Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αρχίζει η «κούρσα» διαδοχής της Μέρκελ

Πρώτες επίσημες δηλώσεις από την γενική γραμματέα της CDU και υποψήφια για την προεδρία, Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ

Η υποψήφια για την προεδρία του CDU, Aν. Κρ. Καρενμπάουερ

Copyright 2018 The Associated

Η υποψήφια για την προεδρία του CDU, Aν. Κρ. Καρενμπάουερ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ξεκίνησε και επίσημα η «κούρσα» για τη διαδοχή της Αγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) στο επερχόμενο συνέδριο (6-8 Δεκέμβρη), με τις χτεσινές πρώτες δημόσιες δηλώσεις της γενικής γραμματέα του κόμματος, Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ. Οι άλλοι δυο επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και νυν σύμβουλος σε επιχειρηματικούς κολοσσούς, Φρίντριχ Μερτς, και ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν.

Η Κραμπ - Καρενμπάουερ φιλοδοξεί «ανανέωση» του κόμματος, ώστε να είναι και πάλι σε θέση να κερδίζει εκλογικές μάχες. Χαρακτήρισε ως μεγαλύτερες προκλήσεις τη «διατήρηση της ευημερίας και της ασφάλειας στη Γερμανία», την προώθηση της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης. Για τη διαχείριση της μετανάστευσης υπερασπίστηκε τη «γραμμή» Μέρκελ για κοινή ευρωπαϊκή λύση. Πάντως, ξεκαθάρισε πως «η μετανάστευση δεν είναι το νούμερο ένα θέμα», αναφερόμενη έμμεσα στον Γ. Σπαν.

Η γενική γραμματέας της CDU θεωρείται «εκλεκτή» της Μέρκελ και η αρχηγός που θα συνεργαστεί καλύτερα με την καγκελάριο. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι Κραμπ - Καρενμπάουερ και Μερτς έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναλάβουν την ηγεσία της CDU.

Σε χτεσινή παρέμβασή του, ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, απέρριψε την άποψη πως η CDU χρειάζεται μια αλλαγή πορείας στα βασικά ζητήματα και όπως είπε «η πλειοψηφία των Γερμανών είναι ενάντια σε κάτι τέτοιο», ενώ εκτίμησε πως «ούτε οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι το θέλουν αυτό». Ο ίδιος είπε πως «ούτε στη μεταναστευτική πολιτική χρειάζεται κάποια αλλαγή, καθώς οι εισροές έχουν μειωθεί δραστικά, οι διαδικασίες έχουν επιταχυνθεί, οι απελάσεις απορριφθέντων αιτούντων ασύλου συνεχίζονται».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε προχτεσινή του συνέντευξη στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία - Τηλεόραση, τόνισε πως φέρει μεγάλο σεβασμό για την απόφαση της Αγκ. Μέρκελ να μη διεκδικήσει πλέον τη θέση της προέδρου του κόμματος. Απορρίπτοντας τη θέση πως η Μέρκελ βρίσκεται για πολύ μακρύ διάστημα στο αξίωμα της καγκελαρίου, ο Σόιμπλε είπε πως κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία συνέβησαν πολλά, που την οδήγησαν να είναι για μία ακόμη φορά υποψήφια.

Κι αυτός με τη σειρά του υποβάθμισε το θέμα των προσφύγων - μεταναστών, λέγοντας πως «η αιτία της ενίσχυσης της ακροδεξιάς στη Γερμανία δεν είναι η προσφυγική πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου, αλλά αποτέλεσμα του μεγάλου συνασπισμού (σ.σ. Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές - Σοσιαλδημοκράτες)».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ