Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Σκληραίνει ο ανταγωνισμός μετά τη σύλληψη στελέχους της «Huawei»

Ο κινεζικός κολοσσός θεωρείται απειλή για τις ΗΠΑ και όχι μόνο

Copyright 2018 The Associated

Ο κινεζικός κολοσσός θεωρείται απειλή για τις ΗΠΑ και όχι μόνο
ΟΤΤΑΒΑ - ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο σκληρός εμπορικός ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας οξύνεται, πριν καλά - καλά κλείσει μία βδομάδα από την ανακοίνωση των Προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Χι Τζινπένγκ, το περασμένο Σάββατο στο περιθώριο του «G20» στο Μπουένος Αϊρες, για 90ήμερη «εκεχειρία» με στόχο την επίλυση των διμερών εμπορικών διαφορών. Χτες, η κινεζική πρεσβεία στον Καναδά εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση για τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας και μεγαλύτερης κόρης του ιδρυτή του κινεζικού μονοπωλίου υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών «Huawei» την 1η Δεκέμβρη στο Βανκούβερ, Μενγκ Ουάγκζου. Η σινική πρεσβεία απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή της και τη μη απέλασή της στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως η Κινέζα υπήκοος δεν έχει παραβιάσει αμερικανικό ή καναδικό νόμο. Το γεγονός δικαιολογήθηκε από τον Καναδά ως αποτέλεσμα ανταπόκρισης σε αμερικανικό ένταλμα σύλληψης για την «πιθανή» παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.

Η ιστορία δεν είναι απλώς ένα ακόμη «επεισόδιο» αλλά πιθανώς να εξελιχθεί ως ένα νέο κεφάλαιο στον διμερή έντονο εμπορικό ανταγωνισμό. Το αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg», για παράδειγμα, χτες εκτιμούσε ότι «με τη σύλληψη αυτή οι ΗΠΑ έχουν την χρυσή ευκαιρία να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα κλέβει τεχνολογία... οτιδήποτε λιγότερο από αυτό θα κάνει το κυνηγητό αυτό κάτι περισσότερο από φάρσα». Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι πίσω από τη σύλληψη της Μενγκ βρίσκεται ο αβυσσαλέος «πόλεμος» μονοπωλιακών ομίλων - εδώ ΗΠΑ και Κίνας - προκειμένου να εξασφαλίσουν προνομιακή θέση σε νευραλγικούς τομείς υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών σε μία κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία πολλές χώρες βρίσκονται στη διαδικασία στησίματος του επόμενου ταχύτατου ΙΝΤΕΡΝΕΤ και δικτύου τηλεπικοινωνιών γνωστού ως 5G, που αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στη διασύνδεση πληθώρας συσκευών με το διαδίκτυο (λεγόμενο Ιντερντ των Πραγμάτων, IoT): από οικιακές συσκευές και αυτοκίνητα που θα «επικοινωνούν» μεταξύ τους μέχρι οπλικά συστήματα νέας γενιάς και αυτοματοποίηση μέσων βιομηχανικής παραγωγής.

Δεν είναι τυχαίο πως από το 2012 οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν χαρακτηρίσει σαν «κίνδυνο για την αμερικανική εθνική ασφάλεια» κινεζικά τεχνολογικά μονοπώλια όπως η «Huawei» (που κατάφερε μέσα σε 30 χρόνια από την ίδρυσή της να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα κινεζικά μονοπώλια με χαρτοφύλακα εκατοντάδων ευρεσιτεχνιών τεχνολογίας που την καθιστά σχεδόν «ανεξάρτητη» από δυτικούς ανταγωνιστές) και η ZTE (που τον περασμένο Απρίλη υπέστη «αλμυρό» πρόστιμο και αυστηρές κυρώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου). Πριν από μερικούς μήνες, εκτενές ρεπορτάζ της «Wall Street Journal» αποκάλυπτε τις πιέσεις που ασκούν Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε συμμάχους τους όπως η Αυστραλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιαπωνία, προκειμένου να αποκλείσουν την «Huawei» από την ανάπτυξη των δικτύων 5G στο εσωτερικό των χωρών τους κατηγορώντας την Κίνα ότι χρησιμοποιεί τα δικά της τεχνολογικά μονοπώλια σαν «Δούρειο Ιππο» για να προκαλέσει μελλοντικά κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υπηρεσίες και υποδομές δυτικών χωρών. Εως τώρα, πέρα από τις ΗΠΑ, μόνον δύο χώρες έχουν «αποκλείσει» τη «Huawei» από το στήσιμο των δικτύων G5: Η Αυστραλία που το έκανε τον περασμένο Αύγουστο και η Ν. Ζηλανδία, που το αποφάσισε στα τέλη Νοέμβρη. Δεν αποκλείεται όμως να ακολουθήσουν και άλλοι. Την Τετάρτη, η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνίας BT ανακοίνωσε ότι προχωρά στην αφαίρεση εξοπλισμού της «Huawei» από τον «πυρήνα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας» με τη σημείωση πως εξακολουθεί να συνεργάζεται με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Οι σαφείς διαστάσεις από τη σύλληψη του υψηλόβαθμου στελέχους της «Huawei» θα φανούν αργά ή γρήγορα. Ο πρώτος απόηχος ωστόσο σε διεθνή χρηματιστήρια ήταν αρνητικός, ρίχνοντας τον δείκτη Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ κατά 2,5% και το δείκτη συναλλαγών DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης στο 1,8%.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το σινικό υπουργείο Εμπορίου προσπάθησε να εμφανιστεί ψύχραιμο. Εξέφρασε μάλιστα την προσδοκία πως η εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να λυθεί μέσα στο προσεχές τρίμηνο και να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις. Ομως, δεν αποκλείεται αυτή η υπόθεση να προκαλέσει «παράπλευρες απώλειες» και για τις εμπορικές σχέσεις Κίνας - Καναδά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ