Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Αύριο η συγκέντρωση στη ΔΕΗ ενάντια στις διακοπές ρεύματος

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη θηλιά που σφίγγει στα λαϊκά νοικοκυριά

Με συγκέντρωση στη ΔΕΗ (Ακτή Δυμαίων), αύριο Πέμπτη στις 10 π.μ., απαντά το Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ) στο «σαφάρι» στο οποίο επιδίδεται η Επιχείρηση, με απειλές και διακοπή της ηλεκτροδότησης σε χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά.

«Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα», διαμηνύει το Εργατικό Κέντρο. Το απόγευμα της Δευτέρας προχώρησε σε σύσκεψη προετοιμασίας της κινητοποίησης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων και φορέων. Στη σύσκεψη αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός, ενώ αίσθηση προκάλεσε η μεγάλη ανταπόκριση πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της πόλης.

Η εικόνα που έχει συγκεντρώσει το ΕΚΠ, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή της Πάτρας, αλλά και από τις καταγγελίες που έχει δεχτεί, είναι αποκαλυπτική:

-- Σχεδόν 300 λαϊκές οικογένειες της πόλης σήμερα ζουν χωρίς ρεύμα για μήνες.

-- Για δεκάδες λαϊκά νοικοκυριά δεν έχει γίνει επανασύνδεση, παρότι έχει εγκριθεί, καθώς η κυβέρνηση καθυστερεί τα σχετικά κονδύλια προς τη ΔΕΗ.

-- Οι αξιώσεις της ΔΕΗ για να προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλόμενων ποσών είναι απαγορευτικές: Μακροχρόνια άνεργος που έχει ενταχθεί σήμερα στο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» καλείται να ανταποκριθεί σε μηνιαία δόση 300 ευρώ για να προχωρήσει σε ρύθμιση, με αποτέλεσμα να ζει χωρίς ρεύμα από τον Ιούνη. Καρκινοπαθής συνταξιούχος, με 67% αναπηρία και δικαιούχος ΚΕΑ, ζει χωρίς ρεύμα εδώ και δυο μήνες, καθώς η ΔΕΗ τής ζητά 500 ευρώ προκαταβολή και 160 ευρώ το μήνα μαζί με τον τρέχοντα λογαριασμό! Οικογένεια με 4 ανήλικα παιδιά και άνεργους γονείς ζει με κεριά από το Σεπτέμβρη, καθώς είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στη δόση των 400 ευρώ...

Μέσα στο δίμηνο Αυγούστου - Σεπτέμβρη έχουν σταλεί σε όλη τη χώρα περισσότερα από 500.000 ειδοποιητήρια σε καταναλωτές, με τα οποία τους γνωστοποιείται πως η ΔΕΗ θα τους κόψει το ρεύμα αν δεν προσέλθουν στα γκισέ. Από τα στοιχεία της ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο του 2018 προκύπτει πως από τις αρχές του χρόνου δόθηκαν 390.000 εντολές διακοπής της ηλεκτροδότησης, σε πελάτες που χρωστούσαν περίπου 630 εκατ. ευρώ. Από αυτές τις εντολές εκτελέστηκαν περίπου 150.000 για οφειλέτες με χρέη άνω των 550 ευρώ.

«Μπορούμε σήμερα να δώσουμε μέσα από τα σωματεία μας και τους φορείς μας μια πρώτη δυναμική απάντηση», τονίζει το Εργατικό Κέντρο στην ανακοίνωσή του και απαιτεί:

  • Αμεση επανασύνδεση του ρεύματος σε λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν με βάση το εισόδημά τους.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε εργατικό - λαϊκό σπίτι που δεν έχει να πληρώσει.
  • Αμεσο διακανονισμό χωρίς να απαιτείται προκαταβολή. Δόση με βάση τη δυνατότητα του κάθε νοικοκυριού.
  • Μείωση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, στους ανέργους, στους άπορους, στους μικρούς επαγγελματίες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
  • Διαγραφή των συσσωρευμένων χρεών των νοικοκυριών ανέργων, απόρων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ