Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Συνδικάτα: Ρεπορτάζ από τη χτεσινή σύσκεψη για την οργάνωση της απεργιακής μάχης
  • Συνέδριο Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης: Η διακήρυξη της «Εργατικής Ενότητας» για το 33ο Συνέδριο του ΕΚΘ που ξεκινά σήμερα
  • Ιδρυση Σωματείου Εργαζομένων «Cosmote e-Value»: Καρπός της προσπάθειας να αποκτήσουν φωνή οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην εταιρεία
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να γίνουν τα Συνδικάτα μας σπίτι των εργαζομένων - φόβητρο για την εργοδοσία!

Η Διακήρυξη της «Εργατικής Ενότητας» προς τους εργαζόμενους και τους αντιπροσώπους του συνεδρίου

Σήμερα το απόγευμα ξεκινά το 33ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με τις παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) - να επιχειρούν να διατηρήσουν τους πλαστούς συσχετισμούς για να συνεχίσουν να παίζουν αποτελεσματικά το ρόλο τους ως μακρύ χέρι των εργοδοτών.

Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις, η «Εργατική Ενότητα», ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αποκαλύπτει το μηχανισμό της νοθείας (χαρακτηριστικά παραδείγματα περιλαμβάνονται στην ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε στο χτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη») και τις στοχεύσεις της. Με τη Διακήρυξή της απευθύνεται σε όλα τα σωματεία, σε όλους τους εργαζόμενους της πόλης, ιδιαίτερα στους αντιπροσώπους που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο, και τους καλεί να αποφασίσουν αν θα ανεχθούν ένα ακόμα συνέδριο - παρωδία ή θα συμβάλουν στην ανασύνταξη και αναζωογόνηση του κινήματος.

Καμιά ανοχή στη νοθεία, την υπονόμευση και το συμβιβασμό

Αναλυτικά, στη Διακήρυξή της προς τους αντιπροσώπους, η «Εργατική Ενότητα» σημειώνει τα εξής:

«Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΕΚΘ, ΓΣΕΕ) εκλέγονται από εσάς σε συνέδρια όπως αυτό.

Εσείς αποφασίζετε:

Θα ανεχθείτε ένα ακόμα συνέδριο - παρωδία, με εκτεταμένες νοθείες, μακριά από τη βούληση των εργαζομένων; Θα ανεχθείτε τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) να εκφυλίσουν το ΕΚΘ, το συνδικαλιστικό κίνημα; Να το μετατρέπουν από όπλο των εργαζομένων σε μακρύ χέρι της εργοδοσίας, σε παράρτημα των κομμάτων που ψήφισαν μνημόνια, ετοιμάζουν κι άλλα;

'Η θα αποφασίσετε τη μεγάλη αλλαγή; Την ανασύνταξη - αναζωογόνηση του κινήματος. Να γίνει όπλο των εργαζομένων, φόβητρο της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της.

Δεν έχετε υποχρέωση σε κανέναν από όσους εκφυλίζουν το κίνημα. Εχετε υποχρέωση μόνο σε όσους σας εξέλεξαν. Μη δώσετε κι άλλη χαρά στην εργοδοσία και τα κόμματα των μνημονίων. Γυρίστε τους την πλάτη. Σταματήστε την κατρακύλα. Ψηφίστε την "Εργατική Ενότητα", το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Στο ΠΑΜΕ συσπειρώνονται δεκάδες Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, εκατοντάδες Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα.

Μπορεί να μη συμφωνείτε σε όλα με το ΠΑΜΕ, όμως σκεφτείτε:

Ποια θα ήταν η κατάσταση αν δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ αλλά μόνο οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ);

Δεν θα υπήρχε καμία φωνή να θυμίζει ότι:

Δεν ήταν "εθνική ανάγκη" αλλά των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων, οι απολύσεις, οι χιλιάδες άνεργοι, οι πετσοκομμένοι μισθοί και συντάξεις, η εργασιακή ζούγκλα, τα απάνθρωπα ωράρια και η εντατικοποίηση, η δουλειά τις Κυριακές, η ανασφάλεια και η "ευέλικτη", κακοπληρωμένη απασχόληση χωρίς δικαιώματα, η φορολεηλασία του λαού, οι κατασχέσεις και χιλιάδες πλειστηριασμοί, η κατάρρευση της δημόσιας - δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Ππρόνοιας, η ιδιωτικοποίηση των πάντων. Πληρώνουμε τα κέρδη τους και την "ανάπτυξή" τους με τη φτώχεια μας.

Δεν είναι αναβάθμιση των εργαζομένων η εμπλοκή της πατρίδας μας σε σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, που κοντεύουν να ανάψουν το φιτίλι πολέμου στην περιοχή μας, αλλά των ίδιων που μας επέβαλαν τη φτώχεια και τα μνημόνια. Τους πληρώνουμε στην "ειρήνη" τους με τη φτώχεια μας. Θα τους πληρώσουμε και στον πόλεμό τους με τη ζωή μας;

Η μοναδική "συνδικαλιστική" φωνή θα ήταν όλων αυτών (πλειοψηφία ΕΚΘ και ΓΣΕΕ) που πρότειναν την ελαστική - μερική απασχόληση που "σπάει κόκαλα", ξεμπερδεύοντας με την πλήρη, σταθερή εργασία. Οσων μιλάνε για "ανταγωνιστικότητα", όπως ακριβώς ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων, παρακαλώντας για περισσότερες απαλλαγές από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις, που θα πληρώνουμε εμείς με νέους φόρους και πιο τσακισμένες συντάξεις. Μας πουλάνε σαν πάμφθηνους "είλωτες", διαφημίζοντας τη φτώχεια μας, τους μισθούς και τις συντάξεις - ψίχουλα, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, σαν κίνητρο στους επενδυτές.

Στην Ιστορία θα έμενε μόνο η άθλια άποψή τους ότι "η απεργία έχει πλέον φάει τα ψωμιά της"! Η απόφαση ΕΚΘ - ΓΣΕΕ να μην κάνουν ούτε στάση εργασίας όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταργούσε το μοναδικό όπλο των εργαζομένων.

Θα έμενε μόνο η συστηματική υπονόμευση των αγώνων των εργαζομένων και οι "συστάσεις" του ΕΚΘ για μειώσεις μισθών για "να σωθεί η επιχείρηση". Οι μειώσεις έγιναν και οι επιχειρήσεις έκλεισαν. Και όσες δεν έκλεισαν "πίνουν στην υγειά των κορόιδων". Εκαναν πλάτες σε εργοδότες και εργολάβους, με αντάλλαγμα εκατοντάδες ψήφους εκβιασμένων εργαζομένων στις παρατάξεις τους.

Τώρα γνωρίζεις κι εσύ:

Οτι οι δήθεν "χιλιάδες" που τους ψηφίζουν στα σωματεία, γίνονται μόλις 50 - 60 άτομα (ούτε τα στελέχη τους) όταν μαζεύονται σε συγκεντρώσεις.

Οτι τα σωματεία τους είναι ερμητικά κλειστά. Οτι οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ υπερασπίζονται τις νοθείες, τα "φαντάσματα", καλώντας ακόμα και την αστυνομία στα συνδικάτα, μοιράζοντας μηνύσεις και απειλώντας.

Ενίσχυση της αντίστασης και της μόνης προοπτικής για τους εργαζόμενους

Συνάδελφοι, παρά τις όποιες διαφωνίες ή επιφυλάξεις σας, θυμηθείτε:

Αν δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ:

Δεν θα υπήρχαν σωματεία που μέσα σε μεγάλες δυσκολίες, με τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, συσπειρώνουν εργαζόμενους, κάνουν συνελεύσεις, συσκέψεις, γυρνάνε στους χώρους δουλειάς, ενημερώνουν, οργανώνουν, κινητοποιούν, απεργούν.

Δεν θα υψωνόταν φωνή για κάθε παραβίαση, κάθε απλήρωτο, κάθε κόψιμο μισθού - σύνταξης, κάθε εργοδοτικό έγκλημα στους χώρους δουλειάς, κάθε απόλυση, κάθε κόψιμο ρεύματος ή νερού, κάθε πλειστηριασμό λαϊκού σπιτιού.

Δεν θα ένιωθε η πόλη ότι υπάρχει διαμαρτυρία, συγκέντρωση, απεργία, αν δεν ήταν το ΠΑΜΕ και οι συγκεντρώσεις υπαρκτών εργαζομένων.

Και πάνω απ' όλα: Η απογοήτευση, η μοιρολατρία θα ήταν μόνιμη, γενικευμένη, ριζωμένη, πραγματική ταφόπλακα.

Δεν θα υπήρχε η φωνή που θυμίζει το αυτονόητο: Τα κέρδη της εργοδοσίας βγαίνουν από τον ιδρώτα μας. Αρα, κέρδη του αφεντικού και ευημερία του εργαζόμενου δεν πάνε μαζί.

Ο πλούτος, που μόνο οι εργαζόμενοι παράγουν, είναι υπεραρκετός να ζήσουν κι αυτοί και τα παιδιά τους. Αλλά μας τον κλέβουν μια χούφτα μεγαλοεργοδότες. Τον κατάκλεψαν αυτόν τον πλούτο με τα μνημόνια ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Και μετά τα μνημόνια τι; Ανάπτυξη, κανονικότητα, ευημερία; Για ποιον; Μα γι' αυτούς που σώσαμε με τα μνημόνια: Τράπεζες, βιομηχάνους κ.λπ.

Μνημόνια διαρκείας για πολλές δεκαετίες μπροστά.

Κατώτερος μισθός καθορισμένος από το κράτος, αν το αντέχουν τα κέρδη και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Οποτε και αν θέλουν. Οι ανάγκες μας πάλι στο "ψυγείο". Ο,τι ακριβώς έλεγε ο νόμος Βρούτση της ΝΔ στο φόρτε των μνημονίων, ξαναψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά την "έξοδο" από αυτά.

Ελαστική ανασφαλής εργασία παντού, για πάντα. Το μοναδικό "μοντέλο" εργασίας.

Συντάξεις πείνας στα 67-70. Κι αν έχεις, στα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης, χωρίς καμία εγγύηση.

Κοινό σύνθημα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ κ.λπ... "Να μην γυρίσουμε στα παλιά". Στις συντάξεις, στους μισθούς, στις Συλλογικές Συμβάσεις, στα εργασιακά δικαιώματα. Ο,τι έγινε έγινε. Ξεχάστε τα. Ζήστε με λιγότερα και εσείς και τα παιδιά σας.

Προηγούνται οι ανάγκες της "ανάπτυξής" τους, όχι οι ανάγκες των εργαζομένων.

Εδώ είναι το ΠΑΜΕ για να θυμίζει: Τα κλεμμένα είναι δικά μας και των παιδιών μας. Δεν τα ξεχνάμε. Τα διεκδικούμε.

Τα συνδικάτα θα τα έχουν οι εργαζόμενοι ή η εργοδοσία; Αυτή είναι η μάχη!

Τι χρειάζονται όλοι αυτοί για να περάσουν τα μνημόνια διαρκείας;

Χρειάζονται συνδικάτα δεσμοφύλακες των εργαζομένων. Επιτηρητές των αφεντικών. Συνδικάτα στα χέρια της εργοδοσίας, εχθρούς των εργαζομένων. Χωρίς αυτά δεν μπορούν να "καθαρίσουν τη δουλειά". Να γιατί τόση μάχη για τα συνδικάτα. Αν θα τα έχουν οι εργαζόμενοι ή η εργοδοσία. Αυτή είναι η μάχη σε κάθε συνέδριο, των σωματείων, του ΕΚΘ, της ΓΣΕΕ.

Να γιατί οι νοθείες, ο εκφυλισμός των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) δεν είναι μόνο για τα "κουκιά" και τις θέσεις. Είναι για το αν θα υπάρχει κίνημα από τους εργαζόμενους για τους εργαζόμενους. Κίνημα ταξικό.

Η οργάνωση, η μαζικότητα, η συλλογική λειτουργία των συνδικάτων, η μάχη όχι για την ανάπτυξη των κερδών των αφεντικών αλλά για τις δικές μας ανάγκες. Κόντρα στην εργοδοσία, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά της, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Δεν είναι μια ιδεοληψία, μια αδικαιολόγητη εμμονή και δογματισμός.

Η ζωή έδειξε ότι είναι ο μόνος σύγχρονος δρόμος να σταματήσουμε την κατηφόρα δίχως τέλος για τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας. Είναι ο μόνος δρόμος να μπει τέρμα στον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.

Τα Συνδικάτα να είναι των εργαζομένων - όχι των εργοδοτών. Να γίνουν σπίτι για τους εργαζόμενους - φόβητρο για την εργοδοσία.

Είναι ο δρόμος του ΠΑΜΕ. Σ' αυτόν το δρόμο ο καθένας έχει τη θέση του.

Στο 33ο συνέδριο του ΕΚΘ μπορεί να γίνει ένα βήμα. Να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο της "Εργατικής Ενότητας".

Κι από τη Δευτέρα, με το κεφάλι ψηλά, πίσω στη δουλειά. Με τη σιγουριά ότι τιμήσαμε την επιλογή των συναδέλφων μας που μας εξέλεξαν. Τη σιγουριά ότι η βαρβαρότητα δεν είναι το μέλλον της εργατικής τάξης».

Το πλαίσιο αιτημάτων
  • Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, στο 80% του κατώτερου μισθού.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Να σταματήσουν όλες οι διώξεις!
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
  • Απαιτούμε υποδομές εδώ και τώρα, αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης, για να μην πνιγόμαστε με την πρώτη βροχή, να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι.
  • Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα μας αεροπλανοφόρο για επεμβάσεις. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γείτονες λαούς. Εχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ανάγκες.
Από τις τοποθετήσεις στη σύσκεψη

Στις απολύσεις συμβασιούχων, στην επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και των ολιγόμηνων κακοπληρωμένων προγραμμάτων στους δήμους αναφέρθηκε ο Γεράσιμος Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, υπενθυμίζοντας ότι το Συνδικάτο προχωρά σήμερα σε κινητοποίηση για το δικαίωμα όλων των εργαζομένων στη δουλειά.

Την εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε έναν κερδοφόρο κλάδο μετέφερε ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής. Αναφερόμενος στο ρόλο των εργοδοτικών - κυβερνητικών συνδικαλιστών, υπενθύμισε τη στάση τους στην κλαδική απεργία τον περασμένο Μάρτη, όταν χαρακτήριζαν «κομματική» την κινητοποίηση που είχε αιχμή το αίτημα για υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ. Στην κατεύθυνση της προετοιμασίας της απεργίας υπογράμμισε τη δουλειά που σχεδιάζει το Συνδικάτο με παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, καθώς και σε μετανάστες εργάτες γης.

Τη στοίχιση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας πίσω από την πλειοψηφία ΓΣΕΕ στηλίτευσε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του ΕΚΑ. Δεν εξαρτώνται όλα από εμάς, αλλά εξαρτώνται πολλά από εμάς, σημείωσε, υπενθυμίζοντας το πλατύ άνοιγμα και τη συζήτηση με την οποία προέκυψαν αποφάσεις σωματείων για την πραγματοποίηση απεργίας, μέσα από μαζικές διαδικασίες στις οποίες στην Αττική πήραν μέρος 6.000 εργαζόμενοι. «Αυτή είναι μια πραγματική δουλειά από τα κάτω», τόνισε και πρόσθεσε πως η δράση που έχει προηγηθεί, δείχνει το δρόμο για τη συνέχεια.

Για το δυναμικό «παρών» των συνταξιούχων στις απεργιακές κινητοποιήσεις διαβεβαίωσε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενώ υπενθύμισε ότι οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις βρίσκονται σε ρυθμούς προετοιμασίας μεγάλων περιφερειακών και μιας πανελλαδικής συγκέντρωσης.

Την καθημερινή ακούραστη δουλειά, που οδήγησε χτες σε μια ιδιαίτερα μαζική Γενική Συνέλευση, στην οποία πήραν μέρος 850 εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής, μετέφερε η Βέτα Πανουτσάκου. Ξεκαθάρισε πως οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν μπορούν να μένουν με τα χέρια σταυρωμένα όταν βλέπουν τα παιδιά τους να δουλεύουν για 400 ευρώ και τους συναδέλφους τους που δουλεύουν με προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» να πολλαπλασιάζονται. Στηλίτευσε το υπονομευτικό παιχνίδι ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, το οποίο πρέπει να συναντήσει την πιο πλατιά καταδίκη από τους εργαζόμενους.

Ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, επισήμανε ότι το ΕΚΛ έχει προγραμματίσει για σήμερα διευρυμένη συνεδρίαση, με θέμα την ουσιαστική προετοιμασία της απεργίας, ώστε να μετρήσει περισσότερες δυνάμεις στο δρόμο στην επικείμενη απεργία.

Το μήνυμα της επιτυχίας της απεργίας πρέπει να φτάσει στους χώρους δουλειάς, σημείωσε ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. Επισήμανε ότι η Ομοσπονδία δεν ξεκινά από το μηδέν, αφού έχει ήδη υλοποιήσει σημαντικό άνοιγμα, μέσα από τη διοργάνωση βδομάδας δράσης για τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Στα «επιχειρήματα» με τα οποία οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στον κλάδο αποθεώνουν τον «κοινωνικό διάλογο», μέσα από τον οποίο υπογράφουν Συμβάσεις που ενσωματώνουν εργοδοτικές αξιώσεις, ενώ υπονομεύουν και συκοφαντούν τον αγώνα, αναφέρθηκε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ανοίγει γύρω από αυτά η συζήτηση με τους εργαζόμενους.

Για την πραγματοποίηση απεργίας στον κλάδο στις 14 Νοέμβρη κόντρα στις άσχημες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής μίλησε ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αττικής. Η επιτυχία της κλαδικής απεργίας, τόνισε, μπορεί να γίνει βήμα κλιμάκωσης για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη.

Την απόφαση για απεργία στις 14 Νοέμβρη μετέφερε ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών του Δημοσίου (ΠΟΕΜΥΔΑΣ). Στην παρέμβασή του ξεχώρισε μια σειρά από αιτήματα, όπως η διεκδίκηση Συμβάσεων, καθώς και σύγχρονων δημόσιων και δωρεάν υποδομών, τα οποία μπορούν να ενώσουν διαφορετικούς κλάδους σε κοινό αγώνα.

Την άρνηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να εγγράψει στη δύναμή της το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, την ίδια στιγμή που έχει ανοίξει την αγκαλιά της στους συνδικαλιστές που διέλυσαν το προϋπάρχον δευτεροβάθμιο όργανο όταν αποκαλύφθηκε το «φαγοπότι» που είχαν στήσει με τα προγράμματα κατάρτισης, για να συνεχίσουν με άλλο όνομα και ΑΦΜ, υπενθύμισε ο Αλέξης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, φωτίζοντας άλλη μια πλευρά γύρω από το συνδικαλιστικό κίνημα που θέλουν οι εργατοπατέρες.

Στην προετοιμασία του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου για την απεργία στις 28 Νοέμβρη αναφέρθηκε ο Γιώργος Μαμάκας, μέλος της Διοίκησής του.

Με παρακαταθήκη τη δράση που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί για τη διεκδίκηση κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, προετοιμάζει την απεργία το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, επισήμανε ο πρόεδρός του, Στάθης Σταθουλόπουλος.

Διαμορφώνουμε ενιαίο απεργιακό μέτωπο, για το δυνάμωμα της πάλης και της προοπτικής

Αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία του Γ. Τασιούλα στη χτεσινή σύσκεψη

Εκτιμήσαμε πως είναι ανάγκη να πραγματοποιήσουμε τη σημερινή μας σύσκεψη ώστε να συζητήσουμε ολοκληρωμένα το ζήτημα της ενιαίας απεργιακής απάντησης, που εδώ και πολύ καιρό έχουμε θέσει και προετοιμάζουμε με πολύ συγκεκριμένο σχέδιο και παρεμβάσεις.

Καλέσαμε όλα τα Συνδικάτα, χωρίς αποκλεισμούς, τα οποία πήραν απόφαση για απεργία στις 14/11 και διαμορφώσαμε αυτό το μεγάλο μπλοκ απεργιακών αποφάσεων που ανάγκασε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ σε μία συνεδρίαση - μνημείο εργατοπατερισμού. Την ανάγκασε να ρίξει και το τελευταίο φύλλο συκής, αν της είχε μείνει και τέτοιο.

Στο πώς θα προχωρήσουμε παίρνουμε υπόψη την απόφαση που πήρε, κάτω από τη δική μας πίεση, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για κήρυξη γενικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη. Μια απόφαση που δεν υποδηλώνει προσπάθεια να οργανωθεί ενιαίο απεργιακό ρεύμα απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία, στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν, αλλά ακριβώς να υπονομεύσει αυτό που είναι ζητούμενο: Ενιαίο απεργιακό μέτωπο με πλαίσιο πάλης που θέτει μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

Η τακτική των πλειοψηφιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ υπηρετεί την υπονόμευση των αγώνων

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σε συνεννόηση με την εργοδοσία, τον ΣΕΒ, την κυβέρνηση, ακριβώς αυτό το ενιαίο απεργιακό μέτωπο θέλει να εμποδίσει να εκφραστεί. Την ίδια στόχευση είχε και όταν απέρριπτε την πρότασή μας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της, την ίδια στόχευση έχει και τώρα, με την απόφαση που πήραν λίγες μέρες μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στην Ολομέλεια της διοίκησης, που υποχρεώθηκαν να αναπροσαρμόσουν το υπονομευτικό σχέδιο, κηρύσσοντας γενική απεργία για τις 28 Νοέμβρη. Παίζοντας το γνωστό παιχνίδι με τις ημερομηνίες που παραπέμπει σε «κωμωδία» και μάλιστα κακοπαιγμένη, σε τέτοιο βαθμό που να διαμαρτύρονται και οι δικοί τους, όπως ο πρόεδρος του ΕΚΘ, που έλεγε την ώρα της συνεδρίασης: «Οχι, ρε παιδιά, στις 28 Νοέμβρη και στις 5 Δεκέμβρη, πώς θα κάνουμε δύο απεργίες μαζί;»...

Από τη χτεσινή μαζική συνδικαλιστική σύσκεψη
Από τη χτεσινή μαζική συνδικαλιστική σύσκεψη
Ρόλο στην υπονόμευση του ενιαίου απεργιακού μετώπου έχει και η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ. Εδώ οι ημερομηνίες πάνε και έρχονται. Παρά τις τυπικές κοκορομαχίες που έχουν με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, και οι δύο παίζουν μια χαρά το παιχνίδι της υπονόμευσης, μια χαρά έχουν το ίδιο πλαίσιο και γραμμή. Δεν έχει σημασία αν παίρνουν τη μια ή την άλλη απόφαση, αν επιλέγουν τη μια ή την άλλη ημερομηνία. Σημασία έχει ότι υπηρετούν την ίδια γραμμή και διασπούν την προσπάθεια να γενικευτεί το απεργιακό μέτωπο με διάφορους τρόπους.

Εκ των πραγμάτων, ο ρόλος, η στάση, η ταχτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ συμφέρουν και την εργοδοσία και την κυβέρνηση, που επιδιώκουν «σιγήν ιχθύος». Είναι στρατηγική η συμφωνία τους στην καθήλωση των μισθών, τη μείωση του μέσου μισθού. Είναι κρίσιμο για το κεφάλαιο να μη σηκωθεί κίνημα διεκδικητικό για αυξήσεις στους μισθούς. Είναι κρίσιμο να κατοχυρωθεί ο νόμος που καταργεί τις διαπραγματεύσεις για τον κατώτερο μισθό, να τον ορίζει η κυβέρνηση στα σημερινά επίπεδα, το πολύ με ένα 30ευρω πιο πάνω, για προπαγάνδα, και να συνεχίζει να λειτουργεί ως επιταχυντής της μείωσης του μέσου μισθού, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΓΣΕΕ μιλάει για απεργία γενικά για τον προϋπολογισμό και αναφέρει και κάτι για τις ΣΣΕ για τα μάτια του κόσμου. Τη γραμμή τη δίνει ο ΣΕΒ, που συνεχώς, κάθε βδομάδα σχεδόν, επισημαίνει τον κίνδυνο η «δικαιολογημένη προεκλογική παροχολογία» να δημιουργήσει προσδοκίες για αυξήσεις στους μισθούς. Ετσι, εναντιώνεται και στις «επεκτάσεις» λίγων κλαδικών Συμβάσεων που έχουν γίνει και βάζει σε φρένο νέες.

Δεν διστάζουν να φέρουν τον χωροφύλακα στα Συνδικάτα

Κυβέρνηση και εργοδοσία φροντίζουν όχι μόνο στα λόγια να καλούν σε ηρεμία, αλλά παίρνουν και μέτρα ενάντια στους αγώνες και τις απεργίες. Δεν θέλουν να σηκώνει κεφάλι κανείς. Αν είναι δυνατόν να μην αγωνίζεται κανείς σε κανένα εργασιακό χώρο και πολύ περισσότερο οι αγώνες στους κλάδους να μην τροφοδοτούν πανελλαδικούς, πανεργατικούς αγώνες και απεργίες.

Παίρνουν μέτρα για να χτυπήσουν τους αγώνες. Επιστρατεύονται μηχανισμοί προπαγάνδας, λάσπης, αποπροσανατολισμού. Επιστρατεύονται μπράβοι να τρομοκρατήσουν, όπως στην COSCO, αστυνομικές δυνάμεις και διευθυντές να απειλήσουν με εισαγγελείς για «να επέλθει η τάξη», όπως έγινε στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ. Καλούνται οι δυνάμεις καταστολής από τους ίδιους τους εργατοπατέρες ενάντια σε αγωνιστές συνδικαλιστές, μηχανισμοί και δικαστήρια για να εξασφαλίσει ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός τις καρέκλες του, για να μπορεί να μπλοκάρει από τα πάνω το όποιο απεργιακό ρεύμα διαμορφώνεται από τα κάτω.

Ξεπέρασαν τα όρια! Ακούστε για να φρίξετε το δελτίο Τύπου μετά τη συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία της αστυνομίας: «...Για τη Συνομοσπονδία, η αναγκαιότητα διασφάλισης της δημοκρατικής νομιμότητας είναι αυτονόητη και είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου ...». Και συνεχίζει παρακάτω: «Η ΓΣΕΕ δεν υποκύπτει στους εκβιασμούς και τις προβοκάτσιες ότι δήθεν θέλει την "αστυνομοκρατία" μέσα στα συνδικάτα, αλλά και δε θα αφήσει έρμαια τους δημοκράτες, εργαζόμενους σε πράξεις βίας και φίμωσης του εκλογικού τους δικαιώματος».

Δεν κρύβουν ότι κάλεσαν τα ΜΑΤ και το «συνδικαλιστικό» της Ασφάλειας να εγγυηθούν τη νοθεία, καμαρώνουν κιόλας ότι θέλουν ξανά να φέρουν τον χωροφύλακα στα Συνδικάτα!

Κριτήριο η ανάγκη να μπουν περισσότερες δυνάμεις στη μάχη με ταξική γραμμή πάλης

Ολη αυτήν την κατάσταση, που είναι σύνθετη και δύσκολη, εμείς πρέπει να την αντιμετωπίσουμε και να την αξιοποιήσουμε από τη σκοπιά των συμφερόντων συνολικά των εργαζομένων. Κριτήριό μας δεν είναι οι ημερομηνίες, αλλά να φτιάξουμε προϋποθέσεις ώστε να εκφράζεται και να διευρύνεται ένα ενιαίο απεργιακό μέτωπο, που φιλοδοξούμε και παλεύουμε σταθερά να συσπειρώνεται στη γραμμή πάλης, στο πλαίσιο αιτημάτων που προωθούμε μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στους αγώνες των εργαζομένων.

Για μας η «σταθερά» είναι η κινητοποίηση δυνάμεων, το δυνάμωμα του αγώνα και της προοπτικής, με σχέδιο πάλης, κλιμάκωση, ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων, να πάρουν τελικά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, της ζωής τους στα δικά τους χέρια. Να μπορεί η εργατική τάξη μέσα από την πάλη της να κατακτά καλύτερες προϋποθέσεις, να αξιοποιεί δυνατότητες και να βγει νικήτρια στον πόλεμο με το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τις δυνάμεις που το στηρίζουν.

Με βάση τα παραπάνω καταλήγουμε στην εξής πρόταση:

Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να εκφραστεί ενιαίο, μαζικό απεργιακό μέτωπο στις 28 Νοέμβρη στη γενική απεργία, κάτω από τις σημαίες, τα πανό, τα συνθήματα και τη γραμμή πάλης Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων που συσπειρώνονται στο πλαίσιο πάλης για κατάργηση του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, που συσπειρώνονται στο σωστό σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - όχι τα κέρδη των λίγων».

Η προετοιμασία της γενικής απεργίας να συμβάλει ακόμη παραπέρα στην αποκάλυψη του ρόλου και της γραμμής του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού. Η καλύτερη αποκάλυψη είναι η ίδια η επιτυχία της γενικής απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων των ταξικών δυνάμεων. Ξανακάνουμε κάλεσμα, στις 28/11 όλοι στην απεργία, ούτε ένας εργαζόμενος στις θλιβερές κουστωδίες των εργατοπατέρων. Να βλέπουν χιλιάδες στο δρόμο, ούτε έναν να μη βρίσκουν να κρατήσει το ιλουστρασιόν πανουδάκι τους.

Από τη συζήτηση προκύπτει ότι υπάρχουν προϋποθέσεις σε ορισμένους κλάδους, όπως οι Οικοδόμοι, γενικότερα οι Κατασκευές, για πραγματοποίηση πανελλαδικής κλαδικής απεργίας στις 14 Νοέμβρη. Εκτιμάμε ότι μπορεί η κλαδική αυτή απεργιακή κινητοποίηση να βοηθήσει και να συμβάλει και στην επιτυχία της γενικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη.

Καλούμε σε στήριξη και όποιον κλάδο, Σωματείο κρίνει ότι μπορεί να κάνει απεργία και στις 14/11. Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη, την έμπρακτη στήριξη και βοήθεια.

Στο χώρο του Δημοσίου δουλεύουμε για την επιτυχία της πανυπαλληλικής απεργίας στις 14/11. Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ με μοιρασμένους ρόλους και συνεννόηση με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όχι μόνο έχει ευθύνη για τη διάσπαση του ενιαίου απεργιακού μετώπου, αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν κάνει τίποτα απολύτως για την απεργία που έχει προκηρύξει.

Ολοι στον απεργιακό αγώνα

Χρειάζεται να ρίξουμε όλες τις δυνάμεις, να αξιοποιήσουμε δυνατότητες να φτάσουν το μήνυμα και το πλαίσιο πάλης παντού. Να συζητηθεί και να φωτιστεί ο σχεδιασμός μας στα Διοικητικά Συμβούλια των Συνδικάτων, των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων με ουσιαστικό τρόπο, εξηγώντας τους στόχους μας. Ούτε μια μέρα χαμένη. Με απόφαση και σχέδιο στους χώρους δουλειάς. Να παρθούν πρωτοβουλίες στους κλάδους για την προετοιμασία και την επιτυχία της απεργίας στις 28 Νοέμβρη (...)

Η δικαιολογημένη οργή κάθε τίμιου συνδικαλιστή, ανεξάρτητα από τη μέχρι σήμερα επιλογή του, να γίνει δράση για να δυναμώσει ο αγώνας, να μαζικοποιηθούν τα Συνδικάτα για να αλλάξουν οι συσχετισμοί, να απαλλαγούν οι οργανώσεις μας, οι οργανώσεις των εργατών από τις βδέλλες που όλα αυτά τα χρόνια βλέπουν τους εργαζόμενους να φτωχαίνουν και αυτοί καλοπληρώνονται για το βρώμικο ρόλο τους. Να απαλλαγούν τα Συνδικάτα από τον εργατοπατερισμό. Να απαλλαγούν από το θανάσιμο εναγκαλισμό με την εργοδοσία και το κράτος.

Εξω οι εργοδότες από τα Συνδικάτα!

Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών!

Ολοι στον απεργιακό αγώνα!

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στη μάχη της πανεργατικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη, με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες»!

Να αποτελέσει απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας και στην υπονομευτική τακτική των ανθρώπων τους στα συνδικάτα

Στη μάχη για να δώσει η επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη, με τη μαζικότητά της και το περιεχόμενό της, απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας αλλά και στην υπονομευτική τακτική του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, ρίχνονται εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

«Ολοι στον απεργιακό αγώνα», με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λίγων», ήταν η κατακλείδα της μαζικής σύσκεψης που έγινε χτες στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, με τη συμμετοχή Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων που έχουν πάρει αποφάσεις για απεργιακή κινητοποίηση.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για να συζητηθεί η οργάνωση της απεργίας, την οποία αναγκάστηκε να κηρύξει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για τις 28 Νοέμβρη, αφού είχαν ήδη παρθεί απεργιακές αποφάσεις από 27 δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και 237 πρωτοβάθμια σωματεία.

Μαζί με την ανάγκη να μπουν ακόμα περισσότερες δυνάμεις στη μάχη, να αποκαλυφθεί πλατιά ο υπονομευτικός ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, στη χτεσινή σύσκεψη τονίστηκε επίσης η ανάγκη να ενταθούν αντίστοιχα οι προσπάθειες για την επιτυχία της απεργίας των εργαζομένων στο Δημόσιο στις 14 Νοέμβρη.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι την ίδια μέρα, στις 14/11, σε κλάδους όπου υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως προκύπτει μέχρι τώρα για τις Κατασκευές, θα οργανωθούν κλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις, ως βήμα που θα συμβάλει στην επιτυχία και της πανελλαδικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη.

Η χτεσινή σύσκεψη οργανώθηκε με πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου - Καλλυντικού, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Τύπου και Χάρτου.

Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από Ομοσπονδίες και Σωματεία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Κλαδική απεργία στις 14 Νοέμβρη, βήμα κλιμάκωσης για τη συνέχεια

Σε πανελλαδική πανοικοδομική απεργία προχωρούν η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα Οικοδόμων την Τετάρτη 14 Νοέμβρη.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν ήδη οριστεί στις εξής πόλεις: Στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., μπροστά στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους. Στο Αγρίνιο, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να μετατρέψουν την απεργία στις 14 Νοέμβρη σε βήμα κλιμάκωσης του αγώνα.

«Είναι η απάντησή μας στη μεγαλοεργοδοσία, στους μεγαλοκατασκευαστές και μεγαλοεργολάβους, που θωρακισμένοι με το νομοθετικό οπλοστάσιο που τους εξασφάλισαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, παίζουν το "παιχνίδι των καθυστερήσεων" εδώ και 9 χρόνια, επικαλούμενοι από τη μια την κρίση και από την άλλη τους νόμους που ψηφίστηκαν. Ως εδώ! Οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν θα γίνουν πάμφθηνο λίπασμα των κερδών τους», τονίζει στην ανακοίνωσή της.

Το πλαίσιο διεκδικήσεων που προβάλλει η Ομοσπονδία είναι το εξής:

-- Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς.

-- Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση. Επαναφορά των κλαδικών Συμβάσεων. Κατώτερος μισθός 751 ευρώ.

-- Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

-- Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Σήμερα οι κινητοποιήσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Συγκέντρωση για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά οργανώνει σήμερα, Πέμπτη, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 5 μ.μ., το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής σε «όλους τους συναδέλφους και ειδικά αυτούς που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Στην κινητοποίηση καλεί η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων προβάλλοντας το αίτημα για άμεση νομοθετική ρύθμιση μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Στην κινητοποίηση της Αθήνας συμμετέχει και το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, δρομολογώντας λεωφορείο που θα αναχωρήσει στη 1 μ.μ., έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑ Καλαμάτας. Για την κάλυψη των εργαζομένων που θα συμμετάσχουν έχει προκηρύξει στάση εργασίας (12.30 μ. - 2.30 μ.μ.).

Κινητοποίηση με αντίστοιχο περιεχόμενο διοργανώνει επίσης σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Κινητοποίηση αύριο στα γραφεία του ΣΦΕΕ

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ) καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ - Αγρινίου 3, Χαλάνδρι) αύριο Παρασκευή στις 6 μ.μ., για τη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ.

Το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής καλεί στην κινητοποίηση, ενώ παράλληλα οργανώνει ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του την Κυριακή 11/11, στις 11 π.μ., στα γραφεία του, με θέμα την καλύτερη οργάνωση της επικείμενης απεργιακής μάχης.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «COSMOTE E-VALUE» ΑΤΤΙΚΗΣ
Σημαντικό βήμα για την ενότητα και την οργάνωση των εργαζομένων η δημιουργία του

Από κινητοποίηση των Σωματειακών Επιτροπών του ΣΕΤΗΠ με αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ στην «e-Value»
Από κινητοποίηση των Σωματειακών Επιτροπών του ΣΕΤΗΠ με αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ στην «e-Value»
Το δικό τους σωματείο, στο οποίο μπορούν να γίνουν μέλη ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, σύμβαση εργασίας και ειδικότητα, έχουν πλέον οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Cosmote e-Value» στην Αττική. Το νεοσύστατο Σωματείο είναι καρπός της προσπάθειας να αποκτήσουν φωνή οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην εταιρεία, που δουλεύουν με πολλές διαφορετικές ελαστικές εργασιακές σχέσεις και αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα. Απαντά στην ανάγκη να οργανωθούν, να παλέψουν, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Cosmote e-Value» Αττικής θα πραγματοποιήσει την πρώτη του Γενική Συνέλευση την Κυριακή 11 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (2ος όροφος), ενώ το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε αρχαιρεσίες.

Η Προσωρινή Διοίκησή του, πραγματοποιώντας καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες με την Ιδρυτική Διακήρυξη και την αίτηση εγγραφής, καλεί τους εργαζόμενους να γίνουν μέλη. Η δημιουργία του Σωματείου, τονίζει, είναι συνέχεια των αγώνων που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα και εφόδιο για να δυναμώσει η πάλη για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, στην επιχείρηση αλλά και συνολικά στον κλάδο.

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Προσωρινή Διοίκηση για την προσπάθεια ενιαίας οργάνωσης των εργαζομένων στην «Cosmote e-Value».

Σωματείο όλων των εργαζομένων, κόντρα στους πλαστούς διαχωρισμούς


Η «Cosmote e-Value» είναι θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ. Σ' αυτήν εργάζονται σήμερα 5.200 εργαζόμενοι πανελλαδικά, οι περισσότεροι στην Αθήνα. Από το σύνολο των εργαζομένων, οι 3.500 είναι «ενοικιαζόμενοι».

Οι εργαζόμενοι απασχολούνται κατά κύριο λόγο στα τηλεφωνικά κέντρα (τηλεφωνική εξυπηρέτηση, πωλήσεις, τεχνική υποστήριξη, εισπρακτικό, πληροφορίες κ.ά.). Υπάρχουν όμως και εργαζόμενοι της θυγατρικής που δουλεύουν ως πωλητές σε καταστήματα, ακόμα και ως τεχνικοί.

Στο Σωματείο μπορούν να γραφτούν όλοι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, ανεξάρτητα από το αν εργάζονται με σύμβαση ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με σύμβαση με την «e-Value» ή μέσω τρίτων εταιρειών, όπως η «Mellon», η «Manpower» και άλλες.

Αυτοί για τους οποίους το Σωματείο έχει κλειστή την πόρτα του είναι τα στελέχη της επιχείρησης, που δεν μπορούν να γίνουν μέλη του, «αντίθετα με αυτά που επικρατούν στα σωματεία του ΟΤΕ, όπου διευθυντές και προϊστάμενοι είναι "εκλεγμένοι" στα σωματεία των εργαζομένων», σχολιάζει η Προσωρινή Διοίκηση.

Το άθλιο καθεστώς της «ενοικίασης», όπως εξηγεί το Σωματείο, αξιοποιείται από την εργοδοσία για να συμπιέζει τους μισθούς και τα δικαιώματα προς τα κάτω. Ετσι, οι 3.500 εργαζόμενοι αμείβονται στο ύψος των 586 και 511 ευρώ μεικτά (αναλόγως αν είναι άνω ή κάτω των 25 ετών) για το 8ωρο. Στην πράξη, στην τσέπη των περισσότερων δεν καταλήγουν ούτε αυτά, αφού η μεγάλη πλειοψηφία δουλεύει με 6ωρες συμβάσεις. Οσο για τους εργαζόμενους που έχουν σύμβαση με την «Cosmote e-Value», στη μεγάλη τους πλειοψηφία παραμένουν εδώ και χρόνια καθηλωμένοι στους ίδιους μισθούς των 751 ευρώ.

«Αυτές οι συνθήκες διαμορφώνουν προϋποθέσεις ώστε κάθε τρίμηνο η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ να πανηγυρίζει για τη μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας, να επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους της οικονομίας (Ενέργεια, τραπεζικό σύστημα κ.λπ.) και να παίρνει επιδοτήσεις από το κράτος για την ανάπτυξη του δικτύου των οπτικών ινών», σημειώνει το Σωματείο στην ιδρυτική του διακήρυξη.

Νερό στο μύλο της εργοδοσίας ρίχνουν όμως και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που ελέγχουν τα σωματεία και την Ομοσπονδία (ΟΜΕ) στο χώρο του ΟΤΕ. Τα επιχειρησιακά αυτά σωματεία αρνούνται να εγγράψουν μέλη τους τους εργαζόμενους που δουλεύουν ως «ενοικιαζόμενοι», επικυρώνοντας στην πράξη τους διαχωρισμούς που επιβάλλει η διοίκηση. Τα μέλη της Προσωρινής Διοίκησης υπενθυμίζουν πως πριν από περίπου ένα χρόνο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων (ΠΑΣΕ ΟΤΕ) απέρριψε αιτήσεις εγγραφής που είχαν καταθέσει «ενοικιαζόμενοι», επικαλούμενος «νομικό κώλυμα» για να δικαιολογήσει την απαράδεκτη πρακτική του αποκλεισμού εργαζομένων από το σωματείο.

Σήμερα η πλειοψηφία του ΠΑΣΕ και της ΟΜΕ ΟΤΕ διατυμπανίζουν ότι υπογράφουν σύμβαση για την «e-Value», κρύβοντας ότι από αυτήν αποκλείεται το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, η Σύμβαση που έχουν καταθέσει στον ΟΜΕΔ προβλέπει «αύξηση» - κοροϊδία, 12 ευρώ το μήνα, κι αυτή μόνο για τους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται από την «e-Value», και όχι για τους χιλιάδες συναδέλφους τους που δουλεύουν μέσα από το καθεστώς της «ενοικίασης».

Συνέχεια και κλιμάκωση στις διεκδικήσεις

Το Σωματείο πιάνει το «νήμα» από τα αγωνιστικά βήματα που έχουν ήδη κάνει οι εργαζόμενοι.

Το προηγούμενο διάστημα, μέσα από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) και τις Σωματειακές Επιτροπές του, οι εργαζόμενοι στην «e-Value» έχουν δώσει μια σειρά μάχες. Παρεμβάσεις για τα ζητήματα της εντατικοποίησης, για την τήρηση των ωραρίων και των διαλειμμάτων, για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στην εργασία, διαμαρτυρίες ενάντια σε απολύσεις, πρωτοβουλίες με αίτημα την κατάργηση του άθλιου καθεστώτος της «ενοικιαζόμενης» εργασίας, είναι μερικές πλευρές της δράσης αυτής, όπως υπενθυμίζει η Προσωρινή Διοίκηση του Σωματείου.

Ως αποτέλεσμα των σχετικών πρωτοβουλιών, μάλιστα, οι εργαζόμενοι έχουν μετρήσει και ορισμένες μικρές νίκες. Για παράδειγμα, το διάλειμμα στα τηλεφωνικά κέντρα δεν ήταν από την αρχή δεδομένο, επισημαίνει η Προσωρινή Διοίκηση, αλλά κατακτήθηκε μέσα από τη διεκδίκηση και τη δράση.

Ξεχωριστή σημασία στη δράση του προηγούμενου διαστήματος έχει η συμμετοχή των εργαζομένων στις 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν στον Ομιλο ΟΤΕ τον Οκτώβρη και το Δεκέμβρη του 2017, μέσα από την οποία πρόβαλαν το αίτημα για ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον Ομιλο, με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα.

Στο παραπάνω φόντο, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συνέλευση τον περασμένο Ιούνη, όπου συζήτησαν για την αναγκαιότητα οργάνωσής τους σε επίπεδο επιχείρησης και έβαλαν τις βάσεις για τη δημιουργία του Σωματείου.

Στην κατεύθυνση αυτή, καλούν και τους συναδέλφους τους στις άλλες περιοχές όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση (Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Πάτρα, Ηράκλειο) να δημιουργήσουν σωματεία.

Με αιχμή το αίτημα για επιχειρησιακή ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους

Στην πρώτη του Γενική Συνέλευση, το Σωματείο προτάσσει το ζήτημα της διεκδίκησης επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους στην «Cosmote e-Value», «που θα καταργεί στην πράξη τους διαχωρισμούς της διοίκησης» και «θα γίνει αντικείμενο συζήτησης με όλους τους συναδέλφους στην επιχείρηση και θα διεκδικηθεί με όρους μαζικούς από τους ίδιους». Με επίκεντρο την πάλη για τη Σύμβαση, το Σωματείο προετοιμάζει τη συμμετοχή του στην πανεργατική απεργία.

Στην Ιδρυτική του Διακήρυξη το Σωματείο έχει συμπεριλάβει τα παρακάτω αιτήματα:

-- Μία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στον Ομιλο ΟΤΕ, που θα εξισώνει τους νέους με τους παλιούς εργαζόμενους προς τα πάνω.

-- Κατάργηση όλων των διαχωρισμών σε νέους - παλιούς, ενοικιαζόμενους κ.ά.

-- Υπογραφή ΣΣΕ στην «e-Value» που να αφορά το σύνολο των εργαζομένων, άσχετα με τη Σύμβαση Εργασίας, και θα καταργεί τους διαχωρισμούς στην πράξη. Διεκδίκηση κλαδικής ΣΣΕ. Κανένας εργαζόμενος στον κλάδο κάτω από 850 ευρώ.

-- Πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους. Αμεση εφαρμογή του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου και κατάργηση κάθε ελαστικής σχέσης εργασίας στον κλάδο (μειωμένη απασχόληση, ορισμένου χρόνου, ενοικιαζόμενοι κ.λπ.). Να σταματήσει η κοροϊδία των «προσωρινών αναγκών».

-- Προσλήψεις τώρα για την κάλυψη των αναγκών. Να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας.

-- Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων που αφορούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και τον τρόπο δουλειάς (αύξηση διαλειμμάτων, λιγότερη πίεση, αύξηση διάρκειας μεταξύ κλήσεων κ.λπ.).

-- Αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών και των ιδιαιτεροτήτων που έχει κάθε ειδικότητα (τηλεφωνητές, τεχνικοί πεδίου, καταστήματα κ.λπ.). Αναγνώριση των ΒΑΕ και των επαγγελματικών ασθενειών στις αντίστοιχες ειδικότητες του κλάδου.

-- Οχι στον «ενεργό» - «ανενεργό» χρόνο που θέλει να επιβάλει η διοίκηση. Το ωράριο να ξεκινά την ώρα που οι εργαζόμενοι προσέρχονται στην επιχείρηση και να τελειώνει την ώρα που αποχωρούν.

-- Οχι στη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας (αλλαγές βαρδιών - ωραρίων ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης).

-- Καμία διάκριση συναδέλφου με βάση τα αποτελέσματα της «αξιολόγησης» και τους στόχους που θέτει η εργοδοσία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ