Τρίτη 16 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ψήνει» και νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Προετοιμάζει την κοινή γνώμη για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, καθώς χτες μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό δεν απέκλεισε το παραπάνω ενδεχόμενο, συνδέοντάς το με τις τιμές των ρύπων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα ακολουθούν συνεχή ανοδική πορεία. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε ότι «εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πάνε από το 9 στο 22 (εν. ευρώ ανά τόνο) θα είναι ανησυχητικό και θα δούμε τι θα κάνουμε».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από το 2003 η Ευρωπαϊκή Ενωση με την Οδηγία 2003/87/ΕΚ εισάγει ως υποτιθέμενο μέτρο ελέγχου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το εμπόριο δικαιωμάτων ρύπανσης και κατά τα χρόνια που ακολούθησαν «στήθηκε» μια ολόκληρη φάμπρικα χρηματιστηριακών αγοραπωλησιών. Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για το πέρασμα σε νέες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες πρόκριναν οι ενδιαφερόμενοι μονοπωλιακοί όμιλοι, την ίδια στιγμή που επιβάρυνε τα λαϊκά στρώματα με το «κόστος» των ρύπων που εξέπεμπε η βαριά βιομηχανία.

Στην Ελλάδα επειδή μέχρι πρόσφατα, αλλά ακόμη και σήμερα, αν και μειούμενος, ο λιγνίτης παραμένει βασικό καύσιμο και η ΔΕΗ ακόμη βασικός παραγωγός, μια μεγάλη αύξηση στις τιμές θα σημάνει αυτόματα νέες επιβαρύνσεις για τα λαϊκά στρώματα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι τιμές των ρύπων σήμερα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο, αφού κυμαίνονται στα 9,63 ευρώ ανά τόνο, από 5,12 ευρώ ανά τόνο πέρσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα οικονομικά αποτελέσματα α' εξαμήνου της ΔΕΗ καταγράφεται δαπάνη για δικαιώματα ρύπων 107,2 εκατ. ευρώ, από 60,9 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2017 εξαιτίας αυτής της αύξησης.

Φυσικά και η κυβέρνηση, όπως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, έχοντας αποδεχτεί πλήρως την υποκριτική «φιλοπεριβαλλοντική» πολιτική της ΕΕ, έχει την απόλυτη ευθύνη για οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, την ίδια στιγμή μάλιστα που παρέχει όλες τις διαβεβαιώσεις προς τους εκπροσώπους της εγχώριας βαριάς βιομηχανίας, ότι η ΔΕΗ ΑΕ θα «απορροφήσει» τις όποιες αυξήσεις στις τιμές από μια ενδεχόμενη αύξηση στις τιμές ρύπων.

Επιβαρύνοντας φυσικά για άλλη μια φορά τα λαϊκά νοικοκυριά, που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ