Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κατάσταση συναγερμού στο Ισραήλ

Δεκάδες νέα μπλόκα έστηνε χτες ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Δεκάδες νέα μπλόκα έστηνε χτες ο ισραηλινός στρατός
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΒΕΣΤΕΡΟΟΥΣ και ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Σε μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε «συμβολική νίκη» για την οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), το Παλαιστινιακό Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκιση δύο ηγετικών στελεχών της οργάνωσης που είχαν συλληφθεί για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού Ρεχάβαμ Ζε' εβί τον Οκτώβρη, όπως ανακοίνωσε ο συνήγορος των δύο ανδρών.

Οπως είπε ο δικηγόρος Ρατζί αλ-Σουρανί, το ανώτατο δικαστήριο «αποφάσισε την απελευθέρωση των Ραμπά Μουχάνα και Γιουνίς αλ-Τζαρού, η οποία πρέπει να γίνει αμέσως».

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει προβεί σε δεκάδες συλλήψεις μελών του PFLP και έχει θέσει εκτός νόμου τη στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης, ωστόσο απέρριψε την αξίωση της κυβέρνησης του Ισραήλ να εκδοθούν για να δικαστούν από ισραηλινά δικαστήρια. Η απελευθέρωση των δύο ανδρών, που αποτελούν σημαντικές φιγούρες στη Γάζα -- ο Αλ-Τζαρού είναι δικηγόρος και ο Μουχάνα ηγείται μιας οργάνωσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης -- θέτει τον Γιάσερ Αραφάτ«υπό νέα πίεση», σύμφωνα με ανταποκριτές, διότι το Ισραήλ απαιτεί τη σύλληψη των «δολοφόνων» του Ζε' εβί. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρόιτερς» η Παλαιστινιακή Αρχή επρόκειτο να εντείνει τις συλλήψεις μελών της οργάνωσης.

Κατά τα άλλα η βία συνεχίστηκε χτες στην περιοχή, με έναν 22χρονο Παλαιστίνιο, μέλος της Χαμάς, να πεθαίνει πυροδοτώντας εκρηκτικά που είχε ζωστεί κοντά σε φυλάκιο του ισραηλινού στρατού τραυματίζοντας δύο στρατιώτες.

Στο Ισραήλ η κυβέρνηση έθεσε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού το Βόρειο Ισραήλ καθώς και όλη η «μεθόριος» με τη Δυτική Οχθη, ύστερα και από νέες πληροφορίες για επικείμενη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Δημιουργήθηκαν νέα, πολυάριθμα και ενισχυμένα σημεία ελέγχου των Σωμάτων Ασφάλειας στους οδικούς άξονες, ενώ ζητήθηκε από τον πληθυσμό να βρίσκεται σε «διαρκή επαγρύπνηση». Υπάρχουν «πληροφορίες», ανέφεραν ειδησεογραφικά πρακτορεία, ότι μέλος της Χαμάς έχει διεισδύσει στο Βόρειο Ισραήλ και προετοιμάζει βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Κατάσταση συναγερμού έχει κηρυχτεί και στο Νότιο Ισραήλ κοντά στην άτυπη «μεθόριο» με τη Λωρίδα της Γάζας.

Στο «διπλωματικό» πεδίο ο Σιμόν Πέρες, υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, μιλώντας από τη Σουηδία όπου βρισκόταν, επανέλαβε πως η απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων θα «μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες μέρες». Ενώ στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε ότι υπάρχουν πιθανότητες να πραγματοποιηθεί συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπους και του Παλαιστίνιου ηγέτη Αραφάτ, χωρίς πάντως να αποκλείεται «το να βρεθούν και να ανταλλάξουν μια - δυο κουβέντες» στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Πληροφορίες πάντως ήθελαν τον Πέρες να συναντάται με τον Αραφάτ στη Νέα Υόρκη.

Στις ΗΠΑ βρισκόταν χτες ο Ναμπίλ Σάατ, υπουργός αρμόδιος για τη Διεθνή Συνεργασία, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κόλιν Πάουελ και κάλεσε τις ΗΠΑ να δεσμευτούν ακόμα περισσότερο στο θέμα της εξεύρεσης ειρήνης με τους Ισραηλινούς, κυρίως με την αποστολή παρατηρητών για να επιβεβαιώσουν την επιστροφή της ηρεμίας στην περιοχή, εκφράζοντας την ευχή οι ΗΠΑ να «δεσμευτούν στην περιοχή με πρόσωπα που θα ελέγχουν» την εφαρμογή των συστάσεων της έκθεσης Μίτσελ και του σχεδίου του επικεφαλής της CIA Τζορτζ Τένετ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org