Τρίτη 16 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ολα τα αλέθει ο «μύλος» των διεργασιών

Νέο γύρο αντεγκλήσεων μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης προκάλεσαν και οι χτεσινές δηλώσεις του Π. Καμμένου.

Ωστόσο, τόσο οι υποκριτικές κορόνες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που παριστάνουν τους «έκπληκτους»... για τις προτάσεις του συγκυβερνήτη τους, όσο και οι μύδροι που εξαπολύει η αντιπολίτευση για τη «διγλωσσία» των κυβερνητικών εταίρων, δεν μπορούν να κρύψουν ότι η μετατροπή της Ελλάδας σε μια τεράστια αμερικανοΝΑΤΟική βάση είναι γι' αυτούς «εθνική γραμμή» στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, χαρακτήρισε τη συγκυβέρνηση «κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας», δηλώνοντας πως ο Π. Καμμένος είχε την ευκαιρία να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση τον Ιούνη, στηρίζοντας την πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης, επανέλαβε το αίτημά του για πρόωρες εκλογές: «Οσο παρατείνεται αυτή η άτυπη προεκλογική περίοδος και όσο η χώρα είναι εγκλωβισμένη στις αντιφάσεις των κυβερνητικών εταίρων, τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα γίνεται στα εθνικά θέματα», είπε.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε θετικό ότι ο υπουργός Αμυνας αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις, αλλά είναι «μεγάλο πολιτικό λάθος», «μεγάλη πολιτική αντίφαση» και «ξεφεύγει από κάποια όρια» να λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. Πάντως, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία τόσο για να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για να μη χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή (με ψήφους άλλων κομμάτων ή μεμονωμένων βουλευτών κομμάτων ή «ανεξάρτητων» βουλευτών).

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Παπαδόπουλος, θέλησε να απαντήσει στον Π. Καμμένο, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι του ζήτησε ρουσφέτια, δηλώνοντας (στον «Real») πως ζήτησε από τον υπουργό Αμυνας ένα στρατόπεδο στην περιοχή των Τρικάλων να γίνει ιστορικό μουσείο και όχι ρουσφέτι.

Σενάρια για νέα κυβερνητικά σχήματα

Ο αναπ. υπουργός Αμυνας και τ. γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας, σχολιάζοντας στον ρ/σ «News 24/7» την πρόταση του βουλευτή του Ποταμιού Σπ. Δανέλλη περί κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - Ποταμιού - ΚΙΝΑΛ στην παρούσα κυβερνητική θητεία, είπε πως «για να μπορούσε η συγκεκριμένη πρόταση να έχει ρεαλιστικό περιεχόμενο στην παρούσα φάση, θα έπρεπε να υπάρχει μια προγραμματική συμφωνία. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να διαμορφωθούν άλλες πλειοψηφίες, όμως όσο το ΚΙΝΑΛ και η ηγεσία του για παράδειγμα εμμένουν σε αυτήν την αντίληψη και σε αυτό το προγραμματικό πλαίσιο, δεν νομίζω ότι υπάρχουν οι δυνατότητες υλοποίησης αυτής της πρότασης», μιλώντας εκ νέου για «ισχυρή αναντιστοιχία» με το φλερτ ΣΥΡΙΖΑ και ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Η ίδια η Φ. Γεννηματά σε ομιλία της την Κυριακή επανέλαβε, βασικά, την πρότασή της για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, με το χώρο της σε ρόλο ενδιάμεσου: «Ο τόπος χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση (ευρείας πλειοψηφίας) με προοδευτική ατζέντα που θα κερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό (...) Ζητάμε ισχυρή εντολή ώστε στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής να λειτουργήσουμε ως ο κρίσιμος καταλύτης για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας που θα δώσει, επιτέλους, βιώσιμη λύση για τη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ