Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελεύθερος ο πιστολέρο αστυφύλακας

Οργή και αγανάκτηση στους Τσιγγάνους του Ζεφυρίου. Χτες το απόγευμα, ξέσπασαν επεισόδια, όταν, διαμαρτυρόμενοι, απέκλεισαν δρόμο και δέχτηκαν επίθεση των ΜΑΤ

Πόνος και οργή στον τσιγγάνικο καταυλισμό Παναγίας Γρηγορούσας στο Ζεφύρι Αττικής από τη χτεσινή απόφαση των εκπροσώπων της ελληνικής Δικαιοσύνης να αφήσουν ελεύθερο τον αστυφύλακα της Αμεσης Δράσης Γιώργο Τυλιανάκη, ο οποίος, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, πυροβόλησε εν ψυχρώ με το υπηρεσιακό του όπλο και σκότωσε τον 20χρονο ομόφυλό τους Μαρίνο Χριστόπουλο, πατέρα τριών ανήλικων παιδιών, επειδή δε σταμάτησε για έλεγχο.

Η απόφαση αυτή είχε ως συνέπεια να προκληθούν επεισόδια χτες το απόγευμα στο Ζεφύρι, όταν δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν, κάνοντας χρήση και χημικών, σε περίπου 300 άτομα που είχαν αποκλείσει, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τη συμβολή των οδών Λιοσίων και Παναγίας Γρηγορούσας, ενώ η κατάσταση παρέμεινε τεταμένη μέχρι αργά το βράδυ. Ο αποκλεισμός των δρόμων άρχισε στις 5 μ.μ. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε πλήρωμα περιπολικού της Τροχαίας, που έσπευσε στο σημείο για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Στη συνέχεια, άδειασαν ένα φορτηγό με μπάζα για να δημιουργήσουν οδόφραγμα. Στις 7 μ.μ., συνεργείο του Δήμου Ζεφυρίου πήγε στην περιοχή για να απομακρύνει τα μπάζα, αλλά οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στους δημοτικούς υπαλλήλους. Τότε ακριβώς τους χτύπησαν τα ΜΑΤ. Στον τόπο βρίσκονταν μέχρι αργά το βράδυ τέσσερις διμοιρίες.

Ο αστυφύλακας απολογήθηκε χτες το μεσημέρι στον 24ο τακτικό ανακριτή Αθηνών για την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο», που αντιμετωπίζει. Εν συνεχεία, με τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή και του αρμόδιου εισαγγελέα, αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 3 εκατ. δρχ. και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Οι συγκεντρωμένοι έξω από το ανακριτικό γραφείο συγγενείς του θύματος, που περίμεναν διαφορετική μεταχείριση του δράστη από τις δικαστικές αρχές, ξέσπασαν αμέσως σε θρήνους, απειλές και κατάρες. «Εμείς περιμέναμε να πάει στη φυλακή και όχι να τον αφήσουν ελεύθερο», έλεγαν. «Τώρα θα πάρουμε κι εμείς το νόμο στα χέρια μας». Ο εκπρόσωπος των Τσιγγάνων Ζεφυρίου χαρακτήρισε «ανύπαρκτη» την απόφαση και εξέφρασε την άποψη ότι «με αυτήν ανοίγει εμφύλιος πόλεμος με τους Τσιγγάνους». Ο συνήγορος της οικογένειας του θύματος δήλωσε ότι «η ανθρώπινη ζωή ως υπέρτατο αγαθό έχει παντού την ίδια αξία και η αναίτια απώλειά της προκαλεί τον ίδιο πόνο και στην Εκάλη και στο Ζεφύρι».

Ισως, όμως, να μην είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα, αφού η αναίτια δολοφονία του νεαρού Τσιγγάνου δεν ευαισθητοποίησε τους δικαστές στο βαθμό που θα έπρεπε, ώστε να αποφασίσουν την προσωρινή κράτηση του αυτουργού της. Μεγαλύτερη βαρύτητα στην κρίση τους είχε το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος δράστης είναι εν ενεργεία αστυνομικός και, συνεπώς, δεν πρόκειται να φυγοδικήσει.

Ο ίδιος στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον 21χρονο και ότι «επρόκειτο για ατύχημα», καθώς «εκπυρσοκρότησε κατά λάθος το όπλο» του. Αυτό, φυσικά, το εφεύρημα της «εκπυρσοκρότησης κατά λάθος» είναι τόσο παλιό, όσο και οι εκτελέσεις ανύποπτων πολιτών με αστυνομικά όπλα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελεύθερος ο αστυνομικός που σκότωσε 21χρονο Τσιγγάνο(2005-03-12 00:00:00.0)
Σε δίκη αστυφύλακας για το φόνο Τσιγγάνου(2002-10-26 00:00:00.0)
Τον ...σταμάτησαν οι σφαίρες;(2001-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ