Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ποιοι μιλάνε;

«Οι ισχύουσες διατάξεις του Συντάγματος δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τα μνημονιακά μέτρα». Η παραπάνω διαπίστωση ανήκει σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ούτε λίγο ούτε πολύ, καλλιεργούν αυταπάτες ότι οι αλλαγές που προτείνουν στο Σύνταγμα θα το καταστήσουν φιλολαϊκό και «ασπίδα» τάχα απέναντι σε αντιλαϊκά μέτρα, όπως αυτά που περιέχονταν στα μνημόνια που και οι ίδιοι ψήφισαν και εφάρμοσαν! Αφήνουν μάλιστα να εννοηθεί ότι το Σύνταγμα ήταν αυτό που δεν επέτρεψε μια πιο φιλολαϊκή διαχείριση της κρίσης, «πετώντας την μπάλα στην εξέδρα» για την ταξική πολιτική τους. Εκεί όμως που η υποκρισία απογειώνεται είναι στο ότι ανάμεσα στους βουλευτές που κλαψουρίζουν ότι δήθεν το Σύνταγμα έφταιγε που οι εργαζόμενοι έμειναν ανυπεράσπιστοι απέναντι στα μνημόνια, είναι και η Θ. Τζάκρη, από τους λίγους βουλευτές που κατάφεραν να ψηφίσουν και τα τρία μνημόνια! Αφού λοιπόν με τους νόμους τους ξήλωσαν μία προς μία τις κατακτήσεις των εργαζομένων, έρχονται τώρα με τη συνταγματική αναθεώρηση να προωθήσουν εκσυγχρονισμούς αναγκαίους για το κεφάλαιο και μέτρα που θωρακίζουν παραπέρα την εξουσία του.

Λαγός

Συνάντηση με τον τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ και πρώην υπουργό Γ. Βρούτση είχε τις προάλλες η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, δεν κρύβει τη χαρά της γιατί, όπως λέει, η αντιπροσωπεία της ΝΔ έδειξε «ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με την κυοφορούμενη πρόταση για τη δημιουργία ενός Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών, στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας». Η ΓΣΕΕ παίζει ρόλο «πλασιέ» της επαγγελματικής ασφάλισης, ενός από τους τρεις πυλώνες του ασφαλιστικού συστήματος, στην προοπτική της παραπέρα ιδιωτικοποίησής του. Αυτόν το σχεδιασμό στηρίζει με τα μπούνια η μεγαλοεργοδοσία, που μοιράζεται με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ την «αγωνία» για τη συγκρότηση Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών. Ενθερμος οπαδός του ίδιου σχεδιασμού είναι και η ΝΔ, που έχει δώσει δείγματα γραφής με την αντιασφαλιστική της νομοθεσία, όπως έκανε άλλωστε και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τον νόμο Κατρούγκαλου. Σε κάθε περίπτωση, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιβεβαιώνει το ρόλο του λαγού σε νέα αντιασφαλιστικά σχέδια, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, να απαλλαγεί το κράτος από τις ευθύνες του, αλλά και οι εργοδότες από τις εισφορές τους, όπως τόσο επίμονα απαιτούν ο ΣΕΒ και οι υπόλοιποι μεγαλοεργοδότες...

Λύσσα κακιά

Με το ΚΚΕ ασχολείται ξανά η εφημερίδα «Δημοκρατία», κατηγορώντας το επειδή καλεί το λαό να μη δείχνει καμιά εμπιστοσύνη στις αστικές κυβερνήσεις, είτε σε περίοδο «ειρήνης» είτε ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αναμασάει εμφυλιοπολεμικές κατηγορίες για «προδοσία» του ΚΚΕ, καλώντας μάλιστα κάποιον εισαγγελέα να επέμβει! Ποιοι τα γράφουν αυτά; Οι ίδιοι που σχεδόν κάθε βδομάδα αποθεώνουν τους Μεταξάδες και τους Παπαδόπουλους με τα ένθετα που μοιράζουν. Αυτοί που προχτές έκαναν μνημόσυνο στα εν Ελλάδι όργανα των ναζί κατακτητών, δηλαδή στους Χίτες και τους ταγματασφαλίτες, που χτυπήθηκαν από τον ΕΛΑΣ στου Μακρυγιάννη, τον Δεκέμβρη του '44. Αυτοί που στις σελίδες τους λιβανίζουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που δεν ενοχλούνται από τη μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη βάση των ΗΠΑ. Αυτοί που βάζουν φωτοστέφανα σε όσους παρέδωσαν τους Ελληνες κομμουνιστές σιδηροδέσμιους στους ναζί κατακτητές, τολμούν να κάνουν μαθήματα πατριωτισμού στο ΚΚΕ! Αυτοί που εκπροσωπούν ό,τι πιο αντιδραστικό έχει γεννήσει το καπιταλιστικό σύστημα, τολμούν να κουνούν το δάχτυλο στους κομμουνιστές, που είναι στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση του δίκιου των εργαζομένων, με οποιοδήποτε τίμημα. Και τέλος, αυτοί που θέλουν το λαό να βολοδέρνει μόνιμα κάτω από τις ξένες σημαίες των αφεντικών και των κομμάτων τους, και όχι να αγωνίζεται με τις σημαίες των σύγχρονων αναγκών του, όπως τον καλεί το ΚΚΕ, για να πετάξει από το σβέρκο του τους εκμεταλλευτές και καταπιεστές του...

Θράσος

Μετά τη νομιμοποίηση της κάνναβης για «ιατρικούς σκοπούς» τον περασμένο Ιούνη, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου σκοπεύει να προχωρήσει στη νομιμοποίηση της ναρκωτικής ουσίας και για «ψυχαγωγία». Μάλιστα, η νεοσύστατη συγκυβέρνηση Φιλελευθέρων - Σοσιαλιστών - Πρασίνων απροκάλυπτα ισχυρίστηκε πως «οι εισπράξεις από την πώληση της κάνναβης θα επενδυθούν πρωτίστως στην πρόληψη, ευαισθητοποίηση και περίθαλψη στον ευρύτατο τομέα των εξαρτήσεων»! Βάζουν δηλαδή τους νέους στον επικίνδυνο κόσμο των ναρκωτικών από την «μπροστινή πόρτα» και υπόσχονται ότι με τα κρατικά έσοδα από τη νόμιμη διακίνηση θα χρηματοδοτήσουν την πρόληψη και την απεξάρτηση! Την ίδια στιγμή, επιστήμονες, ειδικοί και εργαζόμενοι σε θεραπευτικές κοινότητες και στην πρόληψη προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες της χρήσης της ναρκωτικής ψυχότροπης ουσίας σε ανήλικους και νέους και συνολικά στην κοινωνία, ενώ δηλώνουν απερίφραστα ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης δυναμιτίζει τις όποιες προσπάθειες πρόληψης και ενημέρωσης. Πρωτίστως, η νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης αθωώνει στη συνείδηση των εφήβων και των νέων τις σοβαρές και επιβλαβείς επιπτώσεις του ναρκωτικού, που προωθείται εσκεμμένα ως «ακίνδυνο». Και βέβαια, οποιαδήποτε ομοιότητα με την ελληνική πραγματικότητα μόνο συμπτωματική δεν είναι...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1894 Πεθαίνει ο Γάλλος μηχανικός και διπλωμάτης Φερντινάν Ντε Λεσέπς, που διάνοιξε - μεταξύ άλλων - τις Διώρυγες του Σουέζ και της Κορίνθου.

1902 Πεθαίνει ο γερμανικής καταγωγής Αμερικανός σκιτσογράφος Τόμας Ναστ.

1928 Γεννιέται ο Αμερικανός γλωσσολόγος και συγγραφέας Νόαμ Τσόμσκι.

1931 Οι άνεργοι των ΗΠΑ πραγματοποιούν την πρώτη τους «εθνική πορεία πείνας».

1941 Εκδηλώνεται αιφνιδιαστική ιαπωνική επίθεση κατά της αμερικανικής ναυτικής βάσης του Περλ Χάρμπορ, στη Χαβάη. Οι ΗΠΑ εισέρχονται στον Β' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο.

1944 Οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την Ακρόπολη (παρά τη συμφωνία με τον ΕΛΑΣ να μείνει έξω από τη σύγκρουση) και εγκαθιστούν σε αυτή βαριά όπλα με τα οποία βάλλουν κατά θέσεων του ΕΛΑΣ.

Στα άλλα μέτωπα, η ΙΙ Μεραρχία του ΕΛΑΣ, που μόλις είχε καταφτάσει στην Αθήνα, κυρίευσε τη Σχολή Χωροφυλακής, ενώ κατάφερε να κυκλώσει και να εξουδετερώσει τμήματα της Ορεινής Ταξιαρχίας που απειλούσαν την Καισαριανή. Οι Καισαριανιώτες ΕΛΑΣίτες κατέλαβαν το λόφο του Αράπη. Οι επιθετικές ενέργειες των Βρετανών σε Μοναστηράκι και Χατζηκώστα αποκρούστηκαν με επιτυχία, αναγκάζοντάς τους σε άτακτη υποχώρηση. Τμήματα του ΕΛΑΣ προωθήθηκαν έως την πλατεία Βάθης και την οδό Μενάνδρου. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, εντάθηκαν οι επιθέσεις της βρετανικής αεροπορίας κατά του άμαχου πληθυσμού. Μόνο στην Καισαριανή υπήρξαν 220 θύματα.

Στον Πειραιά, η απόπειρα απόβασης δυνάμεων στον Αη Γιώργη ανατράπηκε, ενώ τα ινδικά αποικιακά στρατεύματα που αποβιβάστηκαν στη Ζέα, παρέμειναν καθηλωμένα υπό την πίεση του 6ου Συντάγματος Πειραιά του ΕΛΑΣ. Στο Κερατσίνι ένα τμήμα περίπου 100 Ινδών αιχμαλωτίστηκε και αφοπλίστηκε. Νέα οδοφράγματα σχηματίζονταν παντού. Οι ΕΠΟΝίτες καλούσαν το λαό με το χωνί και εκείνος έσπευδε να συνδράμει: Νέοι, γέροι, γυναίκες, παιδιά. «Ηθικόν λαού και μαχητών Πειραιώς άριστον»!

1948 Εκτελείται, μαζί με άλλα 14 μέλη και στελέχη της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο Αρίστος Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

1962 Πραγματοποιείται στα Προπύλαια μεγάλη πανσπουδαστική συγκέντρωση με αίτημα «15% για την Παιδεία», στο οποίο πήραν μέρος πάνω από 8.000 φοιτητές.

1965 Ο οικουμενικός πατριάρχης Αθηναγόρας ακυρώνει τον αφορισμό που είχε επιβληθεί στην Εκκλησία της Ρώμης το 1054.

1965 «Αγνωστοι» ρίχνουν χειροβομβίδες στη λέσχη των Λαμπράκηδων στις Σέρρες.

1974 Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος επιστρέφει πανηγυρικά στη Λευκωσία 4,5 μήνες μετά το εναντίον του χουντικό πραξικόπημα.

1976 Πεθαίνει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Μουσούρης.

1988 Σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αρμενία προκαλεί τον θάνατο σε πάνω από 25.000 άτομα.

1995 Η άκατος του διαστημοπλοίου «Γαλιλαίος» εισχωρεί με επιτυχία στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Δία.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org