Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φως - σκότος

Από τις αντιδράσεις που ξεχώρισαν μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου ήταν αυτή της ΝΔ, η οποία δεν χαιρέτισε μόνο τη συμφωνία, αλλά εξέφρασε και την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι αντιγράφει την τροπολογία που η ίδια προώθησε το 2013, για τη θεσμοθέτηση ενός ταμείου συνδιαχείρισης της αμφισβητούμενης περιουσίας ανάμεσα στο κράτος και την Εκκλησία. Η αντίδραση αυτή της ΝΔ προδίδει αμηχανία, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ της κλέβει την μπουκιά από το στόμα και στα θέματα διαχείρισης των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας, καταλήγοντας σε «deal» με τον Αρχιεπίσκοπο. Την ίδια ώρα, όμως, επιβεβαιώνει ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε προχτές κάθε άλλο παρά λύνει την εκκρεμότητα του διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας. Αντίθετα τη διαιωνίζει, πράγμα που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Αποδεικνύεται με άλλα λόγια ότι ο καβγάς «φως - σκότος» που πάει να στήσει η κυβέρνηση, προβάλλοντας ως αναχρονιστικές τις θέσεις της ΝΔ και στο ζήτημα των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας, μόνο τέτοιος δεν είναι, αφού συγκλίνουν και «αλληλοσυγχαίρονται» για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τον Ιερώνυμο.

Εγκλημα

Από εδώ το έφερε, από εκεί το πήγε, τελικά η κυβέρνηση ξεφούρνισε την πρόθεσή της να καταργήσει και την ελάχιστη προστασία της λαϊκής κατοικίας από πλειστηριασμούς. Βέβαια, και ο νόμος Κατσέλη που ισχύει μέχρι σήμερα δεν προσέφερε ουσιαστική προστασία στα λαϊκά νοικοκυριά, αφού απλώς εξασφάλιζε ότι οι τράπεζες δεν θα χάσουν τα λεφτά τους σε περίοδο που οι ίδιες δεν ενδιαφέρονταν για μαζικές κατασχέσεις, δίνοντας έτσι «παράταση» σε μια σειρά λαϊκά νοικοκυριά, που έμπαιναν σε έναν κυκεώνα ουσιαστικής ομηρίας. Επίσης, οι προϋποθέσεις ένταξης στο νόμο επιδεινώνονταν χρόνο με το χρόνο, αφήνοντας όλο και περισσότερους απ' έξω. Τώρα, συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση και σε συνθήκες που οι τράπεζες θέλουν να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια και τα funds να βάλουν χέρι στη λαϊκή κατοικία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να βάλει την υπογραφή της στην άρση των όποιων εμποδίων. Συνδέει μάλιστα αυτήν την απόφαση με την πρόθεσή της να δώσει «ώθηση στην ανάπτυξη», καθώς η γρηγορότερη μείωση των «κόκκινων» δάνειων θα βοηθήσει τις τράπεζες να «παίξουν το ρόλο τους», να σπρώξουν περισσότερο χρήμα στη στήριξη επενδύσεων. Και μέσω αυτής της διαδικασίας, δηλαδή, οι εργαζόμενοι πληρώνουν άμεσα για τη στήριξη της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Οι συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα θα είναι σκληρές τα επόμενα χρόνια. Κι αυτό η κυβέρνηση, μαζί με τα άλλα κόμματα που βάζουν στο στόχαστρο τη λαϊκή κατοικία, πρέπει να το πληρώσει ακριβά.

Μεταξωτές...

Το παραμύθι της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) ξαναζεσταίνει η κυβέρνηση, ως «διέξοδο» τάχα για τους χιλιάδες άνεργους, ενόψει και της σχετικής έκθεσης που θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα. Βέβαια, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες υπουργών να κρατάνε ζεστή την υπόθεση, με παραδείγματα όπως η ΒΙΟΜΕ, τα κλωστοϋφαντουργεία του Λαναρά κ.ά., η προπαγάνδα τους ξεφτίζει, όσο η πραγματικότητα διαψεύδει τον «παράδεισο» που τάζουν με την ανάπτυξη της ΚΑΛΟ. Στην πράξη, οι άνεργοι που βαφτίζονται «επιχειρηματίες», οι εργαζόμενοι που απολύονται και «προσλαμβάνονται» εκ νέου με δυσμενέστερους όρους, μέσα από «κοινωνικές επιχειρήσεις» δεν βλέπουν καμία «σταθερότητα» και «ανθεκτικότητα» στη ζωή τους, όπως προκλητικά τους διαβεβαιώνει η υπουργός Εργασίας σε μία από τις πρόσφατες συνεντεύξεις της.

... κορδέλες

Τα τελευταία στοιχεία το επιβεβαιώνουν: Πρόκειται για πολύ μικρές επιχειρήσεις, που όλες μαζί κάνουν τζίρο περίπου 7 εκατ. ευρώ, εκπρόσωποί τους δηλώνουν πως χαροπαλεύουν, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, που έρχονται αντιμέτωποι με την αντιλαϊκή πολιτική και τον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια, ενώ απασχολούσαν μόλις 800 εργαζόμενους! Κάποιες απ' αυτές τις επιχειρήσεις στην εξέλιξή τους μπορεί να παίξουν ρόλο «φασονατζή» στα μονοπώλια, κάποιες άλλες να εξελιχθούν σε μεγαλύτερες. Ούτε στο ελάχιστο όμως δεν μπορεί η λειτουργία τους να υπερβεί τους άτεγκτους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας και να προσφέρουν «ασφαλή διέξοδο» από την ανεργία, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει την ΚΑΛΟ ως μια ενδιάμεση τάχα κατάσταση, ανάμεσα στην ιδιωτική και τη δημόσια «σφαίρα»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1656 Γεννιέται ο Βρετανός αστρονόμος και μαθηματικός Εντμουντ Χάλεϊ, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο γνωστός κομήτης.

1895 Γεννιέται ο λογοτέχνης και ζωγράφος Φώτης Κόντογλου.

1901 Βίαιες συγκρούσεις με 8 νεκρούς σημειώνονται στην Αθήνα ανάμεσα στους υποστηρικτές της καθαρεύουσας και τους δημοτικιστές, με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική, από τον Αλέξανδρο Πάλλη.

1904 Ο Θίοντορ Ρούσβελτ εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1917 Το Δεύτερο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ κηρύσσει το πέρασμα όλης της εξουσίας στα Σοβιέτ, ψηφίζει το Διάταγμα για την ειρήνη, τη γη και εκλέγει την πρώτη σοβιετική κυβέρνηση, το Συμβούλιο των Επιτρόπων του λαού, με Πρόεδρο τον Β. Ι. Λένιν.

Την ίδια στιγμή, η επανάσταση εξαπλώνεται. Η σοβιετική εξουσία εγκαθιδρύεται στο Ριαζάν, το Καζάν, το Εκατερίνεμπουργκ, την Ούφα και το Τάλιν.

1918 Η επαναστατική ομάδα «Σπάρτακος» απευθύνει έκκληση προς τους εργάτες και τους στρατιώτες να αγωνιστούν για να γκρεμίσουν τη μοναρχία και να εγκαθιδρύσουν τη σοσιαλιστική δημοκρατία (Γερμανική Επανάσταση 1918).

1923 Οι ναζί πραγματοποιούν απόπειρα πραξικοπήματος στο Μόναχο («πραξικόπημα της μπυραρίας»), το οποίο όμως αποτυγχάνει εν τη γενέσει του. Η αστική Δημοκρατία της Βαϊμάρης θα αποδειχτεί ιδιαίτερα επιεικής προς τους πραξικοπηματίες: Ο στρατάρχης Ε. Λούντεντορφ αθωώθηκε πλήρως, ενώ ο Αδ. Χίτλερ καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλακή, από τα οποία εξέτισε μόλις 8 μήνες και αυτά σε ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες κράτησης.

1941 Συγκροτείται το ΚΚ Αλβανίας. Σύντομα αναπτύσσει παρτιζάνικη δράση.

1942 Βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη Γαλλική Βόρεια Αφρική. Η «επιχείρηση πυρσός», όπως ονομάστηκε, στέφθηκε γρήγορα με νίκη (16 Νοέμβρη 1942).

1944 Καταφθάνει εσπευσμένα από την Ιταλία στην Αθήνα η Ορεινή Ταξιαρχία, προκειμένου να αξιοποιηθεί κατά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

1968 Πεθαίνει ο Κύπριος κομμουνιστής ποιητής Τεύκρος Ανθίας, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου από το 1930 και μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ το 1941. Ο Τ. Ανθίας ήταν ένας από τους λιγοστούς που κατάφεραν παρά τη σχετική απαγόρευση της κυβέρνησης Καραμανλή να πραγματοποιήσουν μαζί με τον Γρ. Λαμπράκη την Α' Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης (1963).

1970 Η Ασφάλεια συλλαμβάνει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΜ Στρατή Τσαμπή, μαζί με άλλους κομμουνιστές.

1973 Από τις 8 έως τις 12 Νοέμβρη οι φοιτητικές κινητοποιήσεις εντείνονται στην Ιατρική, στη Γεωπονική, στην Οδοντιατρική, στο Πάντειο, στη Σχολή Υπομηχανικών, στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων κ.α.

1982 Αντιδράσεις προκαλεί στην Ελλάδα η εξαίρεση της Λήμνου από τον σχεδιασμό της ΝΑΤΟικής άσκησης «APEX - EXPRESS 82», λόγω της πάγιας οδηγίας του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Γιόζεφ Λουνς, να μην περιλαμβάνονται σε ασκήσεις πολιτικά ευαίσθητες περιοχές.

1986 Πεθαίνει ο Βιατσεσλάβ Μολότοφ, στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων, Σοβιετικός διπλωμάτης και κρατικός αξιωματούχος.

2005 Πεθαίνει ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης.

2006 Πεθαίνει ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συνθέτης Βασίλης Πολυδούρης.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org