Με μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις και γενναίες δημόσιες επενδύσεις
ANSA |
Από την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού (δεύτερος από αριστερά) και άλλων μελών της ιταλικής κυβέρνησης |
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού η σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 2,4% το 2019, αλλά μετά θα μειωθεί, στο 2,1% το 2020 και στο 1,8% το 2021, ενώ σχολίασε ότι το σχέδιο «σεβάστηκε δεσμεύσεις, είναι γενναίο και σοβαρό». Οι δηλώσεις του έγιναν μετά από σύσκεψη με τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάγιο και Ματέο Σαλβίνι (ηγέτες αντίστοιχα του «Κινήματος 5 Αστέρων» και της «Λέγκας» που συγκυβερνούν και είναι ταυτόχρονα υπουργοί Εργασίας και Βιομηχανίας και Εσωτερικών), αλλά και άλλους βασικούς υπουργούς.
Ο Κόντε υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2012 η σχέση δημόσιου χρέους - ΑΕΠ της Ιταλίας να πέσει στο 126,5%, από 130,9% που είναι σήμερα, καθώς η Ρώμη έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη, μετά την Ελλάδα.
Οι αρχικές ανακοινώσεις που είχε κάνει η Ρώμη για τη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ (για 2,4% στη διάρκεια όλης της τριετίας, που δεν βοηθούσε στη σταδιακή μείωση του ελλείμματος με βάση και τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες), είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΕΕ, αντανακλώντας την αυξανόμενη ανησυχία αφενός για τα τετελεσμένα που μπορεί να προκαλέσει μια «απόκλιση» από την εφαρμογή της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αφετέρου για την πορεία της ιταλικής οικονομίας, που παραμένει η τρίτη σημαντικότερη στην Ευρωζώνη.
Ο υπουργός Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία ισχυρίστηκε ότι η χώρα του θα μειώσει την απόσταση στους ρυθμούς ανάπτυξης με την υπόλοιπη ΕΕ και ότι «στοχεύουμε οι δημόσιες επενδύσεις να αποτελέσουν το βασικό εργαλείο για την ενίσχυση της ανάπτυξης», προσπαθώντας να κρύψει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη του ντόπιου κεφαλαίου. Να σημειωθεί μάλιστα ότι, μιλώντας σε συνάντηση μελών της Ενωσης των μεγαλοβιομηχάνων Confindustria, ο Τρία διευκρίνισε ότι μέτρα όπως η μείωση της συντάξιμης ηλικίας και η θέσπιση «βασικού μισθού για όλους» «θα προχωρήσουν πολύ σταδιακά, σε όλη τη διάρκεια της θητείας (μας)», θυμίζοντας αναπροσαρμογές που έχουν κάνει πολλές αστικές κυβερνήσεις στα σχέδιά τους, ανάλογα με το πώς καλύτερα εξυπηρετείται η αστική τάξη.
Ενδεικτικά ήταν όσα είπε - μετά την κυβερνητική σύσκεψη - και ο ντι Μάγιο, αναφέροντας ότι οι προωθούμενες μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις θα αφορούν «όσους προσλαμβάνουν και επενδύουν», διευκολύνοντας έτσι τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, επιβραβεύοντας όσους αξιοποιούν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης που ακμάζουν σε όλη την Ευρώπη και πριμοδοτώντας τα ιταλικά μονοπώλια που κονταροχτυπιούνται με αξιώσεις με αντίπαλους κολοσσούς. Αλλά και ο Σαλβίνι ανακοίνωσε ως βασική προτεραιότητα τις 10.000 νέες προσλήψεις που προγραμματίζονται στην αστυνομία.
Πάντως, η Ρώμη απέρριψε πάλι τις επικρίσεις των Βρυξελλών, μετά την προχτεσινή δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι «απόλυτα ευρωσκεπτικιστική και ξενοφοβική (...) προσπαθεί να ξεφορτωθεί τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις» (αν και ο Μοσκοβισί χαρακτήρισε «καλό σημάδι» την αναθεώρηση του στόχου για το έλλειμμα).
«Βαρεθήκαμε τις προσβολές που έρχονται από Παρίσι και Βρυξέλλες», δήλωσε ο Σαλβίνι, που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να υπηρετεί τη χώρα. Ενώ ο Κόντε είπε ότι «στην Ιταλία δεν υπάρχει πρόβλημα ξενοφοβίας. Το πρόβλημα είναι ότι, την τελευταία περίοδο, η ευρωπαϊκή ιθύνουσα τάξη έχει απομακρυνθεί από τους πολίτες...».