Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Μυριάδες και μυριάδες βγήκαν στο δρόμο

«Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «κλείστε τις βάσεις, έξω το ΝΑΤΟ», «σταματήστε τον πόλεμο», είναι μερικά μόνο από τα συνθήματα του αδούλωτου λαού της Αθήνας χτες το βράδυ

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ηταν παλλαϊκό. Ηταν αντιιμπεριαλιστικό. Ηταν δυναμικό. Ηταν το συλλαλητήριο που ταίριαζε στην αδούλωτη Αθήνα. Ηταν ένα γερό σκαμπίλι σ' όσους πάσχισαν με νύχια και με δόντια να επιβάλουν ...άκρα του τάφου σιωπή και σύνταξη του λαού υπό τα κελεύσματα των ΝΑΤΟικών δολοφόνων και των Ευρωπαίων συνεργατών τους. Ο λαός της Αθήνας έκανε καθαρό χτες πως βρίσκεται στο δρόμο για να εντείνει, να οξύνει, να οργανώσει ακόμα παραπέρα την αντιιμπεριαλιστική πάλη του, να χτίσει γερά το μέτωπό του όχι μόνο γενικά και αφηρημένα κόντρα στο πόλεμο, αλλά και με συνείδηση ότι υπερασπίζει λαϊκά - δημοκρατικά - εργατικά δικαιώματα που απειλούνται άμεσα, διεκδικώντας, ταυτόχρονα, το μέλλον που του ανήκει. Ενωσε τη φωνή του με τα εκατομμύρια των διαδηλωτών σ' όλο τον κόσμο, έστειλε μήνυμα αντίστασης και συνέχειας. Μιας συνέχειας που θα εκφραστεί όχι μόνο στα συλλαλητήρια που έρχονται, με πρώτο επόμενο αυτό της μεγάλης πορείας για το Πολυτεχνείο και αμέσως μετά την ολονυχτία που οργανώνει το ΠΑΜΕ έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στις 30 του μήνα. Θα εκφραστεί κύρια καθημερινά στους χώρους δουλιάς, στις γειτονιές με δεκάδες συζητήσεις, αλλά και στήσιμο αντιπολεμικών επιτροπών παντού.

Αυτός ο ξεχωριστός παλμός που εκφράστηκε χτες το βράδυ επί τέσσερις ώρες στο κέντρο της πρωτεύουσας δεν ήταν απρόσωπος. Είχε στίγμα και δήλωση: Κάθε διαδηλωτής κι ένας μαχητής για την οργάνωση των επόμενων βημάτων.


Ολοι χτες ήταν ακριβώς εκεί που έπρεπε. Στους δρόμους του αγώνα και της αντίστασης, στους δρόμους που διανύουν όλοι όσοι ονειρεύονται και διεκδικούν έναν κόσμο δικαίου, έναν κόσμο χωρίς «πολιτισμένους τρομοκράτες». Ολοι χτες είχαν φωνή, είχαν ψυχή, είχαν τη δύναμη να στείλουν παντού το μήνυμα: «Σταματήστε τώρα τον πόλεμο, σταματήστε να βομβαρδίζετε ανελέητα χιλιάδες αθώους ανθρώπους». Κι ακριβώς εκεί, στα βομβαρδισμένα τοπία του Αφγανιστάν, στους προσφυγικούς καταυλισμούς της εξαθλίωσης και της απόγνωσης, είχαν στραφεί τα μάτια των χιλιάδων Αθηναίων, ο νους αυτών των ανθρώπων που γνωρίζουν πολύ καλά πως η συμμετοχή και ο αγώνας τους ενάντια στους δολοφόνους ιμπεριαλιστές είναι ίσως το λιγότερο που μπορούν να κάνουν. Γι' αυτούς τους ανθρώπους, κυρίως γι' αυτά τα παιδιά που εδώ κι έναν μήνα «δεν έχουν ουρανό με αστέρια, δεν έχουν γη με χώμα». Κι επειδή όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί «που κάνουν τη γη να τρέμει», ακριβώς γι' αυτό σείστηκε χτες το κέντρο της Αθήνας απ' τις φωνές και την απαίτηση αυτού του κόσμου: «Εξω οι βάσεις και οι Αμερικανοί, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Από νωρίς χτες το απόγευμα όλα έδειχναν πως το αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα θα ήταν μεγάλο. Πως όλο και περισσότεροι Αθηναίοι συνειδητοποιούν το σύνθημα - γραμμένο σ' ένα απ' τα πανό των συνδικαλιστικών οργανώσεων - «Ιδρωνε για την ειρήνη, να μην αιμορραγείς στον πόλεμο». Για τη βαρβαρότητα αυτού του πολέμου δεν υπάρχει πλέον καμία αμφισβήτηση, όχι ότι υπήρξε ποτέ, άλλωστε. Απλώς, όπως είπε και στο χαιρετισμό του ο Μ. Θεοδωράκης, «οι μέρες, οι εβδομάδες, οι μήνες περνούν και το μόνο που καταφέρνουν οι Αμερικάνοι είναι να γκρεμίζουν σχολεία, νοσοκομεία, αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού, χαμόσπιτα, να καταστρέφουν τη σχεδόν ανύπαρκτη υποδομή ενός φτωχού λαού και να εξοντώνουν αθώους ανθρώπους». Τώρα δηλαδή γίνεται εντελώς ξεκάθαρο ότι αυτή η σταυροφορία κατά της τρομοκρατίας αποτελεί το προπέτασμα καπνού για να καλυφθούν οι πραγματικοί στόχοι της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Η πορεία που ξεκίνησε μετά τις ομιλίες δυναμικά, μαχητικά και με πολύ πείσμα άρχισε να κυλά προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Στην κεφαλή το πανό της ΕΕΔΥΕ, πλαισιωμένο από δεκάδες ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, συνδικαλιστές και άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής.

Κυρίαρχο σύνθημα για μια ακόμα φορά το «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», αλλά και «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω απ' τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά».

Πίσω ακριβώς το δυναμικότατο μπλόκο του ΠΑΜΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων, δεκάδες συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς (λιθογράφοι, εργαζόμενοι στις Μεταφορές και στην Ενέργεια, Συνδικάτο Οικοδόμων, εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ κλπ.), τα Σωματεία εργαζομένων του «Θριασίου», οι πάντα παρούσες γυναίκες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), μπλόκα των εκπαιδευτικών, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, φοιτητές και μαθητές, αλλά και η Επιτροπή Γονέων Στρατευμένων κλπ. Ολοι με μια φωνή φώναξαν και ξαναφώναξαν «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», παροτρύνοντας έτσι όλους όσοι στέκονταν στα πεζοδρόμια και κοιτούσαν την πορεία να πορευτούν μαζί τους. Να διατρανώσουν έτσι τη θέλησή τους για ειρήνη και την απόφασή τους να αγωνιστούν για να την εδραιώσουν. Μάλιστα, έξω απ' τη Βουλή μέλη των πανελλήνιων Ομοσπονδιών Αστυνομικών, Πυροσβεστών και Λιμενικών υπαλλήλων, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Χειροκρότησαν την πορεία που περνούσε από μπροστά τους και εισέπραξαν το αντίστοιχο χειροκρότημα.

Στο «Πενήντα χρόνια ΝΑΤΟ, η ίδια ιστορία, χούντες, πόλεμοι, τρομοκρατία» η άρχουσα τάξη της χώρας απάντησε με τον κλασικό, γνώριμο τρόπο της: Πολλές οι κλούβες και δεκάδες οι διμοιρίες των ΜΑΤατζήδων που έζωναν τη Βουλή, την πρεσβεία της Βρετανίας κι αυτή των ΗΠΑ, για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των αφεντικών τους ενάντια στον «εχθρό λαό».

Τα συνθήματα έγιναν ακόμα πιο έντονα, ακόμα πιο δυνατά όσο η πορεία πλησίαζε την αμερικανική πρεσβεία. Ακριβώς έξω απ' το φρούριο των δολοφόνων ιμπεριαλιστών το «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» ακούστηκε και ξανακούστηκε. Μυριάδες λαού, λοιπόν, πέρασαν και χτες έξω από την πρεσβεία των πετρελαιάδων και των εμπόρων όπλων, αναγκάζοντας τον πρέσβη Μίλερ να μαθαίνει ξανά από την αρχή αριθμητική (σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε εκτιμήσει ότι οι διαδηλωτές μπροστά από την πρεσβεία είναι μερικές εκατοντάδες). Οι διαδηλωτές περνούσαν και περνούσαν μπροστά από την πρεσβεία από τις 8,15 που έφτασε το πανό της ΕΕΔΥΕ μέχρι και τις 9 που αποσύρθηκαν οι τελευταίοι. Η πορεία τέλειωσε, το ραντεβού έχει ήδη ανανεωθεί...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Να φύγουν τώρα οι μακελάρηδες των λαών» (2007-06-12 00:00:00.0)
Με τους λαούς που αντιστέκονται (2006-07-26 00:00:00.0)
«Φονιάδες - ληστές - υποκριτές» (2003-04-17 00:00:00.0)
Θα μας βρίσκουν καθημερινά αντιμέτωπους... (2003-02-07 00:00:00.0)
Μυριόστομο «όχι στον πόλεμο» (2002-10-04 00:00:00.0)
Δε γινόμαστε μισθοφόροι της Νέας Τάξης (2001-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org