Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
«Επίκεντρο» συζητήσεων η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων

ΣΚΟΠΙΑ.--

Με τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, για συνέχιση της διαδικασίας αλλαγής του Συντάγματος, στο πνεύμα της ευρωατλαντικής κοπής συμφωνίας των Πρεσπών, ξεκίνησε χτες στη Βουλή της ΠΓΔΜ η συζήτηση των σχεδίων των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων.

Η διαδικασία προβλέπει τριήμερη συζήτηση κάθε σχεδίου τροπολογίας στην αρμόδια επιτροπή μέχρι τη σύγκληση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου και την ψήφισή τους, στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, την 1η Δεκέμβρη. Ενα μήνα μετά προβλέπεται (από τον κανονισμό της Βουλής) η τρίτη και τελική ψηφοφορία επί των συνταγματικών τροπολογιών, που θα πρέπει να εγκριθούν από τα 2/3 των 120 βουλευτών.

Ο Ζάεφ μιλώντας χτες στα μέλη της επιτροπής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις αναφορές του προοιμίου του Συντάγματος στη συμφωνία της Οχρίδας, επαναλαμβάνοντας ότι θα συμπεριληφθεί με την «ευκαιρία» της αλλαγής του Συντάγματος επειδή πρόκειται για «ιστορική συμφωνία», η οποία διαμόρφωσε τη σύγχρονη πορεία της χώρας. Σε άλλο σημείο διαβεβαίωσε τα μέλη της επιτροπής ότι οι αναφορές στην ASNOM («Αντιφασιστική Συνέλευση για τη Λαϊκή Απελευθέρωση της Μακεδονίας») δεν θα απαλειφθούν από το αμφιλεγόμενο άρθρο 36, αλλά θα υπάρχουν δύο φορές. Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα τέσσερα σχέδια τροπολογιών που πρότεινε η κυβέρνηση «αξίζουν την υποστήριξη όλων των βουλευτών» στο όνομα «της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και της «νέας πολιτικής πραγματικότητας».

Νωρίτερα, πέντε από τα οκτώ μέλη άλλης επιτροπής της Βουλής στα Σκόπια ψήφισαν υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του πρώην αρχηγού του VMRO-DPMNE και πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, που έχει καταδικαστεί σε διετή φυλάκιση για υπόθεση διαφθοράς και καλείται εντός της σημερινής μέρας να παρουσιαστεί στις φυλακές Shutka που βρίσκονται λίγο έξω από τα Σκόπια για να εκτίσει την ποινή του. Η φυλάκιση του Γκρούεφσκι προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του VMRO-DPMNE, Χτες το απόγευμα είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστικό μέγαρο των Σκοπίων.

Η επίσκεψη των ΝΑΤΟικών

Το ίδιο 24ωρο ξεκίνησε στα Σκόπια η διήμερη επίσκεψη υψηλόβαθμης ΝΑΤΟικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον αντιστράτηγο και αντιπρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Στίβεν Σέπρο, με αφορμή την παρακολούθηση στρατιωτικών γυμνασίων από τις Ειδικές Δυνάμεις του στρατού της ΠΓΔΜ. Ο ΝΑΤΟικός στρατηγός δήλωσε πως η χώρα «έχει κάνει ουσιαστική πρόοδο για ένταξη στο ΝΑΤΟ» και εμφανίστηκε αισιόδοξος για ένταξη των Σκοπίων στη λυκοσυμμαχία εντός του 2019.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ