Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Νέες απειλές για Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο

Ενδεικτικές οι επισημάνσεις των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών στη Βουλή

ΑΓΚΥΡΑ.--

Να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της δύναμη, σε μία περίοδο που δυναμώνουν ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια για κρίσιμα μέτωπα σε όλη τη Μέση Ανατολή, επιδιώκει η τουρκική αστική τάξη, όπως επιβεβαιώνουν και οι νέες επισημάνσεις κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης του ΑΚΡ, με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή για τον τουρκικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα, η Αγκυρα διαμηνύει και την ετοιμότητά της να πάρει όλα τα «απαραίτητα μέτρα» σε κάθε επίπεδο, ιεραρχώντας ψηλά την παρουσία της ειδικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, όπου εντείνονται οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις και τα παζάρια για τον έλεγχο ενεργειακών πηγών και διαύλων.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι «στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να επιτραπεί κανένα βήμα που δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία, ούτε και κανένα τετελεσμένο». Παράλληλα, ο Ακάρ επανέλαβε τη ρητορική του περί «γαλάζιας πατρίδας», δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι διεξάγονται «επιχειρήσεις στην 780 χιλιάδων χιλιομέτρων πατρίδα μας και στα 462 χιλιάδες χιλιόμετρα της μπλε πατρίδας μας, αλλά και πέραν των συνόρων μας, γιατί αυτή είναι η γεωγραφική μοίρα της Τουρκίας».

Συμπλήρωσε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο «δεν θα δώσουμε άδεια για μονομερείς έρευνες υδρογονανθράκων και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την εφαρμογή και υλοποίηση κανενός σχεδίου στην περιοχή στο οποίο δεν συμμετέχουν η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου (σ.σ. το ψευδοκράτος). Αυτά τα θέματα τα παρακολουθούμε από πολύ κοντά». Ο Ακάρ έσπευσε να συμπληρώσει με νόημα ότι «οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και να εγγυώνται την ειρήνη και την ασφάλεια στην Κύπρο, στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών περί εγγυήσεων και συμμαχίας».

Από τη μεριά του, παρεμβαίνοντας στην ίδια συζήτηση και παραθέτοντας άξονες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε πως το τουρκικό κεφάλαιο θα παζαρέψει γερά τη θέση του στην Κύπρο και υπενθύμισε «σε αυτούς που ονειρεύονται "μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα": Ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, ας το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα συμβεί ποτέ». Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ακόμα ότι η Κύπρος αποτελεί «εθνική υπόθεση για την Τουρκία» και - ενώ όλα δείχνουν πως παζαρεύεται γερά μια επανέναρξη των συνομιλιών - ότι χρειάζονται «ειλικρινείς προσπάθειες» για «μια δίκαιη και μόνιμη λύση».

Δεν παρέλειψε επίσης να επεκταθεί στις ενεργειακές κολιγιές που προχωρούν ή «ψήνονται» στη Μεσόγειο, και αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να διεκδικήσει συμμετοχή με τους δικούς της όρους, ανέφερε ότι για τους υδρογονάνθρακες η θέση της Τουρκίας είναι καθαρή: «Θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στα πεδία που έχει προσκαλέσει η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου και στην ΑΟΖ που παλαιότερα είχε καταγραφεί στον ΟΗΕ». Τόνισε επίσης ότι «πλέον έχουμε και γεωτρύπανο», συμπληρώνοντας πως η ετοιμότητα δυναμώνει σε όλα τα επίπεδα: «Δεν κάνουμε μόνο έρευνες, λαμβάνουμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα εκεί, με τα πλοία μας και τους ήρωες στρατιώτες μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ