Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2018 - αριθ. φύλλου: 13126

Κοινός τους στόχος η αντιλαϊκή «σταθερότητα» και το μακιγιάζ σε ένα σάπιο σύστημα

Φιλολαϊκές αλλαγές και ανατροπές φέρνει μόνο η μαζική, λαϊκή συνειδητή δράση

  • Δ. Κουτσούμπας: Οι στόχοι της συνταγματικής αναθεώρησης είναι βαθιά αντιδραστικοί. Κάλπικα τα περί «λαϊκής κυριαρχίας» στις συνθήκες της ταξικής εκμετάλλευσης. Παραπλανητικά τα περί καταπολέμησης της διαφθοράς και «συμμετοχικής δημοκρατίας». Επιδιώκεται η θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος από την προοπτική ανόδου της ταξικής πάλης.
  • Τα πάμπολλα γενικόλογα άρθρα διακηρύσσουν μια σειρά δικαιώματα, τα οποία υπονομεύονται στην πράξη με ρήτρες, «παραθυράκια», εξαιρέσεις και εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους.
  • Κυβέρνηση - ΝΔ και άλλα κόμματα συναντώνται στην αναστήλωση του κύρους του αστικού πολιτικού συστήματος.
  • Το ΚΚΕ, με βάση τις θέσεις του, θα πάρει μέρος στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, συγκεντρώνοντας την προσοχή είτε στην κατάργηση, είτε στη θετική τροποποίηση άρθρων που αφορούν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, την κατάργηση αντιδημοκρατικών διατάξεων κ.ά.
  • Το αστικό κράτος δεν ηθικοποιείται, δεν γίνεται προοδευτικό, ούτε ουδέτερο ταξικά. Ετσι είναι και το Σύνταγμα. Αλλάζουν ριζικά, ανατρέπονται σε ριζοσπαστική, προοδευτική, εργατική κατεύθυνση, με τη μαζική, λαϊκή συνειδητή δράση.

ΣΕΛ.  4   -   8

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με ευθύνη της κυβέρνησης

Ολοένα και περισσότερο πληθαίνουν τα περιστατικά αστυνόμευσης, χαφιεδισμού και τρομοκρατίας σε βάρος του συνδικαλιστικού κινήματος, αποκαλύπτοντας την κοροϊδία της κυβέρνησης περί «προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Το χτεσινό περιστατικό, με τον ασφαλίτη που τράβηξε όπλο σε ομάδα της απεργιακής περιφρούρησης των οικοδόμων στην Αθήνα, προστίθεται στη λίστα με παρόμοια γεγονότα που συμβαίνουν όλο και πιο τακτικά, ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης με αστείες δικαιολογίες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να πετάξει το μπαλάκι στις «υπηρεσίες», οι ευθύνες της για την ένταση της τρομοκρατίας και της καταστολής, με προφανή στόχο την ποδηγέτηση και χειραγώγηση των συνδικάτων, είναι μεγάλες και δεν μπορούν να κρυφτούν.

Οπως δεν μπορεί να κρυφτεί και ο ρόλος «λαγού» που παίζει η συνδικαλιστική πλειοψηφία στην ενεργοποίηση τέτοιων μηχανισμών, σε βάρος σωματείων και συνδικαλιστών.

Θυμίζουμε ότι πριν από το χτεσινό περιστατικό είχαν συμβεί τα εξής παρόμοια γεγονότα: Στις 31 Οκτώβρη, σε μια πρωτοφανή ενέργεια για το συνδικαλιστικό κίνημα, το ΣΔΟΕ έκανε έφοδο στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά και κατάσχεσε περιουσιακά στοιχεία, με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, ύστερα από «ανώνυμη» καταγγελία.

Στις 8 Νοέμβρη, στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ αποκάλυψαν ασφαλίτη ο οποίος κυκλοφορούσε στο χώρο.

Στις 13 Νοέμβρη, παραμονές της χτεσινής απεργίας, ύστερα από «ανώνυμη» καταγγελία, η εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε «προκαταρκτική εξέταση» με την οποία ζητούνται από το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και την Ομοσπονδία Οικοδόμων στοιχεία για τη συνδικαλιστική τους δράση, για τα οικονομικά τους, αλλά και ονόματα και διευθύνσεις συνδικαλιστών «επικεφαλής παρατάξεων»!

Τα γεγονότα αυτά έρχονται μετά από μια σειρά δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες κρίνονταν παράνομες ή/και καταχρηστικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όπως στο λιμάνι του Πειραιά, ξεθάβοντας κάθε φορά και μια διαφορετική νομική διάταξη και δείχνοντας ότι είναι ανεξάντλητο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που ψήφισαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ολα αναδεικνύουν το προφανές: Την ένταση του κρατικού αυταρχισμού και της τρομοκρατίας, για την οποία η κυβέρνηση έχει την πρώτη ευθύνη.

Αυτή νομοθέτησε την παραπέρα περιστολή του απεργιακού δικαιώματος, δίνοντας το «πράσινο φως» να οξυνθεί συνολικά η επιθετικότητα κράτους και εργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων και των συνδικάτων που οργανώνουν την πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, τα κόμματά της, τα τσιράκια τους στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η κυβέρνηση ήταν αυτή που ανταποκρίθηκε άμεσα στις επιστολές της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, με τις οποίες ζητούσε αστυνομική παρουσία στα συνέδρια και τις άλλες διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος, για «προστασία από το ΠΑΜΕ».

Αλλωστε, προπομπός των ασφαλιτών στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και των κουμπουροφόρων στην Αθήνα ήταν η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα συνέδρια άλλων Εργατικών Κέντρων, όπως στην Κατερίνη, δείχνοντας το βρώμικο ρόλο που παίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και στην ένταση της καταστολής σε βάρος συνδικαλιστών και συνδικάτων, για να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Αλλά και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση υιοθέτησε με τη σιωπή της τη γελοία εκδοχή της Αστυνομίας ότι ο ασφαλίτης βρέθηκε στο χώρο του Συνεδρίου για ...να πάει τουαλέτα, ενώ το αρμόδιο υπουργείο αρκέστηκε σε γενικόλογες διακηρύξεις περί προστασίας τάχα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και «διερεύνησης του συμβάντος» με ΕΔΕ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθεί στην επιθυμία του κεφαλαίου να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, ευνοώντας - παρ' όλες τις διακηρύξεις και τις διαβεβαιώσεις της - την καταστολή όταν δεν πιάνουν τα παραμύθια της περί «επιστροφής στην κανονικότητα» και «δίκαιης ανάπτυξης για όλους».

Κανένας καλοπροαίρετος εργαζόμενος και συνδικαλιστής, που ανησυχεί για την προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφυλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος, δεν πρέπει να μείνει απαθής. Η απόδοση της ευθύνης σε κυβέρνηση και συνδικαλιστική πλειοψηφία χρειάζεται τώρα να συνοδευτεί από ουσιαστική συμμετοχή στην προσπάθεια ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, ενάντια στα κόμματα της αντιλαϊκής πολιτικής και τους βαστάζους τους στα συνδικάτα.


45 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 1973
Το Σάββατο στις 5 μ.μ. η αντιιμπεριαλιστική πορεία ΚΚΕ - ΚΝΕ στην Αθήνα
  • Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις
  • Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την επέτειο της εξέγερσης

ΣΕΛ.  3,    9

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
ΔΗΜΟΣΙΟ

INTIME NEWS

ΔΗΜΟΣΙΟ
ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
«Νέκρωσαν» τα μεγάλα εργοτάξια σε όλη τη χώρα
  • Στις 28 Νοέμβρη κλιμακώνεται ο απεργιακός αγώνας, μαζί με δεκάδες ακόμα Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα.
  • Απεργία χτες και για τους εργαζόμενους σε Δημόσιο και Ιδιωτική Υγεία. Μαζική συγκέντρωση σωματείων και εργαζομένων του Δημοσίου που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

ΣΕΛ.  14   -   15


ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ
Ασφαλίτης τράβηξε πιστόλι σε απεργιακή φρουρά των οικοδόμων!
  • Μαζική καταδίκη από συνδικάτα
  • Ανακοίνωση - καταγγελία του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

ΣΕΛ.  14   -   15

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ