Τετάρτη 23 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Προειδοποιήσεις Τουρκίας και ψευδοκράτους για αποφυγή «περιττών εντάσεων»

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Το τουρκικό κεφάλαιο παζαρεύει επίμονα τη συμμετοχή του σε συνεργασίες για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, κατανοώντας ταυτόχρονα την ευρύτερη γεωπολιτική σημασία που έχει η ενίσχυση συμμαχιών σε μια περιοχή με τέτοια γεωστρατηγική σημασία. Αυτό εξυπηρετούν οι διαρκείς απειλές σε Αιγαίο και Κυπριακό, που συνυπάρχουν με εκκλήσεις για επενδυτικούς και άλλους συντονισμούς.

Σε αυτή την αποστολή διακρίνεται τον τελευταίο καιρό ο «αντιπρόεδρος» της «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους στην Κύπρο και «υπουργός Εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι, που σύμφωνα με πολλές αναλύσεις, εξελίσσεται σε «εκλεκτό της Αγκυρας» και της κυβέρνησης Ερντογάν, που καθόλου τυχαία τον τελευταίο καιρό συνεχίζει σειρά επαφών στο εξωτερικό. Σχολιάζοντας την πρόσφατη πρώτη συνάντηση για το «Φόρουμ του Φυσικού Αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο» (που έγινε στο Κάιρο με τη συμμετοχή Αιγύπτου, Ισραήλ, Ιταλίας, Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας, Παλαιστίνης), ο κατοχικός αξιωματούχος σημείωσε ότι «καμία συμφωνία δεν θα μπορούσε να υπάρξει στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή και τη συναίνεση της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου" (σ.σ. το ψευδοκράτος) και της Τουρκίας. Η περιοχή θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια περιοχή περιττών διαφορών και εντάσεων οι οποίες θα προκαλούσαν ζημιά στη σταθερότητα».

Μάλιστα, έσπευσε να επιστήσει αυξημένη προσοχή σε επιχειρηματικούς κολοσσούς που προχωρούν μπίζνες χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας, ότι κινδυνεύουν έτσι να έχουν λιγότερα από τα δυνατά (σε άλλη περίπτωση) οφέλη. Οπως είπε, είναι πολύ σημαντική η συνεργασία στο ζήτημα του φυσικού αερίου, γιατί έτσι θα εξασφαλιστούν η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή. «Δεν υπάρχει απλά μια πιθανότητα σύγκρουσης, αλλά (υπάρχουν) και οι πιθανές οικονομικές κυρώσεις, οι πιθανές απώλειες για τις διεθνείς (εμπλεκόμενες στις γεωτρήσεις) εταιρείες...», εξήγησε και πρόσθεσε: «Οχι μόνο οι τρίτες χώρες, αλλά και οι διεθνείς εταιρείες θα πρέπει τώρα να αναγκάσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να καθίσει στο τραπέζι και να συμφωνήσει με τους Τουρκοκύπριους για το ζήτημα του φυσικού αερίου. Αυτό είναι σημαντικό για τη σταθερότητα, την ειρήνη στην περιοχή και τη δημιουργία αλληλεξάρτησης».

Αλλά και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπογράμμισε ότι «δεν κλείνουμε τα μάτια μας απέναντι στην έναρξη (γεωτρήσεων) στη Μεσόγειο και στις γεωτρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στα ανοιχτά της Κύπρου. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού και της Τουρκίας. Παλαιότερα στην περιοχή έφτανε το "Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά", το οποίο διεξήγαγε σεισμικές έρευνες. Ωστόσο, τώρα ήρθε η πλατφόρμα μας. Ξεκίνησε η γεώτρησή μας στην περιοχή Αλάνια 1. Και η δεύτερη πλατφόρμα μας θα φτάσει τις επόμενες μέρες. Ξεκινάμε πλέον και εμείς γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μας και στις περιοχές που μας έχει εξουσιοδοτήσει η ΤΔΒΚ, ανεξάρτητα με τα όσα ισχυρίζονται άλλοι». Ενώ ειδικά για το Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου υπερηφανεύτηκε ότι «είμαστε μια χώρα που μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, προτείναμε να τεθούν στο τραπέζι εναλλακτικές στρατηγικές», συνεχίζοντας μάλιστα τις «ανεπίσημες επαφές μας με όλες τις πλευρές».

Να σημειωθεί, στο μεταξύ, ότι η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για τη διεξαγωγή, χτες, αεροναυτικής άσκησης με πραγματικά πυρά νότια της Κύπρου, σε περιοχή που καλύπτει τμήματα των «οικοπέδων» 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσαν στο «ΡΙΚ» ότι η NAVTEX είναι παράνομη και η Λευκωσία (που ήταν η αρμόδια αρχή για την έκδοσή της) εξέδωσε αντι-NAVTEX, αναφέροντας ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ναυτιλλομένων στην περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί ξανά διεθνείς συνθήκες(2019-05-21 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και συνέχεια παζαριών(2018-12-28 00:00:00.0)
«Πυρετώδεις» σχεδιασμοί σε επιχειρηματικά και άλλα επιτελεία(2018-12-01 00:00:00.0)
Στο «φουλ» οι δημόσιες και παρασκηνιακές διεργασίες(2018-09-27 00:00:00.0)
Νέες απειλές για τα Ενεργειακά αλλά και ετοιμότητα για παζάρια(2018-02-28 00:00:00.0)
Σήμερα αναμένονται τα γεωτρύπανα στο «οικόπεδο 11»(2017-07-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ