Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ξαναρχίζουν σήμερα τα παζάρια στις Βρυξέλλες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ των Προέδρων Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι προγραμματίστηκε αιφνιδίως για σήμερα στις Βρυξέλλες, παρουσία της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε ανακοίνωση της ΕΕ στις Βρυξέλλες αναφέρεται πως οι δύο ηγέτες «αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ετοιμότητά τους να εντατικοποιήσουν τη δουλειά για να καταλήξουν σε μία νομικώς δεσμευτική συμφωνία για τη γενικότερη ομαλοποίηση (των σχέσεων) που είναι κρίσιμη για το ευρωπαϊκό μονοπάτι αμφοτέρων».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου (πρώην διοικητής του OΥΤΣΕΚΑ που κατηγορείται από τους Σέρβους για εγκλήματα πολέμου) Ράμους Χαραντινάι απέρριψε το «κάλεσμα» και την «ετοιμότητα» του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς απέναντι σε «οποιαδήποτε συμφωνία» καταλήξουν Βελιγράδι και Πρίστινα, συμπεριλαμβανομένης και της «διόρθωσης των μεταξύ τους συνόρων». Ο Χαραντινάι, που πριν περίπου 20 χρόνια συμμετείχε πρόθυμα στο αιματοκύλισμα της Σερβίας μέσω του ΟΥΤΣΕΚΑ και της φονικής ΝΑΤΟικής επέμβασης του 1999, μιλώντας με αφορμή τη δήλωση Κουρτς στην εφημερίδα της Πρίστινας, «Zeri», ισχυρίστηκε ότι «η ιδέα αλλαγής των συνόρων είναι νεκρή» και ότι «τέτοια σενάρια το μόνο που έκαναν ήταν να προκαλέσουν τραγωδίες στα Βαλκάνια». Η δήλωσή του δεν φάνηκε να πιάνει τόπο, καθώς λίγο μετά μία άλλη κοσσοβάρικη εφημερίδα, η «Gazeta Express», σε σχετικό ρεπορτάζ ανέφερε ότι «η Βιέννη προωθεί τη διόρθωση συνόρων προσπαθώντας να την επιβάλει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Με φόντο την επαναφορά των σεναρίων για αλλαγές στα Βαλκάνια, που υποτίθεται πως έχουν απορριφθεί από την ΕΕ (έπειτα από έντονες αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας), χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς ανήγγειλε ότι τα Νησιά Κομόρες έγιναν η 10η χώρα που ανακάλεσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Ο Ντάσιτς το δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του από τα νησιά Κομόρες (Ινδικός Ωκεανός στο νότιο τμήμα της Αφρικής), Μοχάμεντ Αμίν Σουέφ. Η είδηση, που προκάλεσε εμφανή εκνευρισμό στην Πρίστινα, απορρίφθηκε ως «ψευδή είδηση».

Σε άλλο σημείο, ο Ντάσιτς αναφέρθηκε στην προχτεσινή απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να επιβάλει δασμούς 10% σε όλα τα σερβικά προϊόντα που «εισάγονται» στο προτεκτοράτο εκτός από τα προϊόντα ξένων μονοπωλίων, για να τιμωρήσει το Βελιγράδι για την άρνησή του να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Ο Σέρβος υπουργός πρόσθεσε ακόμη πως η απόφαση για την αύξηση των δασμών δεν αφορά τη Σερβία, «αλλά τη διεθνή κοινότητα».

Ρωσική αντίδραση για τη Βοσνία

Την Τρίτη, πάντως, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, εξέφρασε την έντονη αντίδραση της Μόσχας στα σχέδια «να συρθεί η Βοσνία - Ερζεγοβίνη στο ΝΑΤΟ», τονίζοντας ότι αυτό, αν μη τι άλλο, θα αυξήσει τις κόντρες στο εσωτερικό της χώρας. Πρόσθεσε πως η Ρωσία, ως μέλος της Ομάδας Επαφής για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, είναι «αφοσιωμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη» της χώρας καταλήγοντας: «Ποτέ δεν θα βάλουμε την υπογραφή μας στο σύρσιμο της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές».

Η τοποθέτηση του Β. Νεμπένζια έγινε με αφορμή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αφορούσε την παράταση της στρατιωτικής αποστολής της ΕΕ στη χώρα, που είναι γνωστή ως «επιχείρηση Althea».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ