Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν

Πραγματοποιήθηκε χτες στη Μόσχα η 11η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή (ΜΔΕ) Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας, προετοιμάζοντας τη σημερινή συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν στη ρωσική πρωτεύουσα.

Επικεφαλής της ΜΔΕ ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος και ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Γ. Ντίτριχ, ο οποίος μίλησε μεταξύ άλλων για ενεργειακή συνεργασία, όπως και για δυνατότητες στους τομείς των νέων τεχνολογιών, της αλιείας, των ναυπηγείων, της αγροτικής οικονομίας και των υποδομών. Επεσήμανε δε την τακτική συμμετοχή ελληνικής αντιπροσωπείας στο ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και κάλεσε τον Ελληνα ομόλογό του να συμμετάσχει στο επόμενο, τον Ιούνη 2019.

Από την πλευρά του ο Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τη ΜΔΕ «ιδιαίτερα επιτυχή», για την προώθηση συνεργασιών σε «τομείς που ενδιαφέρουν και τις δύο χώρες, όπως είναι η Ενέργεια, οι μεταφορές, τα αγροτικά προϊόντα αλλά και οι νέες τεχνολογίες».

Παράλληλα, κάλεσε Ρώσους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι υπάρχουν «πολλές ευκαιρίες» και αναδεικνύοντας ως «συγκριτικό πλεονέκτημα» τη θέση της χώρας ως «φυσική γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Γι' αυτόν το λόγο θέλουμε να γίνουμε ένας κόμβος Ενέργειας, μεταφορών και logistics, κάτι που είναι στην "καρδιά" των διμερών μας σχέσεων».

Δίνοντας εξάλλου και τους ρόλους «μαντατοφόρου» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού καταμερισμού, πρόσθεσε ότι «και στο πλαίσιο της ΕΕ έχουμε προσπαθήσει να είμαστε μια πολιτική γέφυρα ανάμεσα σε αυτό που είναι το πολιτικό μας σπίτι, την ΕΕ, και τη Ρωσία».

Συνέντευξη Τσίπρα

Στα ενεργειακά σχέδια και στον αναβαθμισμένο ΝΑΤΟικό ρόλο που παίζει η κυβέρνησή του στην περιοχή αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας για τις ελληνορωσικές σχέσεις στην εκπομπή «Formula of Power», ενόψει της σημερινής επίσκεψής του στη Μόσχα.

Επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αποστολών που αναλαμβάνει για λογαριασμό του ΝΑΤΟ στην περιοχή, μεταφέρει και στη Μόσχα τα ανάλογα μηνύματα, και μάλιστα στον απόηχο των προχτεσινών απειλητικών μηνυμάτων του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά και με νόημα ότι «μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, καταρχάς ως μέλος της ΕΕ, να δούμε τις συνολικότερες εξελίξεις για την ασφάλεια στο σύνολο της ηπείρου». Και τόνισε ότι η Ρωσία «δεν μπορεί να λείπει» από την «αρχιτεκτονική της ασφάλειας» στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορικό βήμα». Αντιστρέφοντας μάλιστα την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι αυτή δεν έχει να κάνει με το αν η ΠΓΔΜ θα μπει «σε κάποιον διεθνή οργανισμό ή όχι», την ίδια στιγμή που το άρθρο 2 της συμφωνίας προβλέπει ακριβώς την ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ!

Αναφερόμενος τέλος στα Ενεργειακά, σημείωσε πως «διατηρούμε μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες την πεποίθηση ότι (...) η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν στη συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία και για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του "Turkish Stream", όπου από την αρχή εμείς είχαμε την έμπνευση ότι θα πρέπει να γίνει και "European Stream", όχι μόνο "Turkish Stream"», «διευκρινίζοντας» ότι «ταυτόχρονα, βεβαίως, πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τον λεγόμενο "Νότιο Διάδρομο" και τον αγωγό ΤΑP, που περνάει από την Τουρκία προς την Ελλάδα και πηγαίνει προς την Ιταλία. Πολλαπλές πηγές Ενέργειας και πολλαπλές ροές Ενέργειας, προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτό που λέμε ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Την ίδια ώρα βέβαια, χτες, ανώτατες κυβερνητικές πηγές από το υπουργείο Ενέργειας διέρρεαν ότι δεν έχουν σχέση με τη στρατηγική της κυβέρνησης σχέδια γύρω από τον «Turkish Stream».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ