Διοίκησης ως «τροχονόμου» για επιχειρηματικά συμφέροντα.

Παραδείγματα σαν κι αυτά που παρουσιάζει ο «Ριζοσπάστης», κάνουν θρύψαλα το «δίπολο» που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να στήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αποκαλύπτουν από τι «υλικά» πάει να φτιαχτεί το λεγόμενο «προοδευτικό μέτωπο» του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια της «πρώτη φορά αριστεράς», αξιοποιώντας ό,τι πιο φθαρμένο έχει ανατραφεί στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Αλισβερίσια ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νότιου Αιγαίου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε στην Περιφέρεια ούτε σε κανένα από τα νησιά της Δωδεκανήσου στηρίζει κάποιο στέλεχός του. Φαίνεται ότι παντού βρίσκει πιο ικανούς τους εκλεκτούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Για το δήμο της Ρόδου π.χ. στηρίζει τον σημερινό αντιδήμαρχο της στηριγμένης από τη ΝΔ δημοτικής αρχής, ο οποίος ήταν μάλιστα υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ το 2012, και μετέπειτα επικεφαλής του ψηφοδελτίου των ΑΝΕΛ...

Τα αλισβερίσια με τη ΝΔ συνεχίζονται και στο γειτονικό νησί της Κω, προφανώς με φόντο τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου. Εκεί το φλερτ εκδηλώθηκε προκαλώντας εκπλήξεις, αφού ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πρόσφατα παραβρεθεί ακόμα και σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ με τον Μάκη Βορίδη, ένα από τα πρόσωπα - «σύμβολα» της μάχης που υποτίθεται ότι δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ «ενάντια στην ακροδεξιά και τη διαπλοκή». Σημειώνεται ότι στην Κω το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Θ. Νικητάρα, ο οποίος (τι έκπληξη;) είναι πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, απαρτίζεται από κάμποσα στελέχη της ΝΔ στο νησί.

Οσο για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου; Εκεί αποτυπώνεται η σύμπνοια όλων τους: Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ στηρίζουν τον ίδιο υποψήφιο, στο συνδυασμό του οποίου έχουν ήδη προσχωρήσει και τοπικά στελέχη της ΝΔ, και μάλιστα πρώτης γραμμής: Ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος του τομέα Τουρισμού της τοπικής ΝΟΔΕ και ο (επίσης μέχρι πρότινος) πρόεδρος της περιφερειακής οργάνωσης Νότιου Αιγαίου της ΝΔ. Μαζί με τους παραπάνω και ο νυν πρόεδρος της τοπικής της ΝΔ στην Κάρπαθο. Αλλη μια πτυχή του ανακατέματος της τράπουλας ανάμεσα στα αστικά κόμματα είναι και το γεγονός ότι ο υποψήφιος δήμαρχος που είχε στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Ρόδο το 2014, σήμερα έχει μεταπηδήσει στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο της ΝΔ, με επικεφαλής τον νυν περιφερειάρχη.

Εκεί που το «προοδευτικό μέτωπο» γίνεται θρύψαλα

Στη Δυτική Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη εδώ και καιρό ανακοινώσει ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη, Απ. Κατσιφάρα, παραδοσιακού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που έχει υπηρετήσει με συνέπεια τις μνημονιακές κυβερνήσεις, δείχνοντας ότι οι «γέφυρες» της παλιάς με τη νέα σοσιαλδημοκρατία δοκιμάζονται εδώ και καιρό στην Τοπική Διοίκηση. «Γέφυρες» που πέφτουν και στην Καλλιθέα. Εκεί, ο επικεφαλής της σημερινής κυβερνητικής παράταξης, Θ. Ψαλιδόπουλος, ήταν αντιδήμαρχος για πάνω από δέκα χρόνια της δημοτικής αρχής του ΠΑΣΟΚ. Ολο αυτό το διάστημα, ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ μοιραζόταν μάλιστα την αντιδημαρχία με γνωστούς αντικομμουνιστές και ακροδεξιούς της περιοχής, που σήμερα συνεχίζουν τις καριέρες τους σε άλλους συνδυασμούς «ξεπλένοντας» μάλιστα τους φασίστες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά από δήμους περνάει και από τα Τρίκαλα, όπου στηρίζουν το ίδιο ψηφοδέλτιο, πάντα στη λογική του «προοδευτικού πόλου». Τόσο προοδευτικός, που στον γειτονικό δήμο της Πύλης ο γραμματέας και ο αναπληρωτής γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στάζουν μέλι για τον σημερινό δήμαρχο της ΝΔ και εκ νέου υποψήφιο, Κώστα Μαράβα. Δήλωσαν μάλιστα ότι «είναι ένας επιτυχημένος δήμαρχος και δεν δημιούργησε κανένα απολύτως πρόβλημα στο κόμμα μας»! Συμπληρωματικά δε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Σ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι αρκετά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος συμμετέχουν στο συνδυασμό της ΝΔ για τις δημοτικές εκλογές. Μάλλον για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι ο «επιτυχημένος δήμαρχος» που στηρίζει ανακοίνωσε ως υποψήφιά του τοπικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, η οποία μάλιστα ήταν και πρώτη σε ψήφους της φασιστικής συμμορίας το Γενάρη του 2015. Μπορεί μετά την κατακραυγή ο υποψήφιος της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να παρίστανε ότι δεν γνώριζε το παρελθόν της χρυσαυγίτισσας και να την απέπεμψε, όμως η ουσία των εναγκαλισμών δεν αλλάζει.

Σφιχταγκαλιάζονται στη σκιά της χωματερής...

Στην Αττική, μια από τις πιο χαρακτηριστικές συμπράξεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ εμφανίστηκε στο δήμο της Φυλής. Εκεί, ο επί χρόνια εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ αυτήν τη φορά δεν κατεβαίνει για δήμαρχος, αλλά ενώνει τις δυνάμεις του με τον επίσης για χρόνια υποψήφιο και νυν δήμαρχο της ΝΔ, Χρ. Παππού.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία από τις πιο επιβαρυμένες πόλεις από τη λειτουργία της χωματερής στα Ανω Λιόσια. Η περιοχή μάλιστα είχε αξιοποιηθεί ως «ντεκόρ» του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, με τη σημερινή περιφερειάρχη, Ρ. Δούρου, να τριγυρνάει στις γειτονιές και να υπόσχεται το κλείσιμο της χωματερής, να κατηγορεί τους προκατόχους της, όπως και τους δημάρχους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ως αχυρανθρώπους των εργολάβων, που λυμαίνονται τη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει τα Ανω Λιόσια για την τελετή ορκωμοσίας της, ώστε να σηματοδοτήσει το κλείσιμο της χωματερής. Σήμερα, και ενώ μετά από 5 χρόνια η χωματερή όχι μόνο δεν κλείνει αλλά επεκτείνεται, ο πρώην υποψήφιός τους στην πόλη μάλλον είδε το φως το αληθινό στα βουνά των σκουπιδιών, και βάζοντας κι αυτός το λιθαράκι του στο «προοδευτικό μέτωπο», συνεργάζεται με έναν από εκείνους που το κόμμα του παρουσίαζε ως ανθρώπους των εργολάβων...

Και οι φασίστες στα αλισβερίσια

Από αυτά τα πηγαινέλα και τα παζάρια δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, που σε όποιον δήμο δεν έχουν επίσημο υποψήφιο, τρυπώνουν σε ψηφοδέλτια άλλων συνδυασμών. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο δήμος Αχαρνών. Εκεί ένας πρώην και ένας νυν αντιδήμαρχος της σημερινής διοίκησης (στηριγμένη από τους συνεργάτες του ΣΥΡΙΖΑ Οικολόγους Πράσινους), γνωστοί για τις σχέσεις τους με τη Χρυσή Αυγή, αφού έδιναν το «παρών» μέχρι και σε εκδηλώσεις των φασιστών στην πόλη, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι συμπαρατάσσονται με άλλον υποψήφιο. Ο ένας από τους δύο ήταν και στη συντονιστική επιτροπή για τη διοργάνωση των εθνικιστικών συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό, ενώ ο επικεφαλής τους είχε μισθώσει και πούλμαν για το Σύνταγμα, υπό το αλυτρωτικό σύνθημα «Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική». Μάλιστα, στην πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του συγκεκριμένου συνδυασμού βρέθηκαν στελέχη, βουλευτές και περιφερειακοί σύμβουλοι της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ακροδεξιού μορφώματος του Βελόπουλου.

Το φλερτ εκλεκτών των αστικών κομμάτων με τοπικούς παράγοντες και μπράβους της Χρυσής Αυγής επεκτείνεται και σε άλλους δήμους, όπως σε Αγίους Αναργύρους - Καματερό, όπου ο δήθεν «ανεξάρτητος» και μέλος της ΝΔ, υποψήφιος για το δήμο, Στ. Τσίρμπας δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίσει τις σχέσεις του με φασιστοειδή της πόλης: Από αναρτήσεις φωτογραφιών σε κοινωνικά δίκτυα μέχρι την παρουσία του σε Δημοτικά Συμβούλια, συνοδευόμενος από φουσκωτούς, επιχειρεί να ψαρέψει στα θολά νερά των φασιστικών συμμοριών.

Τέλος, σημειώνεται ότι στην Καλλιθέα, η σημερινή δημοτική αρχή, ουκ ολίγες φορές έχει πάρει επ' ώμου το «ξέπλυμα» των φασιστών της Χρυσής Αυγής, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα ευχαριστήριά της προς τους ναζί δολοφόνους για τη φιλανθρωπική δράση (!) που αναπτύσσουν στην πόλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ