ΜΟΣΧΑ - ΒΙΕΝΝΗ.--
Γεωπολιτικά και ενεργειακά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, προχτές το βράδυ στην Αγία Πετρούπολη. Οι δύο χώρες έχουν στενές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις, ενώ ήταν η τέταρτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε ένα χρόνο.
Να σημειωθεί ότι ο Κουρτς εκπροσώπησε στη Ρωσία και την ΕΕ ως επικεφαλής της αυστριακής προεδρίας, ενώ πριν το ταξίδι του υπήρξε τηλεφωνική συνεννόηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε η καγκελαρία.
«Η διατήρηση του διαλόγου με την υπερδύναμη Ρωσία είναι σημαντική», είπε ο Κουρτς, «ακόμη κι αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τα γεωπολιτικά ζητήματα».
Διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι όλα τα ευρωπαϊκά συμμετέχοντα κράτη (συμμετέχει και η αυστριακή OMV) υποστηρίζουν και θα εφαρμόσουν το έργο του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», το οποίο προσπαθούν να εμποδίσουν οι ΗΠΑ αλλά και ευρωπαϊκά κράτη. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ευρωπαϊκή θέση να διατηρηθεί η Ουκρανία ως χώρα διέλευσης ρωσικού αερίου.
«Ολοι γνωρίζουν τη θλιβερή τύχη ενός άλλου έργου, του αγωγού "South Stream"», είπε ο Πούτιν, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι «η Βουλγαρία παραιτήθηκε από το έργο μετά από πίεση από το εξωτερικό», υπονοώντας την ΕΕ, αλλά και τις ΗΠΑ. Εξέφρασε δε την «ελπίδα» ότι «η Ευρώπη δεν θα δείξει την ίδια αδυναμία και ανικανότητα στον "Nord Stream 2", όπως η Βουλγαρία». Είναι «πολύ λογικό» οι ευρωπαϊκές χώρες να μην επιλέξουν να αγοράσουν φυσικό αέριο από άλλες περιοχές, όπως οι ΗΠΑ, συνέχισε ο Πούτιν, καθώς «το αέριο των ΗΠΑ θα κοστίσει τουλάχιστον 30% περισσότερο».
Ο Κουρτς έκανε λόγο για παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και κάλεσε να βρεθεί πολιτική λύση στην Ουκρανία. Πάντως, «μακροπρόθεσμα θα υπάρξει ειρήνη στην Ευρώπη μόνο με τη Ρωσία», ξεκαθάρισε.
Σχετικά με τη Συρία, ο Πούτιν σημείωσε ότι δεν βλέπει «στρατιωτική δράση στο προσεχές μέλλον, δεν θέλουμε να πολεμήσουμε σε αυτήν την περιοχή (σ.σ. Ιντλίμπ), θέλουμε να επιτύχουμε ειρήνη, και τα "εργαλεία" που έχουμε επιλέξει ήταν αποτελεσματικά μέχρι στιγμής». Υπογράμμισε επίσης την ετοιμότητα της Αυστρίας να συμμετάσχει στις «ανθρωπιστικές δράσεις» στη Συρία.