Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Συνωμοτική Παγκοσμιοποίηση»

Παρουσιάστηκε χτες η δεύτερη, ανανεωμένη έκδοση του συγγράμματος της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη

Στην κατάμεστη από ανθρώπους του Πνεύματος, των Γραμμάτων και της Επιστήμης αίθουσα της Παλαιάς Βουλής έγινε χτες η παρουσίαση του συγγράμματος της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη «Συνωμοτική παγκοσμιοποίηση». Το βιβλίο επανακυκλοφορεί σε δεύτερη ανανεωμένη έκδοση η οποία ενσωματώνει τις πρόσφατες εξελίξεις, ακόμη και τα χτυπήματα της 11ης Σεπτέμβρη στο Μανχάταν και την Ουάσιγκτον, συνδέοντάς τα με τη λεγόμενη «παγκοσμιοποίηση». Σε αυτόν δηλαδή τον κόσμο «όπου το μισό περίπου του πληθυσμού του πλανήτη φυτοζωεί με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα, όπου οι 20 πλουσιότεροι άνθρωποι της Γης έχουν συγκεντρώσει το ΑΕΠ σαράντα οχτώ υπανάπτυκτων χωρών, όπου τα 4.000.000 των Ισραηλιτών κατέχουν εισόδημα ίσο με το αντίστοιχο 200.000.000 Παλαιστινίων, όπου 600 εκατ. παιδιά είναι άστεγα ή επιβιώνουν στην απόλυτη φτώχεια, όπου 160 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών υποσιτίζονται, όπου 250 εκατ. εργαζόμενοι αποτελούν αντικείμενο ανθρώπινης εκμετάλλευσης ή και δουλείας, όπου 100 εκατ. δεν πηγαίνουν στο σχολείο, όπου 30 εκατ. γυναικόπαιδα έχουν γίνει πρόσφυγες ή εκτοπισμένοι, όπου 2 εκατ. παιδιά σκοτώθηκαν σε πολεμικές συρράξεις στη 10ετία του '90 και άλλα 6 εκατ. έχουν τραυματιστεί ή είναι ανάπηρα».

Στο πάνελ των ομιλητών, με συντονιστή το δημοσιογράφο Γ. Τσαπόγα, συμμετείχαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο Στ. Παπαθεμελής βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, ο Γ. Αλογοσκούφης βουλευτής και συντονιστής του οικονομικού τομέα της ΝΔ, ο Γ. Χατζηκωσταντίνου οικονομολόγος καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ενώ ο εκδότης Β. Παπαζήσης άνοιξε την εκδήλωση. Επίσης συμμετείχαν ο φιλέλληνας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο ΙΙ του Παρισιού Κλοντ Αλμπαλί, όπως και η Γαλλίδα οικονομολόγος Εντέλ Λεμεντιέν.

Τα πολύ πρόσφατα γεγονότα έρχονται να προστεθούν στην ύλη της πρώτης έκδοσης του βιβλίου και να αποτελέσουν τη διαλεκτική του συνέχεια. Με επιστημονική εμβρίθεια και πολιτική άποψη, όπως τόνισαν οι ομιλητές, η Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη απευθύνεται στον καθένα που ενδιαφέρεται για τα ζητήματα και τις επιπτώσεις της «παγκοσμιοποίησης». Επισημαίνεται ότι το σύγγραμμα θα βρει αναγνώστες και έξω από τα σύνορα της χώρας. Ηδη ετοιμάζονται οι μεταφράσεις στα γαλλικά, ρουμανικά και έπεται συνέχεια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ