Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στα χέρια των ταξικών συνδικάτων η προετοιμασία της παμπειραϊκής απεργίας

Από τη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά για την προετοιμασία της απεργίας
Από τη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά για την προετοιμασία της απεργίας
Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με πρόταση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τις οποίες οι εργαζόμενοι του Πειραιά έχουν αναδείξει σε πρώτη δύναμη (όχι απόλυτη πλειοψηφία) στη διοίκηση, στις 26 Σεπτέμβρη πήρε απόφαση για 24ωρη απεργία στις 8 Νοέμβρη. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ., έξω από την πύλη της «Cosco».

Η υλοποίηση ωστόσο της απόφασης, η προετοιμασία, η οργάνωση και η επιτυχία της παμπειραϊκής απεργίας στις 8 Νοέμβρη βρίσκονται αποκλειστικά στα χέρια των ταξικών συνδικάτων της πόλης, καθώς άλλες παρατάξεις που υπερψήφισαν στο Εργατικό Κέντρο την απεργία δεν αναπτύσσουν την παραμικρή δραστηριότητα για την επιτυχία της. Χαρακτηριστικά, κωλυσιεργούν για την έκδοση ανακοίνωσης του Εργατικού Κέντρου, απουσίαζαν από τη σύσκεψη που κάλεσε το ΕΚΠ, ενώ σε όσα Διοικητικά Συμβούλια έχουν την πλειοψηφία, όπως η ΔΑΚΕ στο σωματείο του εργοστασίου της ΙΟΝ, είτε παίρνουν απόφαση κατά της απεργίας, είτε αρνούνται την πραγματοποίηση συνεδρίασης.

Στην αντίπερα όχθη, τα ταξικά συνδικάτα του Πειραιά έχουν από την πρώτη στιγμή αναλάβει δράση για να μεταφέρουν το αγωνιστικό μήνυμα σε κάθε τόπο δουλειάς, για να γίνει η επιτυχία της απεργίας υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.

Ηδη έχουν συνεδριάσει όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των συνδικάτων, έχει καθοριστεί πρόγραμμα Γενικών Συνελεύσεων παντού, ενώ στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται περιοδείες, συσκέψεις και εξορμήσεις, με στόχο να γίνει συζήτηση εργαζόμενο τον εργαζόμενο.

Στο βήμα ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Ν. Ξουράφης
Στο βήμα ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Ν. Ξουράφης
Ενδεικτικά, για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται Γενικές Συνελεύσεις στα εργοστάσια «Ελαΐς», «Λέβερ», «Μινέρβα», «Παπουτσάνης», «Κολγκέιτ».

Ακόμα, Γενική Συνέλευση είναι προγραμματισμένη στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά, όπου οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, την ΕΝΕΔΕΠ, δίνουν με αποφασιστικότητα τη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ και την εφαρμογή της εγκυκλίου για την ένταξή τους στα ΒΑΕ, η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα του αγώνα τους.

Καθημερινές είναι επίσης οι περιοδείες στα εμπορικά καταστήματα, στις επιχειρήσεις επισιτισμού, σε εργοστάσια - εργασιακά γκέτο, όπως η ΙΟΝ, κ.α.

Ταυτόχρονα, συσκέψεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας για τους μεταλλεργάτες των επιχειρήσεων του Πειραιά, των ναυπηγείων κ.ά., όπως και από τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που καλούν και την ΠΝΟ να πάρει απόφαση για απεργία.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα

Μπροστά και στην απεργία, μεγάλο βάρος δίνεται σε χώρους όπου κυριαρχεί πιο έντονα η εργασιακή ζούγκλα, εκεί που οι εργαζόμενοι είναι ανοργάνωτοι. Γίνονται αγωνιστικές παρεμβάσεις για τη διεκδίκηση εργασιακών δικαιωμάτων, για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, δίνοντας δύναμη στους εργάτες να κάνουν το βήμα.

Για παράδειγμα, έχουν γίνει παρεμβάσεις στο χημικό εργοστάσιο «Παΐρης», όπου η εργοδοσία απέλυσε εργαζόμενο ο οποίος αρνήθηκε να δουλέψει 4 ώρες παραπάνω χωρίς να πληρωθεί.

Παρέμβαση έχει γίνει και στο εργοστάσιο λιπασμάτων ΓΕΩΛΙΧ. Σύμφωνα με καταγγελίες, η εργοδοσία με απειλές αναγκάζει εργαζόμενους να κάνουν διαλογή σαπωνοειδών και χημικών αποβλήτων χωρίς να είναι στα καθήκοντά τους (τέτοιες δουλειές θέλουν εξειδικευμένα συνεργεία, τα οποία βέβαια «κοστίζουν») και χωρίς να τους παρέχει καν τα στοιχειώδη προβλεπόμενα μέτρα προστασίας. Παράλληλα, έχει εφαρμόσει έλεγχο βιομετρικών στοιχείων των εργαζομένων (των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους) προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο χώρο δουλειάς τους!

Συνεχείς είναι ακόμα οι παρεμβάσεις στο εργοστάσιο πλαστικών «Ντον Πολ», όπου η εργοδοσία αρνείται να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, όπως και στο εργοστάσιο μετάλλου (κατασκευής κλειδαριών) «Ντόμους», όπου απαγορεύεται η συνδικαλιστική δράση, στις ξενοδοχειακές μονάδες του Πειραιά, όπου κυριαρχούν η άγρια εκμετάλλευση και η απληρωσιά, στις ναυτιλιακές εταιρείες και βέβαια στις επιχειρήσεις επισιτισμού, η πλειοψηφία των οποίων στον Πειραιά, με την πατέντα να προσλαμβάνουν εργαζόμενους δήθεν για εκπαίδευση και στη συνέχεια να τους απολύουν στο 15ήμερο, λειτουργούν στην κυριολεξία με τσάμπα εργατικά χέρια...

Στοίχημα να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη

«Η προσπάθεια που κάνουμε αυτό το διάστημα είναι να παρέμβουμε σε χώρους όπου οι εργαζόμενοι δεν είναι οργανωμένοι στα σωματεία, και είναι πάρα πολλές τέτοιες επιχειρήσεις στο χώρο του Πειραιά. Είναι ένα στοίχημα για μας κατά πόσο στο τέλος όλης αυτής της δραστηριότητας για την απεργία θα έχουμε από αυτούς τους χώρους νέες δυνάμεις, εργαζόμενους, μαζικοποίηση των σωματείων, και βεβαίως θα είμαστε σε ένα καλύτερο σημείο για να συνεχίσουμε τη δράση μας, με βάση το πλαίσιο πάλης που έχουμε βάλει ως ΠΑΜΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκος Ξουράφης.

Σχολιάζοντας τη στάση των άλλων δυνάμεων απέναντι στην απεργία, ο Ν. Ξουράφης σημειώνει: «Παρόλο που το Εργατικό Κέντρο Πειραιά πήρε απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Νοέμβρη, δεν περιμέναμε οι άλλες δυνάμεις, πέρα από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, να παλέψουν και να δουλέψουν για την επιτυχία της απεργίας. Αυτοί έχουν κάνει σημαία την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου».

Απέναντι σε εκείνες τις δυνάμεις που λένε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με τις απεργίες», ο Ν. Ξουράφης αντιπαραθέτει το χαρακτηριστικό παράδειγμα των εργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της «Cosco»: «Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, με την ενότητά τους, τις μαζικές συλλογικές διαδικασίες τους, κατάφεραν μέσα από απεργιακές κινητοποιήσεις και σκληρή μάχη με την εργοδοσία, την κυβέρνηση και τα δικαστήρια, να πετύχουν την οριστική ένταξη του κλάδου τους στα ΒΑΕ. Μία σημαντική επιτυχία, που δείχνει το δρόμο και για άλλους κλάδους και για άλλους εργαζόμενους», σημειώνει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ