Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Στο στόχαστρο οι λαοί
Μοχλοί πίεσης σε Αμερικανούς και συμμάχους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η κόπωση, το μάταιο και κυρίως η πάροδος των δύο σχεδόν μηνών από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, έχει αρχίσει να προκαλεί έντονη δυσφορία, τόσο στους πέραν του Ατλαντικού συμμάχους των ΗΠΑ, όσο και στο ίδιο το εσωτερικό της χώρας.

Η αρχή έγινε προχτές και είναι ήδη γνωστή. Ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά της διάρκεια της συνάντησής του με το Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, είχε τονίσει: «Επαινώ τις χώρες που έχουν προσχωρήσει στο συνασπισμό μας. Αλλά ένας εταίρος του συνασπισμού πρέπει να κάνει παραπάνω πράγματα από το να εκφράσει τη συμπάθειά του. Ενας εταίρος πρέπει να προχωρεί στη δράση». Σε αυτές τις λίγες αράδες συνοψίζεται και το δόγμα που θα ακολουθήσει η Ουάσιγκτον όσον αφορά την αξιολόγηση των σχέσεών της με τις άλλες χώρες και ειδικά με αυτές που θεωρούνται «συμμαχικές».

Και ενώ ο διπλωματικός πυρετός συνεχίζεται ακατάπαυστα, ένα ακόμη μέτωπο, που και αυτό έδειξε στοιχεία αμφισβήτησης προς την ακολουθούμενη πολιτική, το εσωτερικό, βρέθηκε χτες στο στόχαστρο. Στόχος η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του μέσου Αμερικανού, που καταγράφηκε μειωμένη στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αφού τα αποτελέσματα της στρατιωτικής επιχείρησης είναι πενιχρά, ενώ οι συνεχείς απειλές για κάποιο ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα αλλά και οι θάνατοι από άνθρακα, έχουν «καταθλίψει» τους Αμερικανούς. Ετσι, στο διάγγελμα που αναμενόταν χτες το βράδυ - πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας - ο Μπους αναμενόταν να ζητήσει από τους Αμερικανούς και πάλι να κάνουν υπομονή, καθώς «η πρόοδος» η οποία υφίσταται είναι αργή. Πώς θα προσπαθήσει να πείσει τους Αμερικανούς; Εξηγώντας πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «εργάζεται πάνω στην υπόθεση» και πως αντιμετωπίζει τις προκλήσεις, ειδικά αυτές για την προστασία των Αμερικανών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ.

Παράλληλα, η Κοντολίζα Ράις, σύμβουλος του Προέδρου Μπους σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας, η οποία και αυτή επιδόθηκε χτες σε μία προσπάθεια κατακλυσμού της κοινής γνώμης με αισιόδοξα στοιχεία, αφού δήλωσε σε συνέντευξή της στο BBC ότι οι ΗΠΑ θα καταδιώξουν και θα συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν, αν και παραδέχτηκε ότι κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο και θα απαιτήσει χρόνο, τόνισε επίσης ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος στο 25λεπτο τηλεοπτικό διάγγελμά του από την Ατλάντα, θα κινηθεί σε δύο άξονες: υπομονή και πρόοδο τόσο για τη στρατιωτική επιχείρηση όσο και για την έρευνα για τον άνθρακα, που δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής ικανοποιητικές για τους Αμερικανούς απαντήσεις και αποτελέσματα. Αυτές τις απαντήσεις θα επιχειρήσει να δώσει ο Τζορτζ Μπους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βοήθεια - ψίχουλα για τους πληγέντες(2005-09-10 00:00:00.0)
Η Εθνοφρουρά στα αεροδρόμια(2001-11-10 00:00:00.0)
Ανθρακας... τους βγαίνει το σενάριο(2001-10-27 00:00:00.0)
Υποπτη διαιώνιση του προβλήματος άνθρακα(2001-10-25 00:00:00.0)
Ο συναγερμός σήμανε...(2001-10-10 00:00:00.0)
Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης»(2001-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ