Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Μαχητική απάντηση στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Με συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στη Βουλή διαδήλωσαν χτες το απόγευμα ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που ενσωματώνει και βαθαίνει όλα τα μνημονιακά μέτρα, τον προϋπολογισμό της φοροληστείας, των πλειστηριασμών και των περικοπών, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι και νέοι από όλη την Αττική.

Απέναντι στην προπαγάνδα της κυβέρνησης για τη «μεταμνημονιακή εποχή» που υποτίθεται πως σηματοδοτεί η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2019, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ έστειλαν σαφές μήνυμα: «Απαντάμε στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό: Μπροστά οι δικές μας ανάγκες», όπως ήταν και το σύνθημα στην εξέδρα γύρω από την οποία έφτασαν οι προσυγκεντρώσεις.

Την ίδια απάντηση έδωσε το πανό του ΠΑΜΕ που τέθηκε στην κεφαλή της πορείας, ενώ τα μπλοκ των σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών βροντοφώναξαν πως απέναντι στην ανάπτυξη που ισοπεδώνει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, οι εργαζόμενοι πρέπει να βαδίσουν στο δρόμο του αγώνα και της αντεπίθεσης.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).


Μήνυμα αλληλεγγύης στην κινητοποίηση έστειλε η Ενωση Παλαιστινίων Εργατών.

Ακολούθησε πορεία που έφτασε έξω από τη Βουλή. Στο σημείο αυτό στην κινητοποίηση παρευρέθηκε, βγαίνοντας από το κτίριο του κοινοβουλίου, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος. Συνομιλώντας με διαδηλωτές και σχολιάζοντας το τσουχτερό κρύο, επισήμανε πως χειρότερη από τις χαμηλές θερμοκρασίες είναι η «παγωνιά» των αντιλαϊκών μέτρων.

«Προϋπολογισμός φοροληστείας, τα κέρδη δυναμώνει της πλουτοκρατίας», ήταν το σύνθημα με το οποίο «καταψήφισαν» οι διαδηλωτές τον προϋπολογισμό, διεκδικώντας αντί για χαράτσια και περικοπές «αυξήσεις στις συντάξεις, συμβάσεις κλαδικές». Οσο για τις τσέπες τις οποίες φροντίζει να φουσκώνει η κυβέρνηση, κατήγγειλαν πως ο προϋπολογισμός μειώνει τα κονδύλια για την ανεργία, «κέρδη για να έχει η εργοδοσία».

Από την κινητοποίηση δεν έλειψαν τα σωματεία των συνταξιούχων, που πριν από λίγες μέρες διαδήλωσαν διεκδικώντας την αποκατάσταση των συντάξεων και την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, κόντρα στις προπαγανδιστικές παγίδες της κυβέρνησης. Πίσω από τα πανό των συλλόγων τους διαδήλωσαν φοιτητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Το δικό τους «παρών» έδωσαν στην κινητοποίηση η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.


Από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης στην Ομόνοια οι διαδηλωτές δεν παρέλειψαν επίσης να καλέσουν σε ενίσχυση της πάλης ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, ενάντια στους ανταγωνισμούς και στα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης. Κατήγγειλαν ακόμα τα εργοδοτικά εγκλήματα, που έχουν αιτία τους την εντατικοποίηση, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα ανύπαρκτα μέσα προστασίας και τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών.


Οταν η πορεία έφτασε στη Βουλή, στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας
Οταν η πορεία έφτασε στη Βουλή, στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org