Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΣΙΠΡΑΣ - ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ
Αλυτο παραμένει το ζήτημα του πλήρους διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας

INTIME NEWS

Συμφωνία «εξορθολογισμού» των σχέσεων κράτους και Εκκλησίας ανακοίνωσαν χτες βράδυ ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, μακριά βέβαια απ' το υπερώριμο αίτημα για πλήρη διαχωρισμό των σχέσεων κράτους και Εκκλησίας. Τα βασικά σημεία της συμφωνίας αφορούν στη μισθοδοσία των κληρικών και στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ζήτημα γύρω απ' το οποίο οι χτεσινοβραδινές εξαγγελίες προκάλεσαν τουλάχιστον ερωτήματα που μένει να απαντηθούν και να αποσαφηνιστούν το επόμενο διάστημα. Η όλη υπόθεση πάντως παραπέμπει σε «παζάρι» με προβολή στη συνταγματική αναθεώρηση και τις αλλαγές που δρομολογούνται.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέγνωσε επί της ουσίας το κοινό ανακοινωθέν στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση. Σύμφωνα με αυτό, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε «συναινετικές και αμοιβαία αποδεκτές και επωφελείς πρωτοβουλίες που αφορούν τον εξορθολογισμό των σχέσεών» τους. Στόχος - όπως αναφέρθηκε - είναι να τεθεί το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του ελληνικού κράτους.

Η συμφωνία - που εφόσον εγκριθεί απ' την ιεραρχία θα πάρει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης - προβλέπει:

-- Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι με τον αναγκαστικό νόμο 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.

-- Αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου ως, με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.

-- Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

-- Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.

-- Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.

-- Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.

-- Με τη Συμφωνία διασφαλίζονται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.

-- Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΤΑΕΠ) θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.

Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.

Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.

Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με τη σειρά του, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «για τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις σας» και ως συντελεστή «σ' αυτή την ιστορική στιγμή σ' αυτό το μεγάλο γεγονός που η Εκκλησία θα αισθάνεται όχι ότι γίνεται πιο πλούσια, δεν την ενδιαφέρει αυτό, αλλά ότι γίνεται πιο λειτουργική στην πραγματοποίηση των οραμάτων που έχει» και σημείωσε ότι «η συμφωνία εκπέμπει την πρόθεσή μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλο», υπογραμμίζοντας ότι «θα προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα αυτοτέλειας και συνεργασίας».

Χαιρετίζει τη συμφωνία η ΝΔ

Χαρακτηριστική είναι, τέλος, η αντίδραση της ΝΔ, η οποία εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία κυβέρνησης - Εκκλησίας, επειδή αποτελεί «καθυστερημένη υιοθέτηση» της δικής της πάγιας θέσης για τις σχέσεις πολιτείας - Εκκλησίας!

Οπως σημειώνει, «σήμερα απεδείχθη περίτρανα ότι τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών δεν χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά μπορούν κάλλιστα να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες τις οποίες, υπενθυμίζεται, ότι είχε λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη από το 2013, με τη σύσταση κοινής εταιρείας κράτους - Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την υλοποίηση των οποίων είχε ματαιώσει για ιδεοληπτικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org