Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Η αγωνιστική πίεση έφερε αποτέλεσμα αλλά παραμένουν σε θέσεις μάχης

Κάτω από την αγωνιστική πίεση των αμπελοκαλλιεργητών του Τυρνάβου, οι οποίοι, με αποφάσεις του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και του Συλλόγου Αμβυκούχων Τυρνάβου, βρίσκονταν, επί 5 συνεχείς μέρες, με τα τρακτέρ τους, στους δρόμους, η κυβέρνηση απέσυρε χτες την απόφασή της για αλλαγή, από φέτος, του ισχύοντος καθεστώτος των «διημέρων» στο τσίπουρο. Θυμίζουμε ότι επρόκειτο για απόφαση που έπληττε καίρια τα συμφέροντα των μικρών αμπελοκαλλιεργητών, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγαλοβιομηχάνων και των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σ' αυτόν τον τομέα.

Αυτή η θετική εξέλιξη οδήγησε χτες το μεσημέρι στην αποχώρηση των τρακτέρ από την πλατεία του Τυρνάβου, με τους αμπελοκαλλιεργητές, όμως, να δηλώνουν πως ο αγώνας τους δεν τελείωσε, καθώς η κυβερνητική υποχώρηση αφορά μόνο τη φετινή χρονιά και όχι και τη συνέχεια, όπως οι ίδιοι ζητούσαν. Αυτό γίνεται φανερό και από τις δηλώσεις του τοπικού κυβερνητικού βουλευτή Ν. Παπαδόπουλου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι από του χρόνου η αλλαγή του καθεστώτος στα «διήμερα» θα εφαρμοστεί οπωσδήποτε, καλώντας τους αμπελοκαλλιεργητές να το αποδεχτούν και να προσαρμοστούν.

Να υπενθυμίσουμε ότι η αλλαγή στο καθεστώς των «διημέρων» στο τσίπουρο που προωθεί η κυβέρνηση, στη βάση σχετικών κατευθύνσεων της ΕΕ, προβλέπει την κατάργηση των 4 «διημέρων» που έχει στη διάθεσή του κάθε αμπελοκαλλιεργητής για την παραγωγή τσίπουρου, και την αντικατάστασή τους μόνο με ένα 12ωρο, καθώς, επίσης, και «κόφτη» διακίνησης στα 120 κιλά, κατ' ανώτατο όριο, ανά αποστακτική περίοδο και ανά φυσικό πρόσωπο, σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς που δεν έθετε περιορισμούς ως προς τη διακινούμενη ποσότητα.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί ουσιαστικά να στερήσει το αναφαίρετο δικαίωμα των μικρών αμπελοκαλλιεργητών να μπορούν να μεταποιήσουν το προϊόν που παράγουν (από σταφύλι σε στέμφυλα και μετά σε τσίπουρο), ώστε να εξασφαλίζουν ένα εισόδημα άκρως απαραίτητο για την επιβίωσή τους.

Με ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου χαιρετίζουν τους εκατοντάδες αμπελοκαλλιεργητές οι οποίοι συμμετείχαν με τα τρακτέρ τους δυναμικά στην κινητοποίηση και τονίζουν: «Με τη λήξη της αποστακτικής περιόδου δε θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, αλλά θα οργανωθούμε, ώστε να διεκδικήσουμε οι αμπελοκαλλιεργητές να μη χάσουν το κεκτημένο δικαίωμα της απόσταξης των τεσσάρων διήμερων που κατέχουν από το 1917. Διότι ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι του χρόνου οι αμπελοκαλλιεργητές δε θα έχουν αυτό το δικαίωμα της απόσταξης. Η ιστορία μάς δίδαξε για ακόμη μια φορά πως ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με αγώνες και τα τρακτέρ στο δρόμο!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωτοβουλίες διεκδίκησης από Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες(2020-05-22 00:00:00.0)
Εντείνονται οι προετοιμασίες για τις νέες πανελλαδικές κινητοποιήσεις(2020-01-15 00:00:00.0)
Καμία ουσιαστική δέσμευση για στήριξη των μικρών αποσταγματοποιών και αμπελοκαλλιεργητών(2019-10-09 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο οι μικρομεσαίοι αμπελοκαλλιεργητές και καζανάρηδες(2019-07-27 00:00:00.0)
Προεκλογική φιέστα μακριά από τις ανάγκες της μικρομεσαίας αγροτιάς(2019-01-11 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση(2004-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ