Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Καβγάδες» με κοινό ζητούμενο τη συνταγματική θωράκιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Με όχημα τη συνταγματική αναθεώρηση εξελίσσονται η δικομματική «κοκορομαχία» ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και η προσπάθεια να στηθούν κάλπικα «δίπολα» για τον εγκλωβισμό του λαού, «κοκορομαχία» που έχει μεταξύ άλλων στόχο να κρύψει ότι κοινός παρονομαστής των αντιδραστικών προτάσεων που καταθέτουν και οι δυο είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου και η παραπέρα θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος.

Τη συνέχεια χτες έδωσαν τα όσα παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ σχετικά με τις θέσεις του κόμματός του, ενόψει και της έναρξης της σχετικής συζήτησης στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα.

Σχετικά με την εξασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας, ώστε να μη διαταράσσεται η άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής και προκειμένου να καθιερωθεί «σταθερός εκλογικός κύκλος», οι προτάσεις της ΝΔ προβλέπουν μεταξύ άλλων την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, καθώς και την εκλογή του απευθείας από τον λαό, που θα διαλέγει ανάμεσα στους δυο επικρατέστερους, σε περίπτωση που οι δύο πρώτες ψηφοφορίες στη Βουλή είναι άκαρπες.

Σημειωτέον ότι η πρόταση αυτή της ΝΔ μοιάζει «σαν δυο σταγόνες νερό» με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης προτείνει την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη διάλυση της Βουλής, προκειμένου να εξασφαλίζεται η κυβερνητική σταθερότητα.

Οι προτάσεις της ΝΔ προβλέπουν ακόμη πως ο Πρόεδρος θα συγκαλεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Παραπέρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θέλει «το νέο Σύνταγμα να εγγυάται σταθερό οικονομικό περιβάλλον» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κερδοφορία τους, προτείνοντας να καθιερωθούν συνταγματικοί κανόνες που «θα αποτρέπουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό». Πρότεινε ακόμα στο νέο Σύνταγμα να κατοχυρώνεται ότι οι προϋπολογισμοί θα είναι πάντα «ισοσκελισμένοι» και ότι δεν θα επιτρέπεται η επιβολή βαρών με αναδρομική ισχύ.

Παρουσίασε ακόμη τις αντιδραστικές προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, εκλογή από τη Βουλή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων στην Τοπική Διοίκηση, που θα έχει δικούς της πόρους, υπονοώντας νέο χαράτσωμα των δημοτών. Προτείνει ακόμα συνταγματική κατοχύρωση της διαδικασίας της «αξιολόγησης», καθώς και την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Βέβαια, στο πλαίσιο της δικομματικής αντιπαράθεσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να μετατρέψει το Σύνταγμα και τη σχετική συζήτηση σε εργαλείο «αντιπερισπασμού από τη ζοφερή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα» και πως θέλει να «συριζοποιήσει το Σύνταγμα», αλλά η ΝΔ δεν θα το επιτρέψει.

Οι προτάσεις του προέδρου της ΝΔ έδωσαν αφορμή στον ΣΥΡΙΖΑ να αναπαράγει το παραμύθι περί «προόδου και συντήρησης», με το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να τον κατηγορεί για «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» και για «μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή».

«Μοναδική του έγνοια είναι η συνταγματοποίηση των νεοφιλελεύθερων εμμονών του» πρόσθεσε, απαντώντας στην κατηγορία Μητσοτάκη για «συριζοποίηση του Συντάγματος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ