Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Υποχρηματοδότηση και ελλείψεις βασανίζουν εργαζόμενους και ασθενείς

Τα οξυμένα προβλήματα αναδείχθηκαν σε πρόσφατη περιοδεία της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Τα σοβαρά προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι εργαζόμενοι και ασθενείς στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΓΝΛ) και έχουν ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας από τη μια και την παροχή υποβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας από την άλλη, για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, αναδείχθηκαν στην περιοδεία που έκανε την Παρασκευή 12/10 στο νοσοκομείο αντιπροσωπεία της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του Κόμματος.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, με εκπρόσωπο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Ενα από τα βασικά ζητήματα που αναδείχθηκαν ήταν η υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου, αφού ο προϋπολογισμός του 2018 είναι μειωμένος κατά 1 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017 και, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου των γιατρών, αν δεν δοθεί έκτακτη επιχορήγηση, από τον ερχόμενο μήνα θα υπάρξει πρόβλημα με τις προμήθειες σε φάρμακα και άλλα αναγκαία είδη.

Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού - εξοπλισμού

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς, καθώς σύμφωνα με τον νέο κανονισμό λειτουργίας - ο οποίος μάλιστα προβλέπει μειωμένες κατά 25 τις θέσεις γιατρών σε σχέση με τον προηγούμενο, που ούτως ή άλλως υπολειπόταν των πραγματικών αναγκών - θα έπρεπε να υπάρχουν 122 ειδικευμένοι γιατροί και υπάρχουν μόνοι 96.

Αυτές οι ελλείψεις δημιουργούν μεγάλα προβλήματα λειτουργίας σε Κλινικές και Τμήματα. Για παράδειγμα, στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), που λειτουργεί σαν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, (ΜΕΘ), υπάρχουν μόνο 7 γιατροί για 16 κρεβάτια. Τα προβλήματα θα επιδεινωθούν κι άλλο με την επικείμενη αποχώρηση πολλών διευθυντών Κλινικών λόγω συνταξιοδότησης, όπως της Γυναικολογικής, της Ουρολογικής, της Καρδιολογικής, της Παθολογικής, της Παιδοχειρουργικής κ.ά.

Ιδια είναι η κατάσταση και στο νοσηλευτικό προσωπικό, όπου λείπουν πάνω από 20 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό ότι - όπως κατήγγειλαν εκπρόσωποι του Συλλόγου των εργαζομένων - λόγω αυτών των ελλείψεων πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει τις άδειες που δικαιούνταν για το 2017. Ενδεικτικά, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στο νοσοκομείο συρρικνώθηκε και από 776, που ήταν το 2010, έπεσε στους 520. Μάλιστα, σημαντικός αριθμός εργαζομένων είναι συμβασιούχοι που προσλήφθηκαν ως 8μηνίτες μέσω ΟΑΕΔ.

Σε ό,τι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, κι εδώ οι ελλείψεις είναι μεγάλες, ενώ και ό,τι υπάρχει είναι πεπαλαιωμένο και προβληματικό. Γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ανέφεραν χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως: Ο αξονικός τομογράφος είναι πολυχρησιμοποιημένος και «πνέει τα λοίσθια». Στην Καρδιολογική θα έπρεπε να λειτουργούν τέσσερα μηχανήματα για υπέρηχους και λειτουργεί μόνο ένα. Οι κλίβανοι αποστείρωσης αποτελούν «μουσειακά κομμάτια», καθώς συμπλήρωσαν 25 χρόνια ζωής, ενώ ο κατασκευαστής τους τα προόριζε το πολύ για 15.

Και, βεβαίως, μέσα σ' αυτήν την κατάσταση φαντάζουν «παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του» οι υποσχέσεις για «αναβάθμιση» του νοσοκομείου με λειτουργία νέων Τμημάτων και Κλινικών - όπως για παράδειγμα το Γαστρεντερολογικό - και ενίσχυση των υπαρχόντων.

Τεράστιο πρόβλημα αποτελεί και η άθλια κτιριακή υποδομή του νοσοκομείου, με παμπάλαια κτίρια, μη λειτουργικά, που έχουν βαθιές διαβρώσεις από το χρόνο. Χωρίς κανονική θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι («με τη ζέστη ψηνόμαστε και με το κρύο παγώνουμε», είπε χαρακτηριστικά ένας γιατρός), με ασανσέρ που - όταν λειτουργούν - είναι προβληματικά και πολλές φορές απειλούν τη σωματική ακεραιότητα όσων τα χρησιμοποιούν (το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν τρεις τραυματισμοί από πτώσεις των ασανσέρ), με αίθουσες νοσηλείας χωρίς τουαλέτες.

Να σημειωθεί επίσης ότι η καθαριότητα του νοσοκομείου έχει παραδοθεί σε ιδιώτη εργολάβο και μέρος της σίτισης σε ΚΟΙΝΣΕΠ.

Αγώνας για δημόσια, δωρεάν, αναβαθμισμένη Υγεία του λαού

Στις συναντήσεις που είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι η κατάσταση στο ΓΝΛ δεν διαφέρει από αυτήν που επικρατεί συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας. Σημείωσε ότι είναι πολιτική της ΕΕ, την οποία υιοθετούν στο σύνολό της τόσο η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η μείωση του μόνιμου προσωπικού με ταυτόχρονη εντατικοποίηση της εργασίας, η μείωση των μισθών, η παροχή όλο και λιγότερων εργαλείων για να επιτελέσουν το έργο τους οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας.

Αυτή η επιλογή - τόνισε - «δίνει χώρο» σε επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας να επενδύσουν, με σκοπό βέβαια την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους και όχι την Υγεία του λαού. Γι' αυτό αυξάνονται οι ιδιωτικές κλινικές, τα διαγνωστικά και άλλα ιδιωτικά κέντρα, γι' αυτό τομείς λειτουργίας των νοσοκομείων δίνονται σε εργολάβους, γι' αυτό δεν προσλαμβάνεται το απαραίτητο προσωπικό, δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς τα νοσοκομεία κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν ολοένα και περισσότερο ως επιχειρήσεις που πουλάνε υπηρεσίες σε ασθενείς - πελάτες, είτε με απευθείας πληρωμές είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

Επισήμανε τέλος ο Γ. Λαμπρούλης ότι το ΚΚΕ έχει σταθερά στον προσανατολισμό του το ζήτημα της Υγείας, κάνοντας συχνά παρεμβάσεις εντός και εκτός Βουλής με τις οποίες αναδεικνύει την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του λαού για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Υγειονομικοί και ασθενείς να αγωνιστούν για:

  • Κρατικά νοσοκομεία που να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των ασθενών, στην Εκπαίδευση και στην Ερευνα.
  • Αμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στο ΓΝΛ, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο ΓΝΛ, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό.
  • Να μην δίνονται σε εργολάβους η καθαριότητα, η φύλαξη και η σίτιση, αλλά να προσληφθεί γι' αυτούς τους τομείς μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης.
  • Να επιλυθούν επειγόντως τα προβλήματα κτιριακής υποδομής, ώστε να μπορούν να εργάζονται και να ζουν με αξιοπρέπεια και χωρίς κινδύνους για την υγεία τους στο νοσοκομείο οι γιατροί, οι άλλοι εργαζόμενοι και οι ασθενείς που νοσηλεύονται.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ