Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το «αφεντικό» μοιράζει καθήκοντα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Πολύ σύντομα θα σας πούμε ξεκάθαρα τι θα πρέπει να κάνουν τα κράτη για να είναι άξια μέλη της αντιτρομοκρατικής συμμαχίας. Θα γνωστοποιήσουμε επίσης τις συνέπειες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην περίπτωση κατά την οποία αρνηθούν να συμμορφωθούν. Διότι διεξάγουμε έναν πόλεμο, τον οποίο δεν μπορούμε να χάσουμε». Ο Χ. Κίσινγκερ, που είπε τα παραπάνω σε «παράθυρο» τηλεοπτικής εκπομπής του CNN, δε συνηθίζει βέβαια να λέει «λόγια του αέρα». Προχωρώντας ένα βήμα πιο μπροστά από τον Πρόεδρο Μπους, περιέγραψε με σαφήνεια για το τι μέλλει γενέσθαι. Το μεγάλο αφεντικό της «νέας τάξης» θα μοιράσει συγκεκριμένα καθήκοντα στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας», την εκπλήρωση των οποίων δε θα αφήσει στη διακριτική ευχέρεια του κάθε «συμμάχου», αλλά θα οριστούν αυστηρές ποινές για τους «απρόθυμους». Αυτός είναι και ο λόγος που οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» έχουν τσακιστεί τις τελευταίες μέρες να δηλώνουν ότι θα στείλουν στρατό στο Αφγανιστάν και θα κάνουν ό,τι τους ζητήσει το «αφεντικό».

Βαρβαρότητα κατά των προσφύγων

Το πρώτο μέτρο που θα έπρεπε να ζητήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του νέου κύματος μετανάστευσης που αναμένεται και θα είναι, όπως λένε, χωρίς προηγούμενο, δεν είναι άλλο από το σταμάτημα των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν. Ηδη, οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ κάνουν λόγο για 1,5 εκατ. Αφγανούς πρόσφυγες σε πρώτη φάση, που μπορούν να φθάσουν και τα 5 εκατομμύρια. Οχι μόνο δεν προβάλλει, έστω και στα λόγια, ένα τέτοιο, ανθρωπιστικό εκτός των άλλων, αίτημα, αλλά την ίδια στιγμή «επαναπροωθεί» όσους φτάνουν στη χώρα μας. Αλλά πού τους στέλνει; Υπάρχει άραγε τίποτα πιο βάρβαρο από αυτό που κάνουν; Και να τους βομβαρδίζουν στον τόπο τους και να τους κυνηγούν χωρίς έλεος μόλις βγουν από τα σύνορα της χώρας τους για να σωθούν.

Φτώχεια και πόλεμος

Στα 9,3 δισεκατομμύρια άτομα, από τα 6,1 που είναι σήμερα, αναμένεται να φθάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός το 2050, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα. Αύξηση, η οποία θα προέλθει εξ ολοκλήρου σχεδόν από τις σχετικά φτωχότερες χώρες. Χώρες, οι οποίες ζουν και σήμερα σε καθεστώς περισσότερης ή λιγότερης, βαριάς και απάνθρωπης υπερεκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών από τις πολυεθνικές και τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστική η πρόβλεψη πως ο πληθυσμός των 49 φτωχότερων χωρών του πλανήτη θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2050, ενώ το συνολικό ετήσιο εισόδημα των χωρών αυτών σήμερα είναι μικρότερο από το αντίστοιχο εισόδημα των τριών πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.

Κι ενώ, ακόμη και σήμερα, ο περισσότερος από τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό (περίπου 3,5-4 δισ. άνθρωποι) ζουν σε συνθήκες ένδειας και φτώχειας, με λιγότερα από δύο δολάρια τη μέρα, ο Μπους και οι εταίροι του στην «αντιτρομοκρατική» λυκοσυμμαχία συνδαυλίζουν τον πόλεμο και την πλανητική «τρομοψύχωση», χαρίζοντας αμύθητα ποσά στις πολεμικές βιομηχανίες.

Δε γνωρίζουν...

Μπορεί να κήρυξαν τον μπιν Λάντεν και την Αλ Κάιντα ως ενόχους για το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη και να βομβαρδίζουν το Αφγανιστάν κι ας μη δημοσιοποίησαν ποτέ το παραμικρό συγκεκριμένο και πειστικό στοιχείο. Μπορεί να κρατούν, βδομάδες τώρα, περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στις αμερικανικές φυλακές, ως υπόπτους για το ίδιο χτύπημα κι ας μη ξέρει κανένας με τι βαρύνονται. Μπορεί να κηρύσσουν διάφορους ανά τον κόσμο ανθρώπους και οργανώσεις, ακόμη και κράτη, ως τρομοκράτες και τρομοκρατικές. Μπορεί να δημιουργούν και να καλλιεργούν συστηματικά ένα κλίμα «τρομοψύχωσης» σε όλο τον πλανήτη, είτε με τον άνθρακα, είτε με οτιδήποτε άλλο. Την ίδια ώρα, όμως, το αμερικανικό FBI δε γνωρίζει, ούτε καν σε πόσα εργαστήρια στο έδαφος των ΗΠΑ γίνεται επεξεργασία του βακτηρίου του άνθρακα.

Ο αποκαλυπτικός διάλογος έγινε προχτές στη σχετική επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας. Πόσα εργαστήρια στις ΗΠΑ επεξεργάζονται τον άνθρακα ρώτησε τον εκπρόσωπο του FBI η γερουσιαστής Νταϊάν Φαϊνστάιν. Και η απάντηση: «Δεν ξέρουμε για την ώρα». Ολα τ' άλλα, όμως, τα γνωρίζουν...

Ψέματα και ελληνική εμπλοκή

Θεωρείται πλέον αξίωμα με διαχρονική ισχύ ότι «το πρώτο θύμα ενός πολέμου είναι η αλήθεια». Ετσι και στις σημερινές συνθήκες, της παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής πανστρατιάς, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είναι πραγματικά δύσκολο να διακρίνει κάποιος, με μια πρώτη ανάγνωση, πού βρίσκεται η αλήθεια. Αυτό φαίνεται πως προσπαθεί να το αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση και ειδικά σε ό,τι αφορά την ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο που ξεκίνησαν οι Αμερικανοί κατά του Αφγανιστάν.

Στα πλαίσια αυτά ακούγεται πολύ ψέμα από τα πιο επίσημα χείλη, από κυβερνητικούς παράγοντες. Ισχυρίζονται, λοιπόν, ότι η Ελλάδα δε συμμετέχει στον πόλεμο. Ομως, όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα τάχτηκε υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που προβλέπει πολεμική συνδρομή των χωρών - μελών της συμμαχίας στο πλευρό της χώρας που δέχτηκε επίθεση, στην προκειμένη περίπτωση των ΗΠΑ, που τα χτυπήματα της 11ης Σεπτέμβρη τα θεώρησε σαν πολεμικά πλήγματα.

Τώρα, λοιπόν, έρχεται η ώρα για το επόμενο βήμα στο στρατιωτικό τομέα και οι πιέσεις δίνουν και παίρνουν. Καλείται η ελληνική κυβέρνηση να δώσει πλέον όχι «συμπάθεια» και γενικές διευκολύνσεις στους Αμερικανούς, αλλά άμεση συμμετοχή στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς. Εξάλλου, ο Μπους προχτές ζήτησε από τους συμμάχους του να προχωρήσουν σε δράση. Περιθώρια για διγλωσσία δεν υπάρχουν, δηλαδή από τη μια «ναι» σε όλα στους Αμερικανούς, κατά τις μυστικές διαβουλεύσεις που γίνονται και από την άλλη δηλώσεις του τύπου «αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν έχει αποκλειστεί».

Εδώ ακριβώς έρχεται το άλλο ψέμα της ελληνικής κυβέρνησης, γιατί στην καλύτερη περίπτωση, αν δε λέει εξ ολοκλήρου ψέματα λέει τη μισή αλήθεια, που ισοδυναμεί με μεγάλο ψέμα. Περιορίζει την εμπλοκή στο θέμα της αποστολής δυνάμεων στο έδαφος και μόνο του Αφγανιστάν, για να διαβεβαιώσει ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει. Ομως, κουβέντα δεν κάνει για το αν θα πάνε ελληνικά πολεμικά πλοία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Επίσης, δε λέει τίποτα για το αν ελληνικές στρατιωτικές μονάδες σταλούν στις γύρω από το Αφγανιστάν χώρες για την παροχή υποστήριξης στους «ράμπο», που θα δρουν εντός του Αφγανιστάν. Προσπερνάει ακόμα το ζήτημα της αποστολής ελληνικών στρατευμάτων σε Κοσσυφοπέδιο και Βοσνία σε αντικατάσταση των αμερικανικών στρατευμάτων που θα μετακινηθούν στο μέτωπο του Αφγανιστάν.

Είναι ψέμα, λοιπόν, ότι η Ελλάδα δε συμμετέχει στον πόλεμο, γιατί ο κάθε πόλεμος είναι ένα σύστημα δράσεων που λαμβάνουν χώρα σε πολλά σημεία. Πολύ περισσότερο αυτός ο πόλεμος, που οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του, οι Αμερικάνοι, τον έχουν χαρακτηρίσει ως διαφορετικό από όλους τους άλλους, καθώς πολλά επεισόδιά του δε γίνονται εξ ορισμού γνωστά. Και η ανησυχία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αφού άρχισε και πάλι να στήνεται το σκηνικό ενός ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού υποτέλειας στους Αμερικανούς. Οπως, όμως, έχει αποδειχτεί η κυβέρνηση δεν αντιστέκεται σε πιέσεις των Αμερικανών. Γι' αυτό μαζί με την αλήθεια πρέπει να σώσουμε και την ειρήνη, απαιτώντας την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Τα ... αντιπλημμυρικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΝΑ ΠΟΥ φτάσαμε προ των πυλών ενός ακόμα Σαββατοκύριακου και μάλιστα με κακοκαιρία. Μόνο που στην κυβέρνηση ακόμα τρώγονται για τις πλημμύρες του προηγούμενου. Κατά τα άλλα, είναι σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός...

Ο μόνος που είναι σίγουρα σε ετοιμότητα - σας βεβαιώνουμε - είναι ο Λαλιώτης, ο οποίος θα μας ξαναπεί και πάλι ότι τα οδικά έργα έγιναν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990. Αλλωστε, τη Δευτέρα καταθέτει και τα στοιχεία περί της σύμβασης του αεροδρομίου των Σπάτων.

Οσο για τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, έριξαν τα βάρη για τις όποιες κακοτεχνίες υπήρξαν στους δήμους και στις κοινότητες. Λογικό, πού θα τα έριχναν δηλαδή, στην κυβέρνηση;

Τι πρέπει να κάνουν τώρα οι δήμοι, κατά τη γνώμη των αρμόδιων υπουργών; Να επιβάλουν μια σχετική φορολογία στους δημότες τους για να γίνουν σωστά τα έργα, υποθέτουμε.

Να το κάνουνε δε λέμε, αλλά μήπως κι αυτοί οι δυστυχείς δημότες δεν πληρώνουν ήδη άμεση φορολογία, έμμεση φορολογία και παντός είδους φορολογία; Και γιατί τα πληρώνουν αυτά τα χρήματα, άραγε; Για να διαφημίζει μήπως ο Λαλιώτης τα έργα του ΠΑΣΟΚ στο Μετρό της πλατείας Συντάγματος;

ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τα χτεσινά συλλαλητήρια ενάντια στην αμερικανική επίθεση στο Αφγανιστάν, δεν ήταν και τα καλύτερα νέα για το νέο Αμερικανό πρέσβη, Τόμας Μίλερ. Ομως, είναι, μεταξύ άλλων, και μια καλή απάντηση στις περί τρομοκρατίας δηλώσεις του Νάιλς.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι διαδηλωτές (εκφράζοντας το κοινό αίσθημα, μην αμφιβάλλετε) έδειξαν χωρίς αμφιβολία ποιους θεωρούν τους μεγαλύτερους τρομοκράτες, από τους οποίους κινδυνεύει η Ελλάδα και ποιους αντιπαλεύουν.

Εκφράζουμε, για μια ακόμα φορά, τη συγνώμη μας προς τους αγαπητούς παρουσιαστές δελτίων ειδήσεων, που οι κινητοποιήσεις είχαν παλμό, κόσμο και συνθήματα και όχι ό,τι αυτοί θα ήθελαν να έχει.

Αναφερόμαστε σε όσους είπαν κάτι για το συλλαλητήριο. Για όσους έκαναν την ...πάπια, καλύτερα να μη μιλήσουμε...

«Τόσο ξεφτιλισμένοι..;»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ιδιαίτερα εύστοχο και πετυχημένο το πρωτοσέλιδο του χτεσινού «Ποντικιού». «Ποιος ξεφτιλισμένος έδωσε στον Τζεμ το Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ) για την έκθεσή του;», καταγγέλλει ο τίτλος και συνοδεύεται από δυο φωτογραφίες. Η μία είναι από την πρόσφατη επίθεση των ειδικών δυνάμεων εναντίον των σπιτιών απεργών πείνας στην Κωνσταντινούπολη και η δεύτερη εικονίζει μια απεργό πείνας. Φωτογραφίες, βέβαια, που δεν έχουν καμιά σχέση με την έκθεση φωτογραφίας του Ισμαήλ Τζεμ, αλλά στοιχειοθετούν πέρα για πέρα αυτό που σημειώνει και το «Ποντίκι»: «Στον μακελάρη του τουρκικού λαού δίνουμε τον ιερό χώρο για να εκθέσει τις... φωτογραφίες του; Τόσο ξεφτιλισμένοι γίναμε;».

Ευρωπροπαγάνδα...

Εξαιρετικά περιορισμένα είναι τα περιθώρια της καλά λαδωμένης (με χρήματα από τις Βρυξέλλες) προπαγανδιστικής μηχανής να πείσει ότι το ευρώ είναι κάτι καλό στη ζωή μας. Ενας σοβαρός λόγος είναι ότι το ενιαίο νόμισμα της ευρωζώνης θα καταδείξει τη μεγάλη ψαλίδα στους μισθούς εδώ και στις άλλες χώρες της ΕΕ. Η κατάσταση είναι γνωστή, αλλά με το ευρώ στα χέρια οι εργαζόμενοι στη χώρα μας θα αντιληφθούν ότι τα περί συμμετοχής στην «πρώτη ταχύτητα» της ευρωζώνης και στη «διαμόρφωση των αποφάσεων» είναι κούφια λόγια και σκέτη απάτη. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο «Βήμα» έρχονται να καταδείξουν ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας είναι στην τρίτη ταχύτητα, αφού οι μισθοί στις περισσότερες χώρες της ΕΕ είναι δύο ή τρεις φορές μεγαλύτεροι από τους δικούς μας και μάλιστα τη στιγμή που οι τιμές πώλησης αγαθών και υπηρεσιών έχουν σχεδόν συγκλίνει! Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν (Eurostat) ο ακαθάριστος βασικός μισθός στην Ελλάδα αγγίζει τα 458 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος για τα κράτη του ευρωπαϊκού βορρά είναι 1.100 ευρώ! Το μισθολογικό χάσμα φαίνεται και στους εργαζόμενους στη βιομηχανία, καθώς το μέσο ωρομίσθιο στην Ελλάδα είναι 11,8 ευρώ ανά ώρα, ενώ στη Γαλλία, για παράδειγμα, είναι 23,8 ευρώ, στη Γερμανία 26,8 ευρώ κ.ο.κ. Ανάλογη είναι η κατάσταση σε όλους τους κλάδους των εργαζομένων.

... και ελληνική πραγματικότητα

Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγουν και τα στοιχεία, που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα, το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, για την αγορά 100 ειδών τροφίμων και ποτών ο Βρετανός εργάζεται 57 ώρες και 10 λεπτά, ο Γάλλος 57 ώρες και 55 λεπτά, ο Ιταλός 69 ώρες και 12 λεπτά και ο Ελληνας 95 ώρες και 46 λεπτά.

Και μετά, έχεις και μερικούς «εκσυγχρονιστές» οι οποίοι θέλουν σώνει και καλά να μας πείσουν ότι οι Ελληνες εργάζονται λίγο...

Από την «κάθοδο» στην «παρέμβαση»

Η απόφαση του τελευταίου συνεδρίου του ΣΥΝ, σχετικά με τις δημοτικές εκλογές, πρόβλεπε την «αυτόνομη κάθοδο του ΣΥΝ στις τρεις μεγάλες πόλεις». Στην προχτεσινή «Αυγή» διαβάσαμε τις σχετικές αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και μπορεί στην πρώτη σελίδα, να τονίζεται «αταλάντευτος στην πολιτική του ο ΣΥΝ για τις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές», αλλά στη σελίδα πέντε αναφέρει: «Στους τρεις μεγάλους δήμους Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αυτόνομη παρέμβαση της σύγχρονης Αριστεράς με συνδυασμούς συνάντησης του ΣΥΝ με αυτοδιοικητικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς και της Οικολογίας». Πολύ απλά η «αυτόνομη κάθοδος» έγινε «αυτόνομη παρέμβαση». Και μέχρι τις δημοτικές εκλογές έχουμε καιρό ακόμη...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ασύλληπτη πρόκληση!

Στην Τουρκία σφάζουν ανθρώπους. Εκτελούν αγωνιστές, που μάχονται υπέρ της δημοκρατίας. Ποδοπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δολοφονούν κομμουνιστές και άλλους αριστερούς, που αρνούνται να ζήσουν και να ξεψυχήσουν στα «λευκά κελιά». Επιβάλλουν καθεστώς τρομοκρατίας και οικονομικής πενίας εναντίον ολόκληρου του τουρκικού λαού. Στέλνουν την αστυνομία και εξοντώνει δημοκράτες, που προχωρούν στο έσχατο μέτρο, την απεργία πείνας, για να υπερασπιστούν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Η Τουρκία εξοντώνει έναν ολόκληρο λαό και του στερεί την πατρίδα του, το Κουρδιστάν. Εχει εισβάλει επί 30 σχεδόν χρόνια στη μισή Κύπρο και αποθρασυμένη απειλεί με πλήρη προσάρτηση του κατεχόμενου τμήματος του νησιού. Συμμετέχει, συνεργεί και πρωτοστατεί στις θηριωδίες του ιμπεριαλισμού, είναι από τους πρώτους που δήλωσε συμμετοχή ακόμα και στις χερσαίες επιθέσεις κατά του Αφγανιστάν.

Και η Ελλάδα τι κάνει; Η Ελλάδα (του κ. Σημίτη, του κ. Παπανδρέου, του κ. Καραμανλή, του κ. Αβραμόπουλου) υποδέχεται εν χορδαίς και οργάνοις τον κ. Τζεμ και διοργανώνει εκθέσεις φωτογραφίας, για να τιμήσει το χόμπι του «αγαπητού Ισμαήλ» να τραβά φωτογραφίες... Η Ελλάδα (του κ. Σημίτη) παραχωρεί το πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ, τον τόπο δηλαδή όπου η Ελλάδα (του ελληνικού λαού) στέναζε και βογκούσε επί 7 χρόνια από τα βασανιστήρια της χούντας, για να εκθέσει ο υπουργός Εξωτερικών του κράτους των «λευκών κελιών» τις φωτογραφίες του!

Η πρόκληση είναι ασύλληπτη. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ίδια κυβέρνηση που ανακοίνωσε ότι θα «επαναπροωθήσει» τους κυνηγημένους που έφτασαν στη Ζάκυνθο από τα τουρκικά παράλια, είναι η ίδια κυβέρνηση που καλοδέχεται τον κ. Τζεμ... Η κυβέρνηση, που έχει το θράσος να δηλώνει ότι δε θεωρεί πολιτικούς πρόσφυγες όσους δραπετεύουν για να μην εκτελεστούν από το καθεστώς του κ. Τζεμ για τα πολιτικά τους φρονήματα, είναι η ίδια κυβέρνηση που υπογράφει με τον κ. Τζεμ συμφωνίες για την επιστροφή αυτών των ανθρώπων στην κόλαση!

Η κυβέρνηση που το παρελθόν της είναι σφραγισμένο από υποθέσεις, όπως εκείνες της παράδοσης του Οτσαλάν, των Ιμίων, των «S-300», πρόσθεσε χτες έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της πολιτικής της λεγόμενης «ελληνοτουρκικής φιλίας», της καθοδηγημένης από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές: Ναι! Η κυβέρνηση βρήκε τη στιγμή να υπογράψει συμφωνία για να «επαναπροωθούνται» στην Αγκυρα οι «λαθρομετανάστες» που φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, και την υπέγραψε, ενώ όλος ο ελληνικός λαός έχει συγκλονιστεί από τις εικόνες της Ζακύνθου!

Μπράβο!

Πάντα, λαέ,

να σε θωρώ

στις «μάχες»

παλικάρι,

όπως εχτές

που έδειξες

το μπόι σου,

τη χάρη,

όπως εχτές

που ύψωσες

σημαία

στην ειρήνη

και ζήτησες

τον πόλεμο

να λήξουνε

τα κτήνη.

*

Πάντα, λαέ,

να σε θωρώ

στις «μάχες»,

στον αγώνα,

να πολεμάς

με δύναμη

το νέο

μεσαιώνα

να πολεμάς

το καθετί

που πίσω

μας γυρίζει,

πάντα, λαέ,

να σε θωρώ

να πιάνεις

μετερίζι!


Ο οίστρος
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org