Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Προωθούνται τα ευρωατλαντικά σχέδια - Μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για τους λαούς

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Τζ. Σάλιβαν στην ΠΓΔΜ
Από τη χτεσινή επίσκεψη του Τζ. Σάλιβαν στην ΠΓΔΜ
Χτες το απόγευμα αναμενόταν να ξεκινήσει στη Βουλή των Σκοπίων, στην αρμόδια συνταγματική επιτροπή, η συζήτηση πάνω σε τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ στο πλαίσιο της αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας των Πρεσπών της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα (βλαπτική και για τους δύο λαούς), που κύριο στόχο έχει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ζήτημα που εντάσσεται στον ευρύτερο ευρωατλαντικό σχεδιασμό για τα Δυτικά Βαλκάνια ώστε να περιοριστεί η επιρροή της Ρωσίας και άλλων ανταγωνιστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές αλβανικών κομμάτων ζητούν να τροποποιηθεί η διατύπωση στο άρθρο 2 παράγραφος 2 της συμφωνίας ώστε να αναφέρεται ότι «από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες». Αλλοι βουλευτές προτείνουν να φύγει το «υπηκοότητα μακεδονική» και να μείνει «υπηκοότητα είναι πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στο όνομα της ισότητας όλων των πολιτών, όπου γύρω στο 25% είναι αλβανικής καταγωγής. Επίσης, από αλβανόφωνους βουλευτές ζητείται στις κυβερνητικές τροπολογίες να ενισχυθούν στοιχεία που αφορούν την αλβανική ταυτότητα.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων μπορεί να διαρκέσει μέχρι 12 μέρες, ενώ θα ακολουθήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, η οποία σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ θα ξεκινήσει στις 9 Γενάρη, όπου οι τροπολογίες θα ψηφιστούν με απλή πλειοψηφία ενώ στα μέσα Γενάρη αναμένεται να γίνει και η τελική ψηφοφορία επί της συνταγματικής αναθεώρησης, όπου απαιτείται πλειοψηφία 2/3 της 120μελούς Βουλής, δηλαδή τουλάχιστον 80 βουλευτές, που φαίνεται να διαθέτει η κυβέρνηση.

Στα Σκόπια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Στα Σκόπια πάντως χτες βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Σάλιβαν, ο οποίος απροκάλυπτα περηφανεύτηκε ότι βρίσκεται στη χώρα για να υποστηρίξει «αυτό που θέλουν οι πολιτικοί ηγέτες και οι πολίτες της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και αυτό είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ». Μάλιστα, ανοιχτά κατήγγειλε τη Ρωσία ότι «αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών και ουδείς αμφιβάλλει ότι θα κάνει τα πάντα για να προωθήσει το δικό της συμφέρον και να υπονομεύσει τη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας».

Μέσα σε όλο το κλίμα που διαμορφώνεται για να περάσουν τα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή εντάσσεται και η πρόταση που γίνεται ώστε την επόμενη χρονιά οι πρωθυπουργοί Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ να προταθούν για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019, λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών. Δηλαδή, αυτοί που προωθούν τα σχέδια ενίσχυσης του στρατιωτικού βραχίονα του κεφαλαίου στα Βαλκάνια, του ΝΑΤΟ που τα αιματοκύλισε, εμφανίζονται ως ...προωθητές της ειρήνης.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το στρατό του Κοσσυφοπεδίου

Ενδεικτική της σφοδρής ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην περιοχή ήταν και η συζήτηση για την κατάσταση του Κοσσυφοπεδίου το βράδυ της Δευτέρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από πρόταση της Ρωσίας. Η απόφαση για δημιουργία τακτικού στρατού από τη Βουλή των Κοσσοβάρων Αλβανών καταγγέλθηκε από τον Ρώσο πρεσβευτή Β. Νεμπέζνια ως παραβίαση του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ, που θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο σερβική επικράτεια. Επίσης, κατήγγειλε την ΕΕ για «ξεδοντιασμένη πολιτική» που δεν απέτρεψε την κίνηση, ενώ ανέφερε ότι «η εξέλιξη αυτή επαναφέρει τον κίνδυνο νέων συγκρούσεων στα Βαλκάνια, μια περιοχή όπου οι συγκρούσεις συνεχώς επαναλαμβάνονται».

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που κατήγγειλε την απόφαση αυτή όπως και την επιβολή φόρων στα σερβικά προϊόντα. Επίσης παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, που όμως προσφωνήθηκε χωρίς την ιδιότητα του Προέδρου. Τελικά η συζήτηση δεν κατέληξε κάπου παρά μόνο κατέγραψε τις διαφορετικές σκοπιμότητες, με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να δηλώνουν ότι στηρίζουν την αυτοανακηρυγμένη, μονομερώς από το 2008, ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και τη Σερβία και τη Ρωσία να το αρνούνται, ενώ την ίδια ώρα όλοι συμμετέχουν σε ένα διαρκές παζάρι για τη μοιρασιά, με χαμένους τους λαούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ