Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠΕΞ
Στο προσκήνιο το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Ενώ συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις

Από τη χτεσινή συνάντηση Χριστοδουλίδη - Φάνον
Από τη χτεσινή συνάντηση Χριστοδουλίδη - Φάνον
Επίσημες επαφές στις ΗΠΑ ξεκίνησε χτες ο ΥΠΕΞ της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε μια περίοδο που εντείνεται η προσπάθεια ισχυρών αμερικανικών μονοπωλίων και συνολικά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να «εδραιώσουν» ακόμα πιο στέρεα τη θέση τους στο κρίσιμο σταυροδρόμι της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αυτό δείχνουν οι γεωτρήσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν στην κυπριακή ΑΟΖ ο αμερικανικός κολοσσός της «ExxonMobil», αυτό δείχνει και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις «στρατηγικές» τους συνεργασίες με χώρες της περιοχής, όπως έχουν ήδη εκφράσει πρόθεση να συμμετάσχουν στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Χτες το πρωί (ώρα ΗΠΑ) ο Χριστοδουλίδης συνάντησε τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ενεργειακά ζητήματα, Φράνσις Φάνον. Διπλωματική πηγή της κυπριακής κυβέρνησης δήλωνε ανώνυμα σε κυπριακά ΜΜΕ ότι η συνάντηση ήταν «πολύ εποικοδομητική» και «επικεντρώθηκε στις ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου» και τη σημασία τους τόσο για τις χώρες της περιοχής - συμβάλλοντας στην οικονομική τους ανάπτυξη και ευημερία - όσο και την Ευρώπη.

Θα ακολουθούσε συνάντηση του Χριστοδουλίδη με τον αρμόδιο για την Ευρασία υφυπουργό Γουές Μίτσελ και φυσικά με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο Κύπριος ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδης δεν ήθελε να κάνει δηλώσεις πριν από τη συνάντηση με τον ίδιο τον Πομπέο, αλλά και ότι μετά τις συναντήσεις αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις. Σήμερα, ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναμένεται να συναντήσει τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον.

Νέες τουρκικές προκλήσεις

Στο μεταξύ, η Αγκυρα εξακολουθεί να κλιμακώνει την επιθετικότητά της. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι χαρακτήρισε «μονομερείς ενέργειες» τα σχέδια της «ελληνοκυπριακής πλευράς για την εκμετάλλευση των πηγών των υδρογονανθράκων» και είπε ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ερωτημάτων» για τις περιοχές που ανήκουν στην ίδια και το ψευδοκράτος. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία «δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει μόνη της την Κύπρο στην περιοχή».

Τη σκυτάλη των προκλήσεων πήρε και ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που δήλωσε ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν εξελίξεις που δοκιμάζουν τα όρια και την υπομονή μας. Οι στυγερές συμμαχίες που αγνοούν τα δικαιώματα της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου" και της Τουρκίας επί των φυσικών πηγών Ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου, παίζοντας με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα της Τουρκίας, να γνωρίζουν καλά ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα». Είπε ακόμα ότι «αποκλείοντας την Τουρκία από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καμία κυριαρχία (στην περιοχή) δεν μπορεί να εδραιωθεί. Αυτό ούτε η ιστορία ούτε το τουρκικό έθνος το επέτρεψε ποτέ, ούτε θα το επιτρέψει», αλλά και ότι «η Μεσόγειος κάποτε ήταν τουρκική λίμνη. Εμείς δεν το ξεχάσαμε αυτό. Ας μη δοκιμάζουν άδικα την υπομονή μας. Ας μην βλέπουν την ωριμότητά μας ως δειλία. Ας μην νομίζουν ότι είναι δειλία το ότι παρακολουθούμε τα γεγονότα με ψυχραιμία». Τέλος, είπε ότι με τα πλοία «Πορθητής» και «Μπαρμπαρός» «το τουρκικό έθνος έχει ακόμη την ευλογημένη και σταθερή θέληση να λιώσει τα κεφάλια των πειρατών» και κατέληξε: «Εδώ και καιρό γίνεται προσπάθεια με περιφερειακά και διεθνή τεχνάσματα να ανακοπεί ο δρόμος της Τουρκίας και να εμποδιστεί η ανάπτυξή της. Στην Κύπρο, τη θετή πατρίδα των Τούρκων, κυκλοφορούν επικίνδυνες διαπραγματευτικές τακτικές. Υπάρχουν διεθνείς πιέσεις που προωθούν το επιχείρημα των Ελληνοκυπρίων για μια Κύπρο χωρίς Τούρκους».

Συνέντευξη Αναστασιάδη

Χτες το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, προσπαθώντας να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με προτάσεις για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, που πέφτουν επίσημα πια στο τραπέζι για τη «λύση» του Κυπριακού.

Αναγνώρισε ότι η αποδοχή (από το 1977) της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ως «μελλοντικού καθεστώτος του κυπριακού κράτους» ήταν «ένας επώδυνος και ιστορικός συμβιβασμός», προσθέτοντας ότι παρ' όλα αυτά όλες οι διαπραγματεύσεις δεκαετιών που ακολούθησαν, «απέτυχαν ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας».

Εμφάνισε ως θετικά αποτελέσματα των δικών του κυβερνήσεων το ότι «για πρώτη φορά επίσημα η Τουρκία ενεπλάκη απευθείας σε διάλογο και διαπραγματεύσεις στο κεφάλαιο της Ασφάλειας», αλλά και την εμπλοκή της ΕΕ στον διάλογο, την για πρώτη φορά κατάθεση χαρτών για εδαφικές αναπροσαρμογές κ.τ.λ. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι δεν μπορεί να παραγνωριστούν οι προτάσεις Γκουτέρες που κατατέθηκαν στο Κραν Μοντανά, μεταξύ άλλων για «κάθετη μείωση από την πρώτη μέρα (σ.σ. της λύσης) των κατοχικών στρατευμάτων και πρόνοιες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οριστικό τερματισμό της παρουσίας τους».

Μεταξύ άλλων εξήγησε ότι «προς εξάλειψη των ανησυχιών και των δύο κοινοτήτων», αλλά και με στόχο «την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης», υπέβαλε πρόσφατα ως πρόταση για σκέψη την αποκέντρωση εξουσιών (σε μια επανενωμένη Κύπρο), που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και δεν θα επέτρεπαν την αμφισβήτηση της μίας και μόνης διεθνούς προσωπικότητας, κυριαρχίας και ιθαγένειας του κράτους, της ενότητας εδάφους, λαού, οικονομίας και φυσικού πλούτου, της άμυνας και ασφάλειας, αλλά και φύλαξης των συνόρων του Ομοσπονδιακού Κράτους, την αποκλειστική και αποτελεσματική εκπροσώπηση και συμμετοχή του Ομοσπονδιακού Κράτους στην ΕΕ, τον ΟΗΕ και τους λοιπούς διεθνείς οργανισμούς και τις όποιες άλλες εξουσίες κριθούν ως απολύτως αναγκαίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ