Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για τα 100χρονα του Κόμματος

Ο Δ. Αρβανιτάκης
Ο Δ. Αρβανιτάκης
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3/11 η εκδήλωση της ΤΕ Σερρών του ΚΚΕ για τα 100χρονα του Κόμματος, με θέμα «Η συμβολή και η δράση του ΚΚΕ στην περιοχή των Σερρών».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Γραμματέα της ΤΕ Κώστα Ιντζέ, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο λεύκωμα που επιμελήθηκε η Οργάνωση και το οποίο αφιερώνεται στον έναν αιώνα του Κόμματος, με τίτλο εμπνευσμένο από τον γνωστό στίχο του Γ. Ρίτσου: «Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος. Σέρρες 1918 - 2018». Οπως είπε, αυτόν το «δρόμο» στις Σέρρες «περιγράφουν οι ταξικοί αγώνες των λιγνιτωρύχων και καπνεργατών της δεκαετίας του '30. Της ηρωικής δεκαετίας του '40, του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ που έδρασε στις κορυφές του Λαϊλιά, του Μπέλες, του Παγγαίου και σε όλες τις πλαγιές της περιοχής μας! Τιμάμε τον αγώνα των αλύγιστων της ταξικής πάλης! Του κολαστηρίου της Μακρονήσου και των άλλων εξοριών. Τους φυλακισμένους και εκτελεσμένους. Τιμάμε τον αγώνα των συντρόφων μας μέσα στα χρόνια της βαθιάς παρανομίας, τον αγώνα των μετέπειτα γενεών μέχρι και σήμερα. Αυτών που κράτησαν ψηλά την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο...».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συγκινητικό μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στη δράση των λιγνιτωρύχων και καπνεργατών της περιοχής τη δεκαετία του '30.

Κουβαλάμε μεγάλο φορτίο!


Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που είπε μεταξύ άλλων:

«Η πόλη των Σερρών έχει τη δική της ξεχωριστή συμβολή στην 100χρονη Ιστορία του Κόμματός μας. Από τα πρώτα του βήματα το 1918, το νεαρό Κομμουνιστικό Κόμμα και εδώ στις Σέρρες, με την πρωτοπόρα δράση των μελών και στελεχών του, βάζει τη σφραγίδα του στη δημιουργία του εργατικού κινήματος.

Πρωτοστατεί στην οργάνωση και καθοδήγηση των αγώνων των εργαζομένων, των λιγνιτωρύχων, των καπνεργατών στις δεκαετίες του '20 και του '30. Τα χρόνια που ακολουθούν πρωτοστατεί επίσης με την οργάνωση του ΕΑΜ στην περιοχή, τις αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ, τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

Οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης, και εδώ στις Σέρρες, έγραψαν τις δικές τους ηρωικές σελίδες. (...)

Με την ίδρυση του ΚΚΕ, για πρώτη φορά αναδεικνύεται ο ιστορικός ρόλος της εργατικής τάξης, η δυνατότητά της, ως επαναστατικής τάξης, να παλέψει για να ανατρέψει την καπιταλιστική εξουσία, να κατακτήσει και να ασκήσει τη δική της εξουσία, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική.

Η δυνατότητα για το σοσιαλισμό έγινε πραγματικότητα με τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, που απέδειξε ότι είναι εφικτή μια κοινωνία χωρίς αφεντικά, χωρίς καπιταλιστές που έχουν στην ιδιοκτησία τους τα μέσα παραγωγής. Η σοσιαλιστική επανάσταση του Οκτώβρη, οι εξεγέρσεις και επαναστάσεις που σηματοδότησε, άνοιξαν το δρόμο σε μια ανάταση του εργατικού κινήματος παγκόσμια και συνέβαλαν αποφασιστικά στη δημιουργία κομμουνιστικών κομμάτων».

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αποκτήσει το Κόμμα πιο γερούς δεσμούς με τους εργαζόμενους


«Προσεγγίζουμε την Ιστορία μας έχοντας πλήρη συναίσθηση του μεγάλου φορτίου που κουβαλάμε. Στόχος μας είναι να φανούμε αντάξιοι. Να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στα σύγχρονα καθήκοντα της ταξικής πάλης. Να ανταποκριθούμε στην αναμέτρηση με την κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτική, με τον οπορτουνισμό, που γίνεται πιο επικίνδυνος και δηλητηριώδης όσο σαπίζει το σύστημα που τον αναπαράγει. (...)

Αυτοί που με πρώτο βιολί τον ΣΥΡΙΖΑ κουνάνε το δάχτυλο στο ΚΚΕ ότι δήθεν δεν αναλαμβάνει ευθύνες, εννοούν συγκυβερνήσεις και εγκατάλειψη της ταξικής πάλης, είναι αυτοί που θέλουν ένα ΚΚΕ μεταλλαγμένο, σαν κι αυτούς, καθισμένο στην αστική κυβερνητική καρέκλα. Ενα κόμμα που θα βάζει πλάτη στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, στη χειραγώγηση του λαού. Είναι αυτοί που θέλουν να βγάλουν από τη μέση το μόνο πραγματικό εμπόδιο, τη δράση του ΚΚΕ, που 100 χρόνια πάει κόντρα στο ρεύμα.

Πλήρης είναι και η ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στο στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για "δίκαιη ανάπτυξη" και η ΝΔ για "την ανάπτυξη που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω", για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου μιλάνε, που θα πατήσει πάνω στα ερείπια των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, που στις νεαρές ηλικίες εδώ στις Σέρρες φτάνει στο 35%, ούτε θα φέρει δουλειές με δικαιώματα για τα νέα παιδιά που σήμερα κάνουν μεροκάματα στα χωράφια ή δουλεύουν περιστασιακά στα εμπορικά, στον επισιτισμό, στην πόλη και στα χωριά.

Ούτε βέβαια θα ανακόψει το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς, που και εδώ στις Σέρρες δίνει τη μάχη της επιβίωσης. Τα προβλήματα των αγροτών, που αφορούν τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, την ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην αποπληρωμή αγροτών - κτηνοτρόφων από τους εμπόρους, την κάθετη πτώση της τιμής αγροτικών προϊόντων, τα συνεχή μέτρα χτυπήματος της κτηνοτροφίας, τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, πολλαπλασιάζονται και οξύνονται, κι ας κοροϊδεύουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ότι από την καπιταλιστική ανάπτυξη όλοι θα είναι κερδισμένοι.

Απευθυνόμαστε σε όσους σήμερα μπορούν να δουν ότι η επιλογή του κάθε φορά δήθεν "μικρότερου κακού" τούς οδηγούσε κάθε φορά στο μεγαλύτερο κακό.

Σε όσους κατά βάθος ξέρουν πως το δίκιο τους δεν χωράει σε ένα άδικο σύστημα.

Απευθυνόμαστε σε όσους νιώθουν αριστεροί, ριζοσπάστες, σε όσους δεν ακολούθησαν τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Σε όσους βλέπουνε τα αδιέξοδα της ΛΑΕ και άλλων. Συμπόρευση τώρα για δυνατό ΚΚΕ.

Με δυνατό ΚΚΕ θα δοθεί αποφασιστική απάντηση στη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Μπορεί να γκρεμίσει ο λαός, με το ΚΚΕ, τη ΧΑ από τη δύναμη που έχει σήμερα και οι ναζί - φασίστες να επιστρέψουν στα λαγούμια τους.

Φέτος, που το Κόμμα συμπληρώνει τα 100 χρόνια του, και προς τιμήν των 100 χρόνων του, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αποκτήσει το Κόμμα μας ακόμα πιο πλατιούς, πιο βαθιούς, πιο γερούς δεσμούς με την εργατική τάξη, τον ελληνικό λαό».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org