Τετάρτη 23 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο 251 ΓΝΑ

Μετά από αίτημα του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία του Κόμματος πραγματοποίησε επίσκεψη στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (ΓΝΑ), τη Δευτέρα 21 Γενάρη.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος αποτελούνταν από τους Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Γρηγόρη Συμεωνίδη, αντισμήναρχο ε.α., Ηλία Σιώρα, γιατρό του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και αντιπρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Κατά την επίσκεψη έγινε συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, με επικεφαλής τον διευθυντή, και μέλη του επιτελείου του, οι οποίοι ενημέρωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ για θέματα σχετιζόμενα με την αποστολή, το προσωπικό, τις υποδομές, την εκπαίδευση, αλλά και γενικά τη λειτουργικότητα του ΓΝΑ. Η ενημέρωση εστίασε στα παρακάτω θέματα:

  • Το ΓΝΑ είναι η μεγαλύτερη μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας από πλευράς προσωπικού και καλύπτει έκταση ανερχόμενη σε 45 στρέμματα εμβαδόν, 65 στρέμματα συνολικά είναι οι στεγασμένοι χώροι (8 όροφοι συν ισόγεια και υπόγεια). Οι χώροι αυτοί παρουσιάζουν πολλαπλά προβλήματα συντήρησης με δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργικότητα της νοσηλευτικής μονάδας.
  • Το νοσοκομείο εξυπηρετεί προσωπικό όχι μόνο της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΥΠ, τις οικογένειές τους και άλλους πολίτες. Ενδεικτικά, πέρυσι καταγράφηκαν 180.000 περιστατικά επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία, 25.000 στα επείγοντα, ενώ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 5.000 χειρουργικές επεμβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη μέρα της επίσκεψης, επί συνόλου 340 διατιθέμενων κλινών, κενές ήταν μόνο 2, στοιχείο που δείχνει το μέγεθος των παρεχόμενων νοσηλευτικών υπηρεσιών.
  • Η παραπάνω περιγραφόμενη κατάσταση επιβαρύνεται δραματικά απ' τις ελλείψεις σε τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό. Απ' τα προβλεπόμενα 1.800 εξειδικευμένα άτομα, σήμερα υπηρετούν 1.540, με αδυναμία αντικατάστασης των αποχωρούντων λόγω ηλικίας και τη συνεπαγόμενη απώλεια της αποκτηθείσας εμπειρίας. Είναι άμεση η ανάγκη σημαντικής αύξησης των αποφοίτων της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ).
  • Υπάρχουν συσσωρευμένες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς το 251 ΓΝΑ, από παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών σε μη στρατιωτικό προσωπικό, με την κρατική χρηματοδότηση να κρίνεται ανεπαρκής, με αναγκαστική καταφυγή ακόμη και σε δωρεές ιδιωτών για να καλυφθεί η προμήθεια του αναγκαίου υλικού και εξοπλισμού. Χαρακτηριστικά, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς το 251 ΓΝΑ ανέρχονταν σε 22.000.000 ευρώ και έχουν αποδοθεί μέχρι σήμερα τα 12.000.000 ευρώ.
  • Δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα, λόγω οικονομικών περικοπών, για αποστολή στελεχών στο εξωτερικό για μετεκπαίδευση, κάτι που ήταν πάγια πρακτική στο παρελθόν. Επιπλέον, είναι σύνηθες φαινόμενο η αποχώρηση ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, με τη συμπλήρωση των ελάχιστων αναγκαίων χρονικών υποχρεώσεων. Είναι πολύτιμα στελέχη, που αναζητούν την τύχη τους στον ιδιωτικό τομέα.

Αντίστοιχα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε στη διοίκηση του 251 ΓΝΑ ότι η κυβερνητική πολιτική με την υλοποίηση της «δημοσιονομικής προσαρμογής», των περικοπών κ.λπ. έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην εκτέλεση της αποστολής και στον ιδιαίτερο χαρακτήρα γενικά των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, συμπεριλαμβανόμενου σ' αυτά και του 251 ΓΝΑ.

Υπογράμμισε πως είναι άμεση ανάγκη η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του νοσοκομείου με ειδικευμένους στρατιωτικούς γιατρούς, μέσω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων στη Στρατιωτική Ιατρική από τη ΣΣΑΣ και τη ΣΑΝ.

Δεσμεύτηκε ότι, μέσω κατάθεσης Ερωτήσεων στη Βουλή, θα αναδείξει τα προβλήματα του νοσοκομείου.

Ακολούθησε περιήγηση στους χώρους του νοσοκομείου και ειδικά στους χώρους του Μαγνητικού και Αξονικού Τομογράφου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ