Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Ξεκίνησε η 1η Διεθνής Εκθεση Κινεζικών Εισαγωγών

Ο Κινέζος Πρόεδρος δεσμεύτηκε για περαιτέρω άνοιγμα της κινεζικής αγοράς

ΣΑΓΚΑΗ.--

Σχεδόν 31.000 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε πάνω από 130 χώρες αναμένεται να συμμετάσχουν στην 1η Διεθνή Εκθεση Κινεζικών Εισαγωγών (China International Import Expo - CIIE), σε μεγάλο μέρος τους έχοντας ήδη ενταχθεί στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» (One Belt One Road - OBOR), δηλαδή τη διάνοιξη ενεργειακών και άλλων επενδυτικών διαύλων στην οποία πρωτοστατεί η Κίνα.

Η έκθεση ξεκίνησε την Τρίτη και εγκαινιάζοντάς την ο Πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, είπε ότι υπάρχει κάθε λόγος για να έχουμε εμπιστοσύνη στο μέλλον της κινεζικής οικονομίας, που - όπως σημείωσε - «πραγματικά έχει καλές επιδόσεις, εντός ενός εύλογου εύρους, δίνοντάς μας ισχυρά θεμέλια για να πετύχουμε τους αναπτυξιακούς στόχους για το σύνολο του έτους». Πρόσθεσε ότι συγκριτικά με άλλες μεγάλες οικονομίες, η κινεζική συνεχίζει να βρίσκεται μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΑΕΠ. Πρόσθεσε ακόμα ότι οι προσπάθειες για εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας έχουν απελευθερώσει νέους κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης και ότι μέσα από την OBOR δυναμώνουν οι διμερείς επενδύσεις και το εμπόριο της Κίνας με τις αντίστοιχες χώρες που «διαπερνούν» οι αντίστοιχοι δίαυλοι.

Επίσης, ο Σι τόνισε ότι η Κίνα θα «εντείνει τις προσπάθειές της» για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς και «θα ενθαρρύνουμε την εξέλιξη προς ένα εμπορικό περιβάλλον παγκόσμιας τάξης... Η πόρτα της Κίνας δεν θα ξανακλείσει ποτέ, θα ανοίξει περισσότερο».

Την Εκθεση έχουν επισκεφτεί και θα επισκεφτούν στελέχη κυβερνήσεων εκατοντάδων χωρών. Από την Ελλάδα παραβρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, που συνάντησε και σειρά στελεχών κινεζικών επιχειρήσεων.

Τη συγκεκριμένη έκθεση επισκέφτηκε και ο Πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούντες, που πραγματοποιεί έως σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

Απαράδεκτες πρακτικές επιχειρηματιών στη Νότια Κίνα

Την ώρα πάντως που στη Σαγκάη στελέχη εκατοντάδων επιχειρήσεων και κυβερνήσεων προσπαθούσαν να πείσουν ότι η ανάπτυξη έρχεται με στήριξη του καπιταλιστικού κέρδους, οι εργαζόμενοι συνέχιζαν να βιώνουν στο πετσί τους την αθλιότητα που συνεπάγεται αυτή η «ανάπτυξη». Είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα για την απίστευτη πρακτική της εργοδοσίας σε εταιρεία (ανακαίνισης κτιρίων) που βρίσκεται στο Τζουνγί της κινεζικής (δυτικής) επαρχίας Γκινζού. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, κάθε φορά που οι εργαζόμενοι δεν «έπιαναν το στόχο της εταιρείας», υποχρεώνονταν να... τρώνε κατσαρίδες, να πίνουν ούρα, ακόμη και να μαστιγώνονται! Τρία στελέχη της εταιρείας οδηγήθηκαν στη φυλακή, ωστόσο η όλη υπόθεση είναι αποκαλυπτική των συνεπειών που έχει τελικά η καπιταλιστική ανάπτυξη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org