Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Αμερικανικοί «ελιγμοί» και νέες πιέσεις στους Παλαιστίνιους

Η Μέρκελ στο πλευρό του Ισραήλ

Από τη συνάντηση Μέρκελ - Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση Μέρκελ - Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την τακτική της «αποχώρησης» από διεθνείς συμφωνίες φαίνεται πως ακολουθεί ολοένα και συχνότερα η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να αποφύγει τις συνέπειες και τις κυρώσεις από διεθνείς οργανισμούς στους οποίους καταφεύγουν χώρες που βλέπουν ζωτικά συμφέροντά τους να πλήττονται. Μια βδομάδα μετά την προσφυγή της Παλαιστινιακής Αρχής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, κατά παράβαση της διεθνούς Σύμβασης της Βιέννης περί Διπλωματικών Σχέσεων του 1961, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν και από αυτήν τη διεθνή Σύμβαση.

Η αποχώρηση από το προαιρετικό πρωτόκολλο της Σύμβασης της Βιέννης, που υποχρεώνει μια χώρα να τοποθετεί την πρεσβεία της στην επικράτεια ενός κράτους υποδοχής (πράγμα που δεν ισχύει για το Ισραήλ, επειδή η Ιερουσαλήμ είναι πόλη υπό κατοχή), ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης από τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον. Ο ίδιος είπε πως παρά την αποχώρησή τους οι ΗΠΑ αναμένουν «όλα τα μέρη να τηρούν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους με βάση τη Συνθήκη».

Η Μέρκελ στο Ισραήλ

Ωρες αργότερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ολοκληρώνοντας διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά την οποία προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τις διμερείς διαφωνίες σε ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Νετανιάχου χαιρέτισε τις «ευρωπαϊκές προσπάθειες» να αντιμετωπιστεί «η ιρανική επιθετικότητα στην Ευρώπη» και η Μέρκελ συμφώνησε ότι ευθύνεται η Παλαιστινιακή Αρχή για το αδιέξοδο στην επανέναρξη της «ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης» και για την επιδείνωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας. «Συμφωνούμε στα περισσότερα και διαφωνούμε σε κάτι. Και λοιπόν, τι; Εχουμε μία πάρα πολύ ισχυρή συμμαχία», είπε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου όταν ρωτήθηκε για τις διαφωνίες των δύο χωρών σχετικά με το Ιράν και τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η Μέρκελ από την πλευρά της προσπάθησε να διασκεδάσει τις κόντρες συμφερόντων με το Ισραήλ για το Ιράν, λέγοντας ότι οι δύο χώρες «συμφωνούν απολύτως» πως το Ιράν θα πρέπει να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα, πως «έχουν κοινό στόχο αλλά διαφωνούν με τον τρόπο υλοποίησής του». Πρόσθεσε επίσης ότι είναι υπέρ της επίτευξης λύσης δύο κρατών. Ερωτηθείσα για τον πρόσφατο «νόμο περί εβραϊκού κράτους» στο Ισραήλ, που μετατρέπει τη χώρα και διά νόμου σε ρατσιστικό κράτος τύπου απαρτχάιντ, είπε πως το συζήτησε με τον Νετανιάχου και πως «παραμένει σχετικά ανήσυχη για τα δημοκρατικά δικαιώματα μη εβραϊκών μειονοτήτων». Υποσχέθηκε ακόμη στον Νετανιάχου να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς και να του κάνει «μερικές ερωτήσεις για την κατάσταση στη Γάζα». Τέλος, η Μέρκελ διέψευσε ότι είχε απειλήσει να ακυρώσει την επίσκεψή της σε περίπτωση που οι μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού κατεδάφιζαν πριν την επίσκεψή της το χωριό 180 Βεδουίνων Χαν αλ Αχμάρ, που βρίσκεται σε στρατηγική περιοχή της κεντρικής Δυτικής Οχθης και αν καταστραφεί (για να ενωθούν παράνομοι εβραϊκοί εποικισμοί) μπορεί να κόψει τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στη μέση, χωρίζοντάς τα σε αυτά της Νότιας και της Βόρειας Δυτικής Οχθης. Χαρακτήρισε το θέμα «εσωτερική υπόθεση του Ισραήλ»!

  • Ιορδανία και Αίγυπτος υπέγραψαν χτες συμφωνία για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ιορδανία, μέσω αγωγού που θα περνά από τη Χερσόνησο του Σινά. Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι θορυβήθηκαν, εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να βλάψει τη συμφωνία που υπέγραψαν προ ημερών ισραηλινά μονοπώλια Ενέργειας («Delek», «Noble») με αιγυπτιακή κοινοπραξία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προμηνύονται νέες προκλήσεις κατά του Παλαιστινιακού λαού(2019-12-28 00:00:00.0)
Παζάρια Νετανιάχου με επίκεντρο το Ιράν(2018-06-05 00:00:00.0)
Πολυεπίπεδα παζάρια Νετανιάχου στο Πεκίνο...(2017-03-21 00:00:00.0)
Στις διμερείς συνομιλίες επιμένει ο Νετανιάχου(2016-09-24 00:00:00.0)
Διαφορές «ταχτικής» Ομπάμα - Νετανιάχου(2009-05-20 00:00:00.0)
Ακαρπη, πάλι, η συνάντηση Κλίντον - Νετανιάχου(1998-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ