Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1582 Η μέρα που δεν υπήρξε ποτέ... Είναι η πρώτη μέρα του Ιουλιανού Ημερολογίου, που παραλείφθηκε, προκειμένου να εναρμονιστούν οι ημερομηνίες με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

1713 Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ντενί Ντιντερό.

1864 Γεννιέται ο Γάλλος εφευρέτης Λουί Λιμιέρ, που μαζί με τον αδερφό του, Ογκίστ, κατασκεύασαν την πρώτη κινηματογραφική μηχανή.

1882 Γεννιέται ο Αμερικανός φυσικός Ρόμπερτ Γκόνταρντ, που θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της τεχνολογίας των πυραύλων.

1908 Η Βουλγαρία κηρύσσεται ανεξάρτητη από την οθωμανική αυτοκρατορία.

1912 Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο στην οθωμανική αυτοκρατορία, ενώ ο στόλος της μπλοκάρει τα μικρασιατικά παράλια (Α' Βαλκανικός Πόλεμος).

1915 Μετά από την άρνηση του βασιλιά να υπογράψει την επιστράτευση ώστε να μπει η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Αντάντ, ο Ελ. Βενιζέλος παραιτείται από την πρωθυπουργία.

1934 Υπογράφεται το «Σύμφωνο κοινής δράσης ενάντια στη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία» μεταξύ του ΚΚΕ, του Αγροτικού, του Σοσιαλιστικού και του Εργατικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, καθώς και της Ενωτικής ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΕ και των Ανεξάρτητων Συνδικάτων.

1951 Ξεκινούν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου οι πρώτοι Μεσογειακοί Αγώνες.

1952 Ξεκινά τις εργασίες του 19ου Συνεδρίου του το Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα (μπολσεβίκοι), κατά το οποίο μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ενωσης (5-14/10/1952). Το Συνέδριο ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα ζητήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης (ιδιαίτερα μετά από τις ευρύτατες καταστροφές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου), ενώ τονίστηκε η ανάγκη για μια πιο αποφασιστική πάλη απέναντι στα υπολείμματα της αστικής ιδεολογίας και μια μεγαλύτερη προσοχή των Κομματικών Οργανώσεων στην κομματική - οργανωτική και ιδεολογική δουλειά. Το Συνέδριο, ωστόσο, υποτίμησε την καπιταλιστική ανασυγκρότηση μετά τον πόλεμο, ενώ η υιοθέτηση της θέσης της «ειρηνικής συνύπαρξης» δεν αποτύπωνε αντικειμενικά τις σχέσεις σοσιαλισμού - καπιταλισμού σε διεθνές επίπεδο.

1955 Μετά από το θάνατο του Αλ. Παπάγου, ο βασιλιάς Παύλος δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κ. Καραμανλή.

1968 Σφοδρές συγκρούσεις στο Λοντοντέρι μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών εγκαινιάζουν νέα περίοδο αναταραχής στη Βόρεια Ιρλανδία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ