Τρίτη 16 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Εναρξη διανομής με τιμές - «φωτιά» για τα λαϊκά σπίτια

Eurokinissi

Ξεκίνησε από χτες η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τιμές αυξημένες έως και 20% σε σχέση με πέρσι, μετατρέποντας έτσι ακόμη ένα είδος πρώτης ανάγκης σε είδος «πολυτελείας» για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά. Χτες η ζήτηση πετρελαίου ήταν σχεδόν μηδενική, όπως ανέφεραν οι εταιρείες διανομής, καθώς όπως φαίνεται όλοι περιμένουν να μπει για τα καλά ο χειμώνας πριν παραγγείλουν, ευελπιστώντας να κλείσουν στο μεταξύ κάποια άλλη «τρύπα» που δημιουργεί στον οικογενειακό προϋπολογισμό η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης.

Κατά την πρώτη μέρα έναρξης της διανομής, η τιμή ήταν στα 1,15 ευρώ το λίτρο, όταν πέρσι τον Οκτώβρη το πετρέλαιο θέρμανσης κόστιζε 0,95 ευρώ το λίτρο, ενώ τον χειμώνα του 2015 οι τιμές βρίσκονταν στα 0,83 ευρώ το λίτρο. Από τότε βέβαια μεσολάβησε η ταυτόχρονη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 28 λεπτά το λίτρο, από 23 λεπτά που ήταν την προηγούμενη χρονιά, και ο ΦΠΑ στο 24% από 23%. Επιπλέον, η κυβέρνηση φρόντισε να «τσεκουρώσει» κατά 50% και το επίδομα θέρμανσης, μειώνοντάς το στα 0,125 ευρώ ανά λίτρο, από 0,25 ευρώ το λίτρο που ήταν το 2015, ενώ ταυτόχρονα επέβαλε και αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να δικαιούται κάποιος να πάρει ακόμη κι αυτό το πενιχρό επίδομα.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της ισχύουσας απόφασης του υπουργείου Οικονομικών, για τους άγαμους εισοδηματικό όριο είναι τα 12.000 ευρώ και η συνολική αντικειμενική αξία ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100.000 ευρώ, για τους έγγαμους το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στις 20.000 ευρώ και ακίνητα αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Παράλληλα, το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος διαμορφώνεται ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ισχύουσα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, έγγαμος με 100 τ.μ. σπίτι στην Αθήνα που προμηθεύτηκε 640 λίτρα πετρέλαιο - που είναι και το ανώτατο επιδοτούμενο όριο - θα επιδοτηθεί με 100 ευρώ, όταν θα έχει πληρώσει 736 ευρώ, εάν βέβαια η τιμή τους παραμείνει στα σημερινά επίπεδα και δεν υπάρξει περαιτέρω αύξηση το επόμενο διάστημα. Χρήματα που φυσικά θα πρέπει να προκαταβάλει, για να λάβει κατά την άνοιξη τα «ψίχουλα» της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ