Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ
Η σύμβαση με τη ΔΟΕ υπερισχύει του Συντάγματος!

Ο εισηγητής στο ΣτΕ προτείνει την απόρριψη των προσφυγών γιατί η χωροθέτηση του κωπηλατοδρομίου αποτελεί άμεση και αναγκαία συνέπεια της σύμβασης

Αναρμόδιο είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας να κρίνει τη νομιμότητα ή μη της κατασκευής του ολυμπιακού κωπηλατοδρομίου και της πίστας κανό στην περιοχή Σχοινιά Μαραθώνα Αττικής, καθώς αποτελεί άμεση και αναγκαία συνέπεια της σύμβασης της Λοζάνης του 1997. Με αυτό το βασικό ισχυρισμό ο σύμβουλος Επικρατείας Ν. Σκλίας θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Παρασκευή στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου την απόρριψη όλων των αιτιάσεων της Αρχαιολογικής Εταιρείας και τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων (Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία), που ζητούν να ακυρωθεί η σχετική απόφαση της κυβέρνησης.

Κατά την άποψη του εισηγητή, η χωροθέτηση του κωπηλατοδρομίου αποτελεί άμεση και αναγκαία συνέπεια της σύμβασης που έγινε στη Λοζάνη μεταξύ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, του Δήμου Αθηναίων και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και δεν μπορεί να αναιρεθεί από τα αρμόδια εθνικά όργανα, παρά μόνο μετά από σύμφωνη γνώμη των διεθνών ομοσπονδιών (FISA και ICF) και έγκριση της ΔΟΕ. Η ρύθμιση αυτή, κατά τον κ. Σκλία, ανάγεται στη διαχείριση των διεθνών σχέσεων της χώρας μας και δεν μπορεί να θεωρηθεί «αποσπαστή από τη σύμβαση της Λοζάνης», τυχόν δε, κήρυξή της ως ανεφάρμοστης από οποιοδήποτε όργανο της ελληνικής πολιτείας (όπως είναι το ΣτΕ) άπτεται της τροποποίησης των όρων της διεθνούς συμβατικής δέσμευσης και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις. Ομως, το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο προστριβών και ανωμαλιών στις σχέσεις της Ελλάδας με τη ΔΟΕ και τα άλλα κράτη - μέλη του εν λόγω διεθνούς οργανισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ