Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» η Ναυσικά Φλέγκα - Παπαδάκη

Σε ηλικία 95 ετών «έφυγε» η Ναυσικά Φλέγκα - Παπαδάκη, από το Μικρό Χωριό Ευρυτανίας, που ανέπτυξε έντονη δράση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Γεννημένη το 1920, ο πόλεμος τη βρήκε στον Πειραιά, να φοιτά στη Γαλλική Σχολή, και τότε επέστρεψε στον τόπο καταγωγής της.

Εκτός από την προσφορά της ως δασκάλα της ΕΠΟΝ, η Ναυσικά Φλέγκα - Παπαδάκη έμεινε γνωστή και για το «Τραγούδι του Αρη», που έγραψε, το οποίο μελοποιήθηκε από τον Αλέκο Ξένο.

Ως στέλεχος της ΕΠΟΝ στη Ρούμελη, πρωτοστάτησε στη λειτουργία παιδικών σταθμών και στην οργάνωση συσσιτίων. Εκεί, κατά τη διάρκεια του ΕΑΜικού αγώνα γνώρισε και παντρεύτηκε τον Βαγγέλη Παπαδάκη ή Καπετάν Λευτεριά, καπετάνιο της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ στη Ρούμελη.

Το Μάρτη του 1942 η Ν. Φλέγκα - Παπαδάκη εγκαινίασε στο χωριό της το πρώτο συσσίτιο για παιδιά και μετά από λίγο καιρό συσσίτια και παιδικοί σταθμοί εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη Ρούμελη, σώζοντας από την πείνα 13.000 παιδιά. Η ίδια ήταν υπεύθυνη για τους παιδικούς σταθμούς Στερεάς, Θεσσαλίας και Ηπείρου, φροντίζοντας τα φτωχόπαιδα των ορεινών χωριών της Ελεύθερης Ελλάδας, σε μια πρωτόγνωρη τέτοια οργανωμένη προσπάθεια για τα δεδομένα της Ελλάδας. Υπολογίζεται ότι από αυτούς τους παιδικούς σταθμούς πέρασαν πάνω από 12.000 παιδιά.

Η κηδεία της Ναυσικάς Φλέγκα - Παπαδάκη πραγματοποιήθηκε χτες στο Νέο Μικρό Χωριό Ευρυτανίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ