Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018 - αριθ. φύλλου: 13124

ΣΥΡΙΖΑ
Γονυκλισίες στην αμαρτωλή γερμανική σοσιαλδημοκρατία και εναγκαλισμός με τις πολιτικές που θεριεύουν την ακροδεξιά

Σχόλιο του Δ. Κουτσούμπα για την ομιλία Τσίπρα στο Συνέδριο του SPD


ΣΕΛ.  5
Απεργούν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο, Κατασκευές και Ιδιωτική Υγεία

Εντείνονται οι προετοιμασίες των συνδικάτων και για την απεργία στις 28 Νοέμβρη


ΣΕΛ.  10   -   11

Ξέπλυμα της ΕΕ και όσων ετοιμάζουν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους

ΚΚΕ: Μόνο απύθμενη υποκρισία μπορεί να θεωρηθεί η συγκέντρωση όλων όσοι έχουν αιματοκυλήσει τον κόσμο στο παρελθόν και σήμερα, σ' ένα ονομαζόμενο «Φόρουμ για την Ειρήνη»

  • Η ΕΕ είναι αυτό που δείχνει το σημερινό αποκρουστικό της πρόσωπο και ευθύνεται τόσο για τα δεινά των λαών όσο και για την άνοδο του εθνικισμού και του φασισμού.
  • Οι «κυρίαρχες ελίτ», δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο, που έφτιαξαν την ΕΕ και τις «αξίες» της, είναι οι ίδιες που εξαπολύουν πολέμους και σε άλλες στιγμές ενισχύουν ρατσιστικές και φασιστικές δυνάμεις, επειδή αυτό υπηρετεί τα συμφέροντά τους.
  • Η ιμπεριαλιστική «ειρήνη» τους είναι η όψη του ίδιου νομίσματος, που στην άλλη πλευρά του έχει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, αλλά όλο τον κόσμο, όπως και τις ΗΠΑ του - «διαβολικά καλού» - φίλου του κ. Τσίπρα, Προέδρου Τραμπ.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνα «πανηγύρια»

Με «πανηγυρικό τόνο» υποδέχονται και στην Ελλάδα τα αστικά επιτελεία την έναρξη της γεώτρησης στο «οικόπεδο» 10 της κυπριακής ΑΟΖ από την αμερικανική «ExxonMobil».

Οπως ισχυρίζονται, το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και συνακόλουθα η στενότερη πρόσδεση της Κύπρου στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ αποτελούν τάχα παράγοντα «ασφάλειας», «σταθερότητας» και κατοχύρωσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, απέναντι στις τουρκικές αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις.

Τα πανηγύρια τους είναι πέρα έως πέρα ξένα και επικίνδυνα για τα συμφέροντα των λαών της περιοχής. Τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, που περνάνε μέσα από την ενίσχυση των «τριμερών συνεργατικών σχημάτων» στην περιοχή (Ισραήλ, Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος, Ιορδανία) και τη δική τους συμμετοχή σ' αυτά, όχι μόνο δεν αποτελούν παράγοντα ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης, αλλά το ακριβώς αντίθετο.

Ερχονται να προσθέσουν νέα «εύφλεκτη ύλη» στους ανταγωνισμούς με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, να οξύνουν παραπέρα τις μεγάλες αντιθέσεις και τα παζάρια που τις συνοδεύουν, να ανοίξουν δρόμο σε πολύ επικίνδυνες εξελίξεις, που καθιστούν ισχυρότερο το ενδεχόμενο μιας πιο γενικευμένης ιμπεριαλιστικής αναμέτρησης.

Καθόλου τυχαία, μάλιστα, την ίδια περίοδο αναθερμαίνονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με παλιά και νέα διχοτομικά σχέδια να βρίσκονται στο τραπέζι και τις ΗΠΑ να προωθούν «λύσεις» με κριτήριο τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα στην περιοχή, με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Γι' αυτό, από τη μια, συστήνουν «αυτοσυγκράτηση» στην Τουρκία, που αλωνίζει στην Ανατ. Μεσόγειο και αμφισβητεί την κυπριακή και την ελληνική ΑΟΖ, ενώ ταυτόχρονα διαφημίζουν ως «λύση» τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, πιέζοντας για διευθετήσεις που νομιμοποιούν και κατοχυρώνουν τη διχοτόμηση του νησιού.

Αν στην περιοχή των γεωτρήσεων που κάνει η «ExxonMobil» ανακαλυφθούν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο, καθώς θα κλιμακωθούν από τη μια η τουρκική επιθετικότητα για συμμετοχή στη μοιρασιά της λείας και, από την άλλη, η «δίψα» των αμερικανικών και άλλων μονοπωλίων να εξορύξουν και να διοχετεύσουν ανεμπόδιστα το αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη και προωθώντας τον σχεδιασμό για «ενεργειακή απεξάρτηση» της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, στο οποίο αντιδρά με όλα τα μέσα η Ρωσία.

Για να υπηρετήσουν καλύτερα αυτόν τον σχεδιασμό, πιστές στο δόγμα του «αβύθιστου αεροπλανοφόρου», οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ αναβαθμίζουν τη συνεργασία τους με την Κυπριακή Δημοκρατία σε θέματα «ασφάλειας» και μελετάνε το ενδεχόμενο εγκατάστασης στρατιωτικής βάσης στο νησί, ενώ δυναμώνουν και την «προβολή ισχύος» της φονικής τους μηχανής στην Ανατ. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες, όπου συμμετέχουν εκτός από την Ελλάδα και μη ΝΑΤΟικές χώρες. Η εμπλοκή του Κυπριακού στα αμερικανοΝΑΤΟικά ιμπεριαλιστικά σχέδια ποτέ δεν ωφέλησε τον κυπριακό λαό, όπως άλλωστε έχει αποδείξει το πρόσφατο παρελθόν.

Οσοι προβάλλουν αυτήν την κατάσταση που συνθέτουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και τα παζάρια ΗΠΑ - Τουρκίας ως «ευκαιρία» τάχα για την Ελλάδα και την Κύπρο, όσοι βλέπουν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως «εγγυητές» των κυριαρχικών δικαιωμάτων, όσοι προπαγανδίζουν υπέρ της ακόμα βαθύτερης εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, καλλιεργούν επικίνδυνο εφησυχασμό στον λαό, που χρειάζεται να δει καθαρά τις εξελίξεις και να τις «ζυγίσει» με βάση τα δικά του συμφέροντα.

Τα πανηγύρια των επιχειρηματικών ομίλων, της αστικής τάξης, των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και των κυβερνήσεών τους αποτελούν για εκείνον προαναγγελία «θύελλας» απέναντι στην οποία πρέπει από τώρα να πάρει τα μέτρα του, δυναμώνοντας την πάλη για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.


INTIME NEWS

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Πιο δυνατό ΚΚΕ για να βάλουμε σε πρώτο πλάνο τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας

Μαζικές εκδηλώσεις και συσκέψεις, όπου πήραν το λόγο άνθρωποι που προσεγγίζουν ή συμπορεύονται με το ΚΚΕ, πολιτιστικές πρωτοβουλίες για τα 100χρονα του Κόμματος περιλάμβανε η τριήμερη περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στην Κρήτη, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή.


ΣΕΛ.  12   -   15


ΚΚΕ - ΚΝΕ
Το Σάββατο 17/11 οι αντιιμπεριαλιστικές πορείες για το Πολυτεχνείο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

ΣΕΛ.  7
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Πιο βαθιά στη δίνη των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων

ΣΕΛ.  7
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Το Ισραήλ κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση

ΣΕΛ.  21
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Προετοιμάζουν νέες μεγάλες συγκεντρώσεις

ΣΕΛ.  18


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org