Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
«Μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση» στο ίδιο αντιλαϊκό σκηνικό

Το γνώριμο «μνημονιακό» σκηνικό αναφορικά με την ανάγκη επιτάχυνσης των αντιλαϊκών μέτρων, που προβλέπονται στην τρέχουσα «αξιολόγηση» από το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» των ευρωπαϊκών «θεσμών», στήνεται και πάλι τις μέρες αυτές ενόψει και των εκθέσεων που θα δημοσιοποιήσει η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 27 Φλεβάρη.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η εξάλειψη της δικαστικής προστασίας στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» δάνεια λαϊκών νοικοκυριών, με το σχετικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, να αναμένεται στη Βουλή εντός του Φλεβάρη (βλέπε και διπλανό θέμα), ενώ οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις της τρέχουσας περιόδου, πέρα από την πρώτη κατοικία, περιλαμβάνουν τις ιδιωτικοποιήσεις με έμφαση στο Ελληνικό και τα νέα «πανωπροίκια» στο «υπερταμείο», τη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τη «βελτίωση» της λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τις αναδιαρθρώσεις στην κρατική διοίκηση κ.ά.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές εμφανίζουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την «πρόοδο» και την «ταχύτητα» στην εφαρμογή των «προαπαιτούμενων» μέτρων. «Η Ελλάδα υστερεί στην εκτέλεση των προαπαιτούμενων, όλοι το γνωρίζουν αυτό», σημείωσε ο ίδιος, με φόντο τη συζήτηση που έγινε την περασμένη βδομάδα σε επίπεδο «Ομάδας Εργασίας» του Γιούρογκρουπ.

Οπως αναμενόταν, η ελληνική οικονομία δεν θα βρεθεί στην επίσημη ατζέντα του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ οι αποφάσεις παραπέμπονται για τη συνεδρίαση στις 11 Μάρτη. Να σημειωθεί ότι η «επιτυχής» ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», μέσω της επιβολής των νέων αντιλαϊκών μέτρων, συνδέεται με την εκταμίευση προς το ελληνικό κράτος ποσού της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη που διακρατούν ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα, στο πλαίσιο της «αναδιάρθρωσης» (PSI) του 2012.

ΔΕΗ ΑΕ: Θέλει να πουλήσει, αλλά...

Στο μεταξύ, δύο προσφορές κατατέθηκαν τελικά στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, τη χτεσινή τελευταία μέρα του διαγωνισμού, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση της ΔΕΗ, οι οποίες θα εξεταστούν αύριο Παρασκευή κατά την ειδική συνεδρίαση του ΔΣ της επιχείρησης. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι η πρώτη προσφορά κατατέθηκε από τον όμιλο Μυτιληναίου μόνο για τη λιγνιτική μονάδα της Μελίτης, ενώ η δεύτερη από την κοινοπραξία της τσέχικης «Seven Energy» με την εγχώρια «ΤΕΡΝΑ», η οποία διεκδικεί «πακέτο» τις μονάδες σε Μεγαλόπολη και Μελίτη.

Ωστόσο λίγο αργότερα, η κοινοπραξία ανακοίνωσε επίσημα ότι η πρόταση που κατέθεσε έγινε «με βάση εναλλακτική εκδοχή της Σύμβασης Αγοραπωλησίας, που περιλαμβάνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή κινδύνων μεταξύ του Πωλητή και του Αγοραστή» και όχι βάσει της Σύμβασης Αγοραπωλησίας που είχε εγκρίνει το ΔΣ της ΔΕΗ τον περασμένο Δεκέμβρη. Ανακοίνωσε απλά ότι ενδιαφέρεται να αποκτήσει τις εν λόγω μονάδες όχι με τους εγκεκριμένους όρους του διαγωνισμού, αλλά με άλλους που εκείνη θεωρεί ότι καθιστούν «βιώσιμη» μια ενδεχόμενη επένδυση...

Αρχικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, είχε προαναγγείλει από την ΕΡΤ την κατάθεση των δύο προσφορών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προχωρά με επιτυχία ο διαγωνισμός, ωστόσο λίγο αργότερα τα δεδομένα άλλαξαν. Ετσι, η διοίκηση της ΔΕΗ φέρεται να ζήτησε βελτιωμένη προσφορά από τον όμιλο Μυτιληναίου για τη μονάδα της Μεγαλόπολης, ενώ την δεύτερη προσφορά της κοινοπραξίας «Seven Energy - ΤΕΡΝΑ» φέρεται να την απέρριψε, καθώς δεν είναι σύμφωνη με τους όρους του διαγωνισμού. Επίσημες ανακοινώσεις από τη διοίκηση της ΔΕΗ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένονται αύριο, δίχως να θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο να κηρυχθεί «άγονος» ο διαγωνισμός.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ