Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Επιχειρηματικές πιέσεις εκτοξεύουν το κόστος!

Αεροφωτογράφιση και μακέτα του Ολυμπιακού Χωριού στους πρόποδες της Πάρνηθας

«Αθήνα 2004»

Αεροφωτογράφιση και μακέτα του Ολυμπιακού Χωριού στους πρόποδες της Πάρνηθας
Οργιο πιέσεων ασκούν επιχειρηματικά συμφέροντα, ώστε να υλοποιηθούν μια σειρά παρεμβάσεις στο Ολυμπιακό Χωριό - και μάλιστα με το προσωπείο της οικολογίας - με ιδιαίτερα υψηλό κόστος, τις οποίες θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), που, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θα κατοικήσουν στα σπίτια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», το τελευταίο διάστημα ασκούνται πιέσεις και μάλιστα από υψηλόβαθμα στελέχη της «Αθήνα 2004» και της κυβέρνησης, προκειμένου να εφαρμοστεί μία μελέτη, που θα κοστίσει συνολικά 250 εκατ. δραχμές (!) και η οποία αφορά στις παρεμβάσεις για τοποθέτηση πρασίνου, σιντριβανιών και τη διαμόρφωση πλατειών στο Ολυμπιακό Χωριό. Οπως λένε ειδικοί, «αν εφαρμοστεί για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις μια μελέτη τέτοιου κόστους, τότε το αντίστοιχο έργο υπολογίζεται πως θα φτάσει τα 5 δισ. δραχμές (σ.σ. η αμοιβή της μελέτης τεκμαίρει και το κόστος του έργου, που συνήθως είναι 20πλάσιο του ποσού της μελέτης), ποσό εξωφρενικό για τα δεδομένα του έργου»... Κι αυτό, όταν ειδικοί εκτιμούν ότι μια τέτοια μελέτη δε θα έπρεπε να υπερβαίνει τα 25 εκατ. δραχμές! Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι πιέσεις «φωτογραφίζουν» ότι «κάποιος θέλει να πουλήσει τη συγκεκριμένη μελέτη 10 φορές επάνω».

Το γεγονός αυτό αποτελεί μόνο μία μικρή ένδειξη του τι ακριβώς συμβαίνει με το έργο του Ολυμπιακού Χωριού, ενώ είναι ακόμα γνωστό ότι οι εργολάβοι, που έχουν αναλάβει την κατασκευή του οικιστικού τμήματος του έργου, πιέζουν ώστε να πετύχουν μεγαλύτερη αμοιβή, ενώ το ποσοστό των εκπτώσεων που έκαναν - κατόπιν συνεννόησης μεταξύ τους, όπως λένε πληροφορίες - ήταν ελάχιστο, σε σχέση με το μέγεθος του έργου.

Εκτός, όμως, από τις «πράσινες» υπέρογκες δαπάνες που επίκειται να γίνουν στο Ολυμπιακό Χωριό, μια σειρά άλλες επιλογές, όπως η επιλογή φωτοβολταϊκών συστημάτων για το φωτισμό των εξωτερικών χώρων του Ολυμπιακού Χωριού, η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του νερού (κατασκευή συστήματος βιολογικού καθαρισμού στο έργο με δύο συστήματα για τα νερά της αποχέτευσης και ύδρευσης), καθώς και το σύστημα αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων που απαιτεί μια τεράστια εγκατάσταση (αγωγοί στους οποίους θα ρίχνουν τα σκουπίδια και θα μαζεύονται σε ένα κεντρικό σημείο υπογείως του Ολυμπιακού Χωριού), αναμένεται να κοστίσουν πολύ ακριβά.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σήμερα στα 125 δισ. δρχ., αλλά εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν ότι το έργο θα ξεπεράσει κατά πολύ αυτήν την πρόβλεψη, ενώ κάνουν λόγο ακόμα και για συνολικό κόστος, που θα αγγίξει τα 200 δισ.δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ