Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Βλέπει «θετικά βήματα» εκ μέρους των ΗΠΑ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την επικήρυξη τριών ηγετικών στελεχών του ΡΚΚ στις ΗΠΑ, που ανακοίνωσε προχτές ο Αμερικανός αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ, Μάθιου Πάλμερ, από την Αγκυρα. Το υπουργείο εξέφρασε και την προσδοκία «αυτό το βήμα να στηριχτεί και από συγκεκριμένες ενέργειες σε Ιράκ και Συρία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ΡΚΚ και των παρακλαδιών του». Ο υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, χαρακτήρισε την εξέλιξη «θετικό, αλλά καθυστερημένο» βήμα.

Πολλά τουρκικά - και όχι μόνο - ΜΜΕ χαρακτήρισαν την επικήρυξη των τριών ένδειξη βελτίωσης των διμερών σχέσεων, που ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια δοκιμάζονται από σοβαρές αντιθέσεις και διαφωνίες. Ωστόσο η πορεία των διμερών σχέσεων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη ευρύτερων ανταγωνισμών σε πολλά επίπεδα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση 2,5 ετών έναν (ακόμα) βουλευτή του φιλοκουρδικού, αντιπολιτευόμενου Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), τον Μαχμούτ Τογκρούλ, από τη νοτιοανατολική επαρχία Γκαζίαντεπ. Το κυβερνών ΑΚΡ και άλλα κόμματα επιμένουν ότι το HDP έχει σχέσεις με την «τρομοκρατία» και οργανικές διασυνδέσεις με το ΡΚΚ, αντιμετωπίζοντάς το ως «απειλή για τη σταθερότητα» της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ