Τρίτη 16 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με το δεξί

Την ώρα που ο χειμώνας είναι προ των πυλών, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που η διάθεσή του ξεκίνησε χτες, θυμίζει κάτι από ...πετρέλαιο κίνησης, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια δεκάδες χιλιάδες να ξεπαγιάσουν και αυτόν το χειμώνα, για να θησαυρίζουν μια χούφτα μονοπώλια και να πιάνονται με τη φοροληστεία και τις περικοπές στο επίδομα θέρμανσης τα «πρωτογενή πλεονάσματα». Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ενέργειας αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο και για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αυτά έχει η περιβόητη «απελευθέρωση», αφού τις όποιες αυξήσεις για τους ρύπους κληθεί να πληρώσει η ΔΕΗ, θα τις μετακυλίσει και πάλι στα λαϊκά στρώματα, που ήδη υποφέρουν από την ενεργειακή φτώχεια και το κυνηγητό για να αποπληρώσουν τους προηγούμενους φουσκωμένους λογαριασμούς. Από κοντά έρχονται τα χιλιάδες λαϊκά σπίτια που αναμένεται να βγουν στο «σφυρί» τους επόμενους μήνες, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι θα κάνει τα πάντα για να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών και να «σταθεροποιηθεί το σύστημα», τα ραβασάκια για τον ΕΝΦΙΑ και τους υπόλοιπους φόρους που καταφτάνουν στα λαϊκά σπίτια. Με δυο λόγια, η «μεταμνημονιακή» εποχή έχει μπει «με το δεξί» για το λαό, και έτσι θα συνεχίσει, αφού, όπως και πριν, έχει για πυξίδα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και την ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου, που αντιστρατεύεται τις λαϊκές ανάγκες. Αυτές είναι που πρέπει ο λαός να κάνει προμετωπίδα της πάλης του, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

Κοροϊδία...

Ολο και λιγότερα χρειάζονται ως «συγκολλητική ουσία» ανάμεσα στα διάφορα αστικά κόμματα, για να σχηματίσουν (όποτε χρειαστεί) τα επόμενα κυβερνητικά σχήματα. Χαρακτηριστικός ως προς αυτό είναι ο «οδικός χάρτης» που παρουσίασε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός για το επόμενο διάστημα και ο οποίος προβάλλεται ως προϋπόθεση για να «πέσουν γέφυρες» στα υπόλοιπα κομμάτια της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και της «κεντροδεξιάς». Τι περιλαμβάνει; Την «υλοποίηση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ» προ ολίγων εβδομάδων, που για το λαό ήταν «άνθρακες» και επιχείρηση εξοικείωσης με το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο. Εξ ου και έμοιαζαν σαν δυο σταγόνες νερό με όσα υποσχέθηκαν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα από το βήμα της ΔΕΘ, επικεντρώνοντας σε νέες διευκολύνσεις προς το κεφάλαιο και μεγαλύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια, στο όνομα της «γεωπολιτικής αναβάθμισης» της Ελλάδας.

... και κάλπικα διλήμματα

Περιλαμβάνει επίσης τη «μη περικοπή των συντάξεων», τη γνωστή δηλαδή κοροϊδία στους συνταξιούχους για το αν η 21η περικοπή θα γίνει τώρα ή θα αναβληθεί για αργότερα, αναδιανέμοντας τη φτώχεια και ρίχνοντας «τσεκούρι» σε κοινωνικές παροχές. Περιλαμβάνει τέλος τη «συνταγματική αναθεώρηση», με αλλαγές που θωρακίζουν παραπέρα το αστικό κράτος. Δηλαδή ο «κοινός τους τόπος» υπάρχει στην κοροϊδία και χειραγώγηση του λαού και ταυτόχρονα στην υλοποίηση όσων απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι τόσο στην οικονομία όσο και στη λειτουργία του κράτους. Οι διαφωνίες τους αφορούν τη διαδικασία για το ποιος «δυναμιτίζει με τη στάση του την αναγκαία συναίνεση». Και όλα αυτά βάζουν κατά την κυβέρνηση το ...δίλημμα «με τη συντήρηση ή την πρόοδο»! Κοροϊδία δηλαδή στο τετράγωνο, για να πιστέψει ο λαός ότι τη «διαφορά» μπορεί να την κάνει τάχα το ανακάτεμα του αστικού πολιτικού συστήματος.

Σύσσωμη

Από την πρώτη στιγμή που σηκώθηκε ο ντόρος σχετικά με τα όσα είπε ο υπουργός Αμυνας στις ΗΠΑ, το ΚΚΕ τόνισε ότι η μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση εφόρμησης, αλλά και συνολικά σε «μεντεσέ» των αμερικανικών σχεδίων για την περιοχή, όχι μόνο δεν συνιστά «παρέκκλιση», αλλά αποτελεί πολιτική σύσσωμης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την οποία υπηρετεί με συνέπεια και ξεπερνώντας σε ζήλο τους προκατόχους της. Τον ίδιο σχεδιασμό υπηρετούν και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που κατά τ' άλλα σήκωσαν κουρνιαχτό περί «διγλωσσίας» της κυβέρνησης, κυβερνητικού «αλαλούμ» κ.λπ. Τελικά, όπως επιβεβαιώνεται από όσα λένε τα κυβερνητικά στελέχη αυτές τις μέρες και ο ίδιος ο Π. Καμμένος, αλλά και από όσα γράφονται στον Τύπο, «αυτονόητη» είναι η ενισχυμένη παρουσία των ΗΠΑ σε μια σειρά από βάσεις ανά την Ελλάδα, γνωστά στον πρωθυπουργό αλλά και συζητημένα στους διαδρόμους του ΝΑΤΟ είναι τα «εναλλακτικά σχέδια» σχετικά με την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών «κολλήσει». Και όσο για τη μεγαλύτερη εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν είναι παράγοντας «αποξένωσης» για το κυβερνητικό ζευγαράκι, αλλά αντίθετα συγκολλητική ουσία και ένας από τους όρους της «συγκατοίκησης», όπως επιβεβαιώνει και η πορεία τους έως τώρα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1793 Πεθαίνει ο Σκοτσέζος επιστήμονας χειρουργός Τζον Χάντερ.

1848 Ο Καρλ Μαρξ εκλέγεται πρόεδρος της Εργατικής Ενωσης της Κολωνίας.

1854 Γεννιέται ο Ιρλανδός συγγραφέας Οσκαρ Ουάιλντ.

1854 Γεννιέται ο ηγέτης της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας και της Β' Διεθνούς, Καρλ Κάουτσκι. Στην εποχή του υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του μαρξισμού, στην πορεία όμως πέρασε ολόπλευρα στο στρατόπεδο του οπορτουνισμού. Υπήρξε ένας από τους σφοδρότερους πολέμιους της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

1859 Ομάδα Αμερικανών υπέρμαχων της κατάργησης της δουλείας υπό τον Τζον Μπράουν («abolitionists») επιχειρούν επιδρομή σε αποθήκη όπλων, προετοιμάζοντας εξέγερση των σκλάβων. Το εγχείρημα κατεστάλη από πεζοναύτες. Ο Τζον Μπράουν και τρεις συναγωνιστές του καταδικάζονται σε θάνατο και απαγχονίζονται.

1888 Γεννιέται ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ο' Νιλ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1936).

1925 Με ληστρική σύμβαση παραχωρείται μεταξύ άλλων στην αγγλική εταιρεία «Πάουερ» το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος σε Αθήνα και Πειραιά για 60 χρόνια!

1944 Τμήματα της ΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν τη Θήβα. Την ίδια μέρα, η ηγεσία του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και της ΠΕΕΑ μεταβαίνει από το βουνό στην απελευθερωμένη από τον ΕΛΑΣ Αθήνα.

1946 Εκτελούνται 10 στελέχη των ναζί που είχαν καταδικαστεί ως εγκληματίες πολέμου στη δίκη της Νυρεμβέργης (οι Ρίμπεντροπ, Κάιτελ, Καλτενμπρούνερ, Ρόζενμπεργκ, Φρανκ, Φρικ, Στρέιχερ, Ζάουκελ, Γιοντλ και Ζάις-Ινκαρτ).

1948 Η 18η Ταξιαρχία του ΔΣΕ, έχοντας διεισδύσει από το Βίτσι στο Σινιάτσικο, συντρίβει τη φρουρά της Πτολεμαΐδας και κυριαρχεί στην πόλη.

1958 Πεθαίνει ο συνθέτης Μιχάλης Σουγιούλ (Μιχαήλ Σουγιουλτζόγλου).

1964 Η ΛΔ της Κίνας πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή.

1968 Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μεξικού, οι Αφροαμερικανοί Ολυμπιονίκες Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος, μέλη του «Ολυμπιακού προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα», υψώνουν τις γροθιές τους κατά την απονομή των μεταλλίων τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ρατσισμό στις ΗΠΑ. Γι' αυτό αποπέμφθηκαν από την Ολυμπιακή Ομάδα των ΗΠΑ και απομακρύνθηκαν από το Ολυμπιακό χωριό.

1969 Ο Αμερικανός βιολόγος Σαλβαδόρ Λούρια, ένας από τους τρεις επιστήμονες που τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής για το 1969, χαρίζει το μερίδιό του στο κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

1978 Με προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες στο πλαίσιο της διαπάλης ιμπεριαλισμού - σοσιαλισμού, ο καρδινάλιος της Πολωνίας Κάρολος Βοϊτίλα εκλέγεται Πάπας και παίρνει το όνομα Ιωάννης - Παύλος ο 2ος. Είναι ο πρώτος μη Ιταλός Πάπας μετά από 456 χρόνια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ